3 Октомври, 2016 09:40 1 266 1

Пентагонът плащал милиони за пропаганда срещу "Ал Кайда"

  • ал кайда-
  • пропаганда-
  • пентагона

Огромна схема от фалшиви новини в Ирак

Пентагонът е платил $ 500 млн. на скандално известна британска PR компания, за да разпространява секретна пропаганда в Ирак, съобщи „Дейли Бийст“.

Това беше обявено от Бюрото за разследваща журналистика. Според бивш служител става въпрос за телевизионни сегменти в стила на арабските новини и фалшиви бунтовнически клипове, които могат да се използват за проследяване на хора, които ги наблюдават.

Представители на агенцията са работили с висши американски офицери в тяхната база в Багдад. Мартин Уелс е един от най-изявените експерти по връзки с обществеността и по това време е работил със силите в Багдад.

За работата си той е докладвал на ЦРУ, Пентагона и Агенцията за национална сигурност. Създадена е била сложна схема, чрез която са били набелязвани цели на Ал Кайда чрез фалшивите новини. По време на акции, американски военни уж случайно изпускали подобни дискове. Те обаче можело да се гледат само на компютри с интернет. По този начин са се проследявали и евентуални цели.

Британците са създавали и пропагандни клипове за нагнетяване на омраза към групировката Ал Кайда. Най-често хората от компанията са отивали на място, където е бил извършен терористичен акт. На клиповете са се добавяли звук и говорител. След това те са се изпращали на местните телевизии.

Схемата е работила между 2007 г. и 2011 г.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Явно е подействала схемата! Ся да дадат нови 500 мил. за пропаганда срещу ИДИЛ!