Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 04:15 12 558 8

10 от най-големите тайни извадени наяве от WikiLeaks

  • wikileaks-
  • сайт-
  • разкрития-
  • уикилийкс-
  • тайни

Тази седмица сайтът отбелязва 10 години от създаването си

10 от най-големите тайни извадени наяве от WikiLeaks - 1

 


Тази седмица сайтът за разкрития WikiLeaks отбелязва своята 10-годишнина. Събитието, около което се вдигна изключително много шум и което целият свят очакваше с нетърпение, се проведе в Берлин във вторник. На видеоконференция WikiLeaks изтъкна постиженията и работата си за тези 10 години, а основателят на сайта — Джулиан Асандж, трябваше да разкрие "потресаваща информация" за Клинтън и президентските избори в САЩ. Това обаче не се случи и събитието загуби първоначалния блясък и яркост, които изкуствено му бяха придадени от световните медии, подлъгали се по обещанието за сензационни разкрития.

Въпреки че много хора останаха разочаровани след блъфа на Асандж във вторник, никой не може да отрече значението на WikiLeaks за търсенето, намирането и разкриването на истината. За тези 10 години проектът, чиято първоначална цел бе да показва и разкрива правителствени и корпоративни тайни, не отстъпи от убежденията си и успя да се развие и еволюира от един неясен сайт за гражданска журналистика до глобален феномен, който днес е на крачка от това да "унищожи" президентските избори в САЩ.

Факти.бг припомня 10-те най-значими разкрития, които WikiLeaks направи през тези 10 години.

Списъци с американското военно оборудване

Сред по-ранните разкрития, публикувани от WikiLeaks са документ, в които подробно е описана американската военна техника, разположена в Афганистан и Ирак. Сред изброените и описани военни "играчки" имаше бронирани коли Humvee и комплекти с мобилни химически и биологични станции — подобни на онези, за които САЩ твърдеше, че са притежание на Садам Хюсеин.

Информация за Сциентологията

Сред ранните мишени на WikiLeaks е и Църквата на Сциентологията, която сайтът заклеймява като култ с нестопанска цел. След публикуването на тайните книги на сектата Църквата е била заплашена от закриване.

Гуантанамо

През 2007 г. WikiLeaks освободи класифицирани документи, в които се описват стандартните оперативни процедури за отношение към заподозрените в тероризъм затворници в Гуантанамо. След тази първа публикация за американската военна база в Куба и затвора в нея, през годините следват още много разкрития за затворниците, за здравето им, за смъртта на някои от тях и невинността на други.

Ненаказаните убийства

През 2010 г. WikiLeaks придоби своята международна слава, след като публично оповести класифицирана информация за войната в Ирак и Афганистан. Сред публикуваните данни имаше и видеокадри, на което ясно се вижда как американски хеликоптер Апачи преследва група невъоръжени цивилни в Багдад и стреля по тях за забавление.
Материалите бяха предоставени от Брадли Манинг (днес Челси Манинг) заедно с други материали. За кражбата на тази информация армейският анализатор плати с 35 години от свободата си.

Дипломатическите грами

Други документи, изтекли от Манинг и публикувани от WikiLeaks през 2010 и 2011 г., включваха стотици хиляди писма, част от дипломатическата кореспонденция на правителството. WikiLeaks работи с водещи медии, за да бъдат редактирани тези писма и да не се разкрият имената на хората, описани в тях, с цел да не пострадат.

"Сянката на ЦРУ"

През 2012 г. и 2013 г. WikiLeaks публикува документи, откраднати от Стартфор, а консултант по сигурността, нарече изтеклите документи "сянката на ЦРУ", заради връзката в разузнавателната общност. Тази информация породи безброй въпроси свързани с теми като наблюдението в САЩ и тайните операции в Сирия.

Тъмните търговски сделки

На няколко пъти WikiLeaks публикува секретни текстове и проекти на големи международни споразумения като споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции — ТТИП. Сайтът разкри, че подобни договори, обсъждани тайно всъщност накърняват гражданските свободи.

Сони

Макар държавните тайни очевидно да са приоритет за WikiLeaks, големите корпорации като Bank Julius Baer,Trafigura и Sony също попадат в целевата група на сайта. WikiLeaks публикува документи от архивите на Sony, след като филмовата компания бе ударена от севернокорейски хакери през ноември 2014 г. WikiLeaks пусна десетки хиляди от откраднатите документи и имейли през април 2015 г., заявявайки, че това показва връзките на Sony с политическите кръгове.

Режимите в Близкия изток

Започвайки през 2012 г. WikiLeaks публикува имейли, откраднати от няколко близкоизточни страни, включително Сирия, Саудитска Арабия и Турция, в които се описват ширещата се корупция и злоупотребите на правителствата.

Изтеклите имейли на Демократическата партия

Тази година WikiLeaks се включи и в президентските избори в САЩ, когато го пусна имейли и гласови съобщения на членове на националния комитет на Демократическата партия, в които става ясно каква е позицията им за кандидатурата на Бърни Сандърс


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И Кво

    1 1 Отговор
    и кво от това като са били побликувани нещо промени ли се ......

    Коментиран от #3

  • 2 Българина

    2 0 Отговор
    американците са най-големите к..ви и рушат света

    Коментиран от #5

  • 3 112

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "И Кво":

    Ами като за начало TTIP в този си вид няма да има.
  • 4 mdaaa

    0 0 Отговор
    Пропуснали сте да отбележите например, че Килъри искала да прати дрон да ликвидира Асанж. Ама кво толкова дребна подробност, която явно не може да предизвика шум и не е бляскава.
  • 5 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    Може и така да е но когато бяхме против тях заплатите ни бяха по 50$ сега когато сме с тях заплатите ни са 10 пъти по големи !!!

    ИМА МЕ ЛИ ИЗБОР?
  • 6 kontra

    0 0 Отговор
    Никога заплатите в България не са били 50 $, а 250 - 400 лв. Но цените бяха много по-ниски- за ток плащахме по 2-3 лева, за парно на целия апартамент, заедно с топлата вода към 3 лв. Кравето сирене беше 2.60 лв., овчето 3,60 лв., хляб - бял 0,35 лв. Образование и здравеопазване - безплатно. Лекорството също бяха много евтини. Казва ви го човек, който е живял по време на комунизма, а не по литературни данни.

    Коментиран от #7

  • 7 да бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "kontra":

    И аз съм живял по социализма. Майка ми като лекар в столична поликлиника получаваше 150 лева заплата. 50$ по курса на черно си бяха 150 лева. Дънки Левис 18$, а си ги купуваш с прекупване на 60 лв. За сиренето и хляба съм съгласен. Заплата 250-400 лв по това време бяха от много добрите, а не от стандартните заплати. Имаше около 1990 г. при Кеворкян някакъв хамалин, дето се оплаквал, че им вдигнали нормата и едвам изкарвал 1000 лева /от тошовите пари/, щото още нямаше деноминации и обезценяване. А за безплатното лечение и образование бъди сигурен, че пак ние си ги плащахме.
  • 8 родолюбец

    0 0 Отговор
    Ако не са руснаците тези янки ще мъчат да завладеят света включително и космоса Сега почнаха да се плашат и от Китай Разбутаха арабите сега ние им носим последиците