Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 13:07 1 409 0

ЕС с план да се противопостави на Brexit

  • ес-
  • европа-
  • безплатно пътуване-
  • железница-
  • младежи-
  • подарък-
  • обиколка на европа

Брюксел обмисля да подарява едномесечно безплатно пътуване на европейските младежи, навършващи 18 г.

ЕС с план да се противопостави на Brexit - 1
Снимки Синхуа/БТА

Европейският съюз ще разгледа и обмисли предложението да даде на всеки европейски гражданин, който навърши 18 г., едномесечно безплатно пътуване с железница из Стария континент за рождения му ден, съобщава „Гардиън“. Идеята обаче се сблъсква с редица препятствия и известна доза негативизъм.

"Ние се възхищаваме на смелостта и амбицията и сме готови да проучим допълнително идеята", заяви във вторник еврокомисарят по транспорта Виолета Бълк пред ЕП, в отговор на резолюция, подкрепена от депутатите, включително и представителите на основния консервативен блок.

Смелото предложение е на германския евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. Идеята предвижда, всяка година, европейските тийнейджъри, навършващи 18 г., да получат едномесечна карта Interrail, с която да пътуват безплатно в 30 страни на Стария континент — от Швейцарските Алпи и норвежките фиорди до Южна Италия и най-западната точка на Европа в Португалия.

"Хората в цяла Европа трябва да се опознаят и да се научат да се ценят. Ние искаме да дадем възможност на колкото се може повече млади хора да опознаят други страни и да намерят нови приятели", заяви Вебер, който е лидер на най-голямата група в законодателния орган на ЕС.

Той призна, че изпълнението на тази амбициозна идея няма да е никак лесно и изисква сътрудничеството на железопътните оператори. Европейската комисия вече е започнала да разглежда разходите и възможните източници на финансиране.

Предложението е видяно от мнозина като опит на ЕС за противопоставяне на все по-явния и нарастващ национализъм в страните членки, както и като опит да се предотврати нов сценарий, подобен на този във Великобритания, която се отказа от съюза и е на път завинаги да се отдели от голямото европейско семейство.

Системата InterRail сега се използва от около 300 000 души годишно и цената на едномесечна карта за лица под 26 годишна възраст е 479 евро.

Имайки предвид, че около 5 млн. европейци всяка година навършват 18 г., потенциалните разходи и натовареността на железопътната система в популярните дестинации, може да се окажат огромни. 

ЕС с план да се противопостави на Brexit


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА