Last news in Fakti

4 Октомври, 2016 15:46 1 030 1

Испания започна най-мащабното корупционно дело

  • испания-
  • дело-
  • съд-
  • корупционно дело-
  • корупция-
  • гюртел-
  • франсиско кореа

Делото е свързано с името на бизнесмена Франсиско Кореа, който бил на чело на схемата

Испания започна най-мащабното корупционно дело - 1

Тридесет и седем души, сред които високопоставени членове на управляващата Народна партия в Испания, се изправиха пред съда в Мадрид, за да отговарят по обвинения за участие в мащабна корупционна мрежа.

Делото по т. нар. афера "Гюртел" е за един от най-големите корупционни скандали в Испания през последните години. Делото е свързано с един от обвиняемите — бизнесмена Франсиско Кореа, за когото се твърди, че е бил начело на схемата за взимане на подкупи срещу сключване на договори с управляващата партия. Рушвети, фалшиви документи и швейцарски банкови сметки са само част от практиките, които прокуратурата разследва.

Кореа, който може да бъде осъден на до 125 години затвор, ако бъде признат за виновен, вече прекара три години в ареста. Известен с прякора си Дон Вито, от емблематичния филм за мафията „Кръстникът“, Кореа е бил щедър „дарител“ на Народната партия, давайки значителни суми на депутати и съветници, а в замяна получавал договори за обществени поръчки или за организиране на събития като посещението на папа Бенедикт XVI в град Валенсия.

При пристигането си в съдебната зала днес, той бе посрещнат с викове "корес, корес" (бягай, бягай).

Делото започва в момент, когато лидерът на партията и и.д. премиер Мариано Рахой се бори с политическата безизходица в страната и се опитва да състави правителство, тъй като на последните избори никоя партия не успя да събере достатъчно гласове, за да управлява сама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съдии и прокурори

    0 0 Отговор
    Кореа, ела в България!
Новини по държави: