7 Октомври, 2016 14:59 1 370 1

Дали Ким Чен-ун подготвя още един ядрен опит?

  • ким чен-ун-
  • ядрен опит-
  • ядрен тест-
  • северна корея-
  • кндр-
  • годишнина-
  • ядрен полигон-
  • пунге-ри

Сателитни снимки от ядрения полигон в Северна Корея показват повишена активност

Дали Ким Чен-ун подготвя още един ядрен опит? - 1
Снимка АП/БТА

Северна Корея може би се готви за поредния си ядрен тест. Повишена активност на ядрения полигон в страната подхрани спекулациите около предполагаемата шеста детонация на атомна бомба.

Експерти от Американо-корейският институт при Училището за перспективни международни изследвания към университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон са анализирали последните сателитни снимки, направени на ядрения полигон Пунге-ри в североизточната част на КНДР. Според тях, повишената активност и около трите тунела на комплекса за ядрени тестове, поражда въпроси и спекулации дали режимът на Ким Чен-ун не се подготвя за нов ядрен тест преди важната политическа годишнина следващата седмица.

На снимките могат да се видят кутии с неидентифициран материал, както и множество превозни средства и хора, които работят усилено.

Дали Ким Чен-ун подготвя още един ядрен опит?

Северна Корея вече проведе два ядрени опити през тази година — през януари и септември — и някои експерти са на мнение, че страната е в състояние да извърши и трети.

Историята показва, че много от предишните ядрени опити и ракетни изстрелвания, често са съвпадали със специални политически дати.

Тестът през септември се състоя на годишнината от основаването на държавата Северна Корея, а в понеделник страната ще отпразнуват 71 години от основаването на управляващата Работническа партия.

В петък специализираният сайт 38 North (На север от 38-ия паралел), който публикува информация за КНДР, съобщи, че сателитни изображения, направени на 1 октомври, показват повишена активност във всички три тунела на полигона Пунге-ри. Там е забелязано и придвижването на тежка техника и персонал.

В съобщението, което 38 North публикува на сайта си, се казва още, че неспирната работа около тунелите може да е свързана с редица неща, включително разчистване и събиране на данни, след извършения на 9 септември тест или запечатване на тунелите за подготовката на нов.

ООН вече пет пъти налага санкции върху комунистическата страна след първия тест на ядрено устройство през 2006 г.

Силата на последното ядрено изпитание през септември, беше оценена на 10 килотона, което го прави най-мощното до сега. То предизвика земетресение с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер.

Южнокорейската информационна агенция Yonhap в петък, цитира неидентифициран служител от министерството на външните работи, който също изрази опасения за още един тест, с който Северът да отбележи годишнината на Работническата партия следващата седмица.

"Ние вярваме, че на север са готови да извършат ядрен опит, който може да се определи като политическо решение", е заявил служителят


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шампиона

    0 0 Отговор
    Тоя Кимчо много ме радва..Сложил си е абсолютно всички останали лидери на х*. и си прави каквото му е кеф..Те нека си му налагат санкции, той ще си прави бомби..!
Новини по държави: