5 Октомври, 2016 18:14 2 480 3

Голям камък падна от плещите на ЕС след сделката с Афганистан

  • афганистан-
  • ес-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • реадмисия-
  • репатриране-
  • нелегални имигранти-
  • споразумение

ЕС и Афганистан се споразумяха за управление на миграционните потоци преди голяма международна дарителска среща

Голям камък падна от плещите на ЕС след сделката с Афганистан - 1
Снимки АП/БТА

Международното летище в Кабул може да се сдобие с нов специализиран терминал, който да обслужва само полети с афганистански бежанци, върнати обратно от Европа. Новината дойде като следствие от постигнатото вчера споразумение за реадмисия, което правителството на Афганистан подписа с Европейския съюз, съобщава Си Ен Ен.

Подписаното споразумение за репатриране е резултат от шест месечни преговори. То бе постигнато в навечерието на днешната голяма конференция за Афганистан, която се провежда в Брюксел. Форумът събира над 70 страни и 20 международни организации.

На нея афганистански лидери и представители на над 70 страни се опитват да съберат милиарди долари за фалиралото афганистанско правителство, което води тежка битка срещу талибаните и ширещата се корупция, пише АП.

Голям камък падна от плещите на ЕС след сделката с Афганистан

Вчерашното споразумение ще позволи на европейските страни да депортират неограничен брой афганистанци, неуспели да получат убежище, но отказващи да се върнат доброволно в собствената си страна.

Афганистан пое ангажимента да приеме обратно завърналите си и да работи усилено за тяхната реинтеграция.

Според съвместното прессъобщение, новото споразумение има за цел да търси и намира общи решения на общи проблеми. Те включват повишаване на обществената осведоменост сред афганистанците на рисковете от нелегалната имиграция, прекъсване на порочния модел, наложен от трафикантите на хора, и осигуряване на устойчива реинтеграция за онези, които се завърнат в Афганистан.

Голям камък падна от плещите на ЕС след сделката с Афганистан

Според споразумението, "двете страни ще проучат възможността за изграждане на специализиран терминал на летището Кабул, на който да бъдат посрещани депортираните мигранти.

Споразумението предвижда през първите шест месеца към Афганистан да бъдат изпращани по не повече от 50 души на "редовни или нередовни полети до летище Кабул и всяко друго специфично афганистанско летище", но в него не се посочва ограничение за броя на полетите.

Споразумението бе от съществено значение за ЕС, но и за България, тъй като основният поток от мигранти идва от Сирия и Афганистан. Миналата година Афганистан бе на второ място след Сирия по брой кандидати за убежище в ЕС (близо 180 000). Тази тенденция се запазва и през тази година, като само през второто тримесечие 50 300 афганистанци са подали молба за убежище в Съюза, две трети от които в Германия.

Голям камък падна от плещите на ЕС след сделката с Афганистан


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Къде е ся ония лъжлив трол хиобриден деси-стоян да ми обясни пак как ситуяцията в Афганиста се подобрявала?! Те фалирали, половината държава се изнесла към Европа, другата половина я владеят любимите му брадати батковци, ама трола ми обяснява че нещата ставали все по-добре. Азаатския тигър щял да бъде Афганистан! Фостата ви лъжлива, тролове!

    А малоумниците от ЕС нямам думи - 180+50= 230 хил до сега искат официално убежище, значи с тези дето не искат са поне 300 хил и тия тъпаци се радват че ще връщат по 50 дивака на месец! От това по-голяма демагогия не знам как може да има!

    Коментиран от #2

  • 2 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    ето ме бе,държавата афганистан никога не е била нефалирала ни при комунисти ни при талибани,но в нея се наливат пари в последните години под егидата на сащ и процеса ще продължи.благодарение на европа и сащ там вече не е сборен пункт на терористи от целия свят и талибаните отдавна не владеят половината страна.

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    И си вярваш! САЩ наливали пари - ти къде си видял крадливите кравари да наливат пари? В какво ги наливат - полета с опиум, може би? И за това ли 300 хил. афганситанци са дошли в Европа - видяли са се с пари и са дошли на екскурзия? От американците ли са тлъстите пачки по джобовете им? Талибаните вече не владеят половината страна, щото ИДИЛ владее 2/3 от страната, нали така?

    Но за едно си прав - не е сборен пункт, а люпилня за терористи!