Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 05:45 3 503 0

„Свалете пушките!“ - заповедта, която спаси британски войник в Япония

  • япония-
  • втора световна война-
  • война-
  • разстрел-
  • войник-
  • чарлз родуей-
  • сингапур

Историята на британски войник, оцелял по чудо

„Свалете пушките!“ - заповедта, която спаси британски войник в Япония - 1
Снимки: Wikipedia

Остават ми броени секунди живот. Последен дъх, последна мисъл. Изстрел и забвение. Това се върти в главата на британски войник, осъден на смърт по време на Втората световна война.

В последната секунда обаче е дадена заповед да се свалят пушките – разстрелът е отменен. War History Online разказва интересната история на Чарлз Родуей, служил в британската пехота по време на войната.

При битката за Сингапур през 1942 година британски военнослужещи са заловени от японските сили. Съдбата им е мрачна. Две години по-късно Чарлз Родуей се опитва да избяга от лагера – заедно със свои другари по пушка – но е хванат и осъден на смърт.

Медиите в Англия пишат, че е бил застрелян. Рядкост е по време на война и дадена заповед на отряда за разстрел да няма убити. В мемоарите си обаче военният разказва, че в последния момент пушките са били свалени. Кошмарът от преживяното го преследва дълго време. Той обаче е щастлив, защото е успял да остане жив след края на кървавата война.

Чарлз Родуей лежи в японски затвор при тежки условия, но след капитулацията на Токио е освободен от съюзническите сили през 1945 година и се завръща у дома. Неговите роднини и близки не могат да повярват – до този момента са си мислели, че е убит.

В битката за Сингапур през февруари 1942 година са пленени близо 50 000 съюзническите военни. Много от тях са използвани за робски труд, а една трета умират в резултат на недохранване и ужасяващи условия на живот.

И докато войната в Европа приключва на 8 май 1945 година, то Япония отказва да се предаде. На 2 септември е подписана капитулацията на японските сили.

През месец март тази година британският ветеран отпразнува 100 години – въпреки че десетилетия преди това е обявен за мъртъв.

„Свалете пушките!“ - заповедта, която спаси британски войник в Япония


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: