6 Октомври, 2016 14:20 2 589 0

Десетки афганистански войници са изчезнали в САЩ

  • афганистанци-
  • афганистан-
  • войници-
  • сащ-
  • изчезнали-
  • обучение

За по-малко от две години 44 души са се измъкнали от военните бази

Десетки афганистански войници са изчезнали в САЩ - 1
Снимка АП/БТА

Десетки афганистански войници, посетили Съединените щати за военно обучение, са изчезнали от януари 2015 г. Тези данни бяха оповестени от Пентагона, като се предполага, че бегълците вероятно живеят и работят нелегално в Америка, съобщава Радио Свободно Европа.

Говорителят на министерството на отбраната Адам Стъмп заяви пред Ройтерс, че местонахождението на 44 афганистански войници е неизвестно.

От 1 септември осем афганистански войници са напуснали американски военни бази без разрешение.

Неназован официален източник от министерството на отбраната на САЩ заяви, че високият брой изчезнали афганистански войници е обезпокоителен и "необичаен".

Пентагонът е започнал "оценка на начините за укрепване на" скрининговите процедури в програмата за обучение, каза Стъмп.

Около 2200 афганистански войници са получили военна подготовка в САЩ от 2007 г. насам. От 2002 г. страната е отделила повече от 60 милиарда долара за обучение и оборудване на афганистанските сили за сигурност.

Петнадесет години след началото на американската инвазия, която свали режима на талибаните, Афганистан остава една от най-бедните и политически нестабилни страни в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА