Last news in Fakti

6 Октомври, 2016 07:45 14 949 11

Бункерът, от който зависи съдбата на света

  • бункер-
  • сащ-
  • мир-
  • ядрени оръжия-
  • ракети-
  • уайоминг-
  • виктория форт

Ако президентът нареди атака, то именно оттам се изстрелват ракетите

Бункерът, от който зависи съдбата на света - 1
Снимка: Wikipedia

На няколко метра под земята в Уайоминг, САЩ, се намира бункер. В него оперират двама души, в изчакване, винаги в готовност. Съдбата на света е в техните ръце. „Когато съм на смяна, аз нося отговорност за 10-15 междуконтинентални балистични ракети“, споделя капитан Виктория Форт в интервю за Scout Warrior. Ядреният арсенал може да унищожи цели градове с едно натискане на копчето.

Ако президентът на Съединените американски щати нареди ядрена атака, Форт е отговорна за изстрелването на ракетата.

Военновъздушната база „Франсис Уорън“ в Уайоминг е едно от трите места на американските ВВС, от които веднага могат да бъдат изстреляни междуконтинентални балистични ракети, които са носители на ядрено оръжие. На всяко едно от тях – по всяко време на денонощието – има по двама военни, които стоят в готовност. Т.нар. „замъци“ никога не остават празни.

Ядреното възпиране заема централно място в американската военна стратегия, посочва The National Interest. Министърът на отбраната Аштън Картър заяви, че основен приоритет на военните е именно ядреното възпиране. През следващите пет години ще бъдат похарчени над 100 милиарда долара за тази цел.

В годините след Втората световна война и в разгара на Студената ядреният арсенал на световните сили заема централно място в „дрънкането на оръжия“.

Виктория Форт и нейните колеги са обучени да реагират при всякакви ситуации, а освен това редовно се провеждат учения в бункерите и центровете, отговарящи за ядрения арсенал на страната. „Времето лети по странен начин, защото не знаем дали навън е ден или нощ“, споделя Форт. Тя обаче не е случаен войник, в чиито ръце е оставена съдбата на милиарди. Американските военновъздушни сили редовно провеждат вътрешни състезания, на които Форт и нейните колеги се представят отлично и печелят първите места.

Невинаги обаче тя е била толкова уверена. При изпълнение на първите си смени тя е била изключително нервна. Военновъздушната база „Франсис Уорън“ и служещите в нея имат просто мото – винаги готови.

Те не са на фронтовата линия, не са изправени очи в очи с врага, но другите не закачат САЩ, защото те имат тези оръжия. Именно това означава ядреното възпиране, коментира сайтът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubata

    0 0 Отговор
    И кво?Тая кака с това копче респектира останалите ядрени сили!Айде сега напишете,че в Русия нейните колеги са перманентно пияни и не могат да намерят копчето!
  • 2 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Ким ше ги оправи
  • 3 Топола М

    0 0 Отговор
    тая кака знае ли, че тополата лети до Хонулулу.
  • 4 mihala

    0 0 Отговор
    Защо не си седи у къщи да си гледа фордчетата, ами се прави на велика.
  • 5 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Тези бази не трябва ли да са секретни и никой да не ги знае, каква е тази рекламна кампания все едно рекламират завода на Кока-Кола. :D
  • 6 Истината

    0 0 Отговор
    Абе вие добре ли сте да вярвате, че изобщо някой освен 1-2 души в света са наясно със самоличността на хората, от които зависи изстрелването на тези ракети или самата процедура. Какви са тези хумористични изцепки!?
  • 7 не съм гост

    0 0 Отговор
    Ей такива жени искам. А не разни счетоводителки,барманки,манекенки и други особи. Е.аси и жената има право да изстреля балистична ракета мале тая не бих я напуснал никога по-вълнуващо нещо едва ли бих изживял. "какво работиш скъпа ами нищо особенно изстрелвам балистични ракети" хахахахаахахахаха
  • 8 Ник

    0 0 Отговор
    От едната страна са тези, а от другата едни дето са по- близко до нас и арсеналът им не е по- малък...
    И те стоят там на Sten Byi (те му казват Боевая Готовность) и хич не им дреме, ако някой реши да се гъбарка с тях. Обикновено тяхната кодовата дума е " За Родину".
    По- страшното за мен, е че има няколко държави, където ислямът е единствена религия и те също имат ядрени бойни глави...
    Та тази мацка дето там стои на бутона не ме притеснява- притесняват ме другите- Иранци, Саудитци, Корейци, Китайци и да не ги изброявам всичките...
    Отдавна стана ясно, че САЩ не е единствената свръх сила и предполагам, че както я карат накрая ще изядат дървото.
    Ще дойде време, в което онези в Азия ще се съберат и ще решат да напляскат онези през океана. Тогава вече не съм наясно какъв ще е крайният резултат...
  • 9 опс

    0 0 Отговор
    Браво! Брадърс ънд Систърс американо, смея да кажа, че сте изостанали с тия ядренни глави... Сори, но нашите "велики, оправящи" ни политици, само с едно натискане на "Гласувал" в парламента затриха цял народ и държава - нас. И продължават да го натискат упорито как сме оцелели за науката е чудо. И аз се чудя, няма обяснение, явно им трябваме да им плащаме данъци да лапат иначе да са ни изтрепали досега напълно... И нас никой не ни закача, защото сме винаги надупени навън и който и да дойде е добре дошъл...за всеки има бизнес привилегии, само за нас бълхарският фолк данъци и мачкане до гроб. Браво на вас!
  • 10 Ман Хатън

    0 0 Отговор
    Много поръчкова статия!
    Какво трябваше да ни уведоми?
    Че поне един от екипите зад 10-15 атомни бомби издържат критериите за тази ... 'работа'.
    Защото както стана ясно от репортажа на Джон Оливър преди 2 години, не само че доста други такива екипи се представят 'силно незадоволително' (преведен цитат от репорт при инспекция на такива силози) ами даже и шефът им е бил уволнен дисциплинарно за пиянство и простотии.
    Най-добре (ако не сте още) гледайте самия репортаж:
    youtube.com/watch?v=1Y1ya-yF35g
    Там ще разберете също че /докато нямаме инфо за руските й колеги/ американските й, всъщност доста често са твърде пияни за да намерят копчето. Че редовно подпирали вратите на силоза за да може доставчика на пица да им я донесе директно вътре.
    И че САЩ всъщност са пускали 2 атомни бомби в/у още една страна освен Япония ... а именно САЩ :) (по-точно казано ИЗпускали, като едната от двете без малко да гръмне! 4 от 5-те и детонатора са се активирали!!!)
    Има още доста такива 'бисери' във видеото.
  • 11 рес еоод

    0 0 Отговор
    този път закъсняха, руснаците за съжаление ги изпревариха с превъоръжаването