Last news in Fakti

6 Октомври, 2016 08:00 4 020 6

Азербайджан под израелски Железен купол

  • израел-
  • железен купол-
  • азербайджан-
  • пво

Цената на сделката не се съобщава. Тя е част от стратегията на Азербайджан за модернизация на армията

Азербайджан под израелски Железен купол - 1

Израел в близките седмици ще достави на Азербайджан противоракетната система „Железен купол“, съобщават местни медии.

Цената на сделката не се съобщава. Тя е част от стратегията на Азербайджан за модернизация на армията. В региона Русия е главният продавач на оръжие за Армения - близък съюзник на Москва, и за Азербайджан, който развива топли отношения с Турция. Сделката с Израел е сигнал за модернизация на Азербайджан.Азербайджан под израелски Железен купол

Как точно функционира тази израелска система за защита, която обезсмисля почти напълно поразяващата мощ на неуправляеми ракети с радиус на действие от 4 до 70 км.?

"Железен Купол" представлява мрежа от прихващащи ракетни установки, дислоцирани стратегически по подобие на клетките на мобилните оператори. В момента Израел разполага само с пет подобни батареи, но възнамерява да увеличи значително броя им. В момента по официална информация "Куполът" покрива площ от около 155 квадратни километра.

Азербайджан под израелски Железен купол

Всяка батарея се състои от три отделни компонента, които работят съвместно: радар засича изстреляна по Израел ракета веднага щом премине границата, софтуер изчислява траекторията й, а прихващащи ракети Tamir я поразяват още в небето.

"Железен Купол" е проектиран така, че да подбира ракети, насочени към жилищни зони, и да игнорира онези, които най-вероятно ще се разбият в полето. Тъй като "Хамас" използва евтини и прости ракети без каквато и да било насочваща система, подборът спестява на израелската армия ресурс, време и муниции.

Азербайджан под израелски Железен купол

Всеки прихващач струва около $90 000, а понякога са нужни повече от една за поразяването на опасни ракети от Газа. Само пред последните няколко дни "Железен Купол" е изстрелял над 300 прихващача, които не влизат в цената на самата система - над $1 млрд. Въпреки това израелците смятат тепърва да инвестират в разширяване на мрежата от батареи.

Ефективността на подобни ракетни системи често се преувеличава. Много специалисти припомнят гигантските средства, които Щатите наляха в програмата "Звездни войни" през 80-те, или твърде съмнителните успехи на ракетите "Пейтриът".

Азербайджан под израелски Железен купол

Израел твърди, че "Железен Купол" сваля почти 90% от ракетите на "Хамас", което е отличен резултат. Дали обаче цифрата е вярна, вероятно ще се разбере след време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купол

    0 0 Отговор
    70 км...!?!Моля? Най-добрите в този сегмент са руските С - 400, с обхват около 400 км! Някой пак не си е прочел урока и не си е сверил часовника. Да не говорим, че съвременните изтребители имат ракети с обхват доста над 100 км., което означава че, тези установки ще бъдат моментално унищожени!

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Купол":

    Е защо не купуват руските ! Ама че глупаци ? Е от такива страда русия и руския народ дето не знаят от кого да купуват оръжия и за това пак са виновни краварите!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Я вижте адаша ми пак твори и понамирисва на козяче с неопределен пол,горкичкото колко е отчаяно.
    Колкото и да са добри тези системи няма как да са ефективни срещу системите за залпов огън при военно приложение. Вършат някаква работа срещу изстрелването на няколко ракети от терористи. При военни действия се изстрелват стотици и дори хиляди ракети залпово и предварително периметъра се рачиства. Да не говорим че далекобойността надхвърля 100км.
  • 4 Ганчо

    0 0 Отговор
    Младежи, тук не говорим за унищожаване на източника на изстрелване на ракета превантивни, а за унищожаване на вече изстреляна ракета. Така че, даже и изтребител да изстреля ракета с обсег 100 км.,на тридесетия км.от нейния полет, ще бъде прихваната от купола.
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор
    Ганьо, не става въпрос за една ракета. Батарея за залпов огън изстрелва над 200 ракети за минута. Как и кой ще ги прехване по отделно. А няма да е само една батарея и дори не само един дивизион. Няма смисъл от прихващане на хиляди ракети. Прехващачите са стотци пъти по скъпи.
  • 6 ще се разбере след време

    0 0 Отговор
    "... радар засича изстреляна по ИЗРАЕЛ ракета..."
    "Израел твърди, че "Железен Купол" сваля почти 90% от ракетите на "ХАМАС""
    От написаното останах с впечатление, че Афганистан ще пазят Израел от ракети на Хамас...