Last news in Fakti

8 Октомври, 2016 04:45 1 271 0

Електроенергия от Северно море

  • електроенергия-
  • северно море

Капацитетът на ветропарковете в Северно море ще достигне 4 гигавата

Електроенергия от Северно море - 1
Снимка: Факти.бг

Морските ветропаркове в германското Северно море са доставили през първата половина на 2016 г. два пъти повече електрическа енергия в сравнение със същия период на предходната година. Те са захранили мрежата с 5,18 тераватчаса електричество, пише ДПА като се позовава на мрежовия оператор Tennet в рамките на изложението за вятърна енергия в Хамбург.

През първите шест месеца на 2015 г. производството е възлизало на 2,26 тераватчаса. Ветропарковете в Германия, разположени на суша и в морето са доставили общо 41,1 тераватчаса електричество. При това делът на енергията от Северно море значително се е увеличил. Причина за този ръст е увеличаването на броя на ветропарковете, захранващи мрежата. По данни на браншовата организация Deutsche Windguard, до юли тази година в Северно море са били построени 733 вятърни електроцентрали с мощност 3,2 гигавата. Към тях трябва да бъдат добавени и 102 вятърни електроцентрали с мощност 388 мегавата, действащи в Балтийско море, които произвеждат 0,61 тераватчаса електричество. До края на годината капацитетът на морските ветропаркове в Северно море трябва да достигне близо 4 гигавата, като по данни на оператора необходимите мрежи за транспортирането на електроенергията до сушата са вече изградени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА