7 Октомври, 2016 17:31, обновена 7 Октомври, 2016 18:07 2 143 7

Кери иска разследване срещу Русия за военни престъпления в Сирия

  • джон кери-
  • сащ-
  • военни престъпления-
  • сирия-
  • алепо-
  • русия
Кери иска разследване срещу Русия за военни престъпления в Сирия - 1
Снимка АП/БТА

Американският държавен секретар Джон Кери призова за разследване на военните престъпления на Русия и правителството на Сирия, заради атаките над Алепо, съобщиха международните информационни агенции.

Кери заяви, че Москва и Дамаск дължат "повече от обяснение" на света, защо продължават да нанасят удари по болници, жени и деца.

Подобни действия "умоляват за подобаващо разследване за военни престъпления", каза той, цитиран от АП.

Кери каза, че подобни атаки са "извън рамките" на случайността към този момент и обвини двете страни, че работят по "целенасочена стратегия ... да тероризират цивилни."

Апелът на американския държавен секретар идва след въздушните удари край град Алепо, когато бе унищожен хуманитарен конвой на ООН.

Високопоставен американски представител по-рано даде да се разбере, че САЩ държи Русия отговорна за атаките над цивилното население на Алепо, припомня в. "Сън".

Макар САЩ да не са убедени кой точно стои зад атаката над хуманитарния конвой и всяка друга подобна атака — режимът на Башар Асад или руснаците — то твърдо застават зад убеждението, че и в двата случая, Русия носи отговорността да се въздържа от агресивни действия, както и да възпира Сирия от такива.

Изявлението на Кери дойде в момент, когато долната камара на руския парламент ратифицира договора със Сирия, който позволява на руската армия да остане за неопределен период от време в близкоизточната страна.

Контролираната от Кремъл Държавна дума гласува единодушно да ратифицира споразумението, което да направи официално военното присъствие на Русия във военновъздушната база Хмеймим в Латакия. Това действие бе видяно като знак на безпрекословната руска подкрепа за режима на сирийския президент Башар Асад. Споразумението позволява на Русия да използва безплатно базата за неопределен период от време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козьол

    1 0 Отговор
    Все едно козата да се присмива на овцата че и се виждало под опашката.
  • 2 Роги

    1 0 Отговор
    Продължават наглите нападки от най големите виновници за войните и безредици по цял свят.Изживяващите се за световни полицаи американци.
  • 3 tost

    1 0 Отговор
    А кво ша кажат „великите“ сили,за демокрацията в Либия и Ирак ? След свалянето на Садам ,цивилните жертви са над милион(източник Уикипедия),блгодарение на „братския" американски народ.А от Либия към Европа тръгва измет от цял свят с хиляди,всеки божи ден,естествено и там нямат вина краварите ,че всичката пумия се изсипва върху Европа.

    Коментиран от #4

  • 4 Различен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    И аз искам разследване за Ирак!
    На САЩ, НАТО и коалицията извършила това престъпление!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 българин

    0 0 Отговор
    Тези уста нестават ли за нещо друго.
  • 7 кроко

    0 0 Отговор
    Явно още бункери ще гърмят!