Last news in Fakti

9 Октомври, 2016 16:24 2 227 27

Териториите на ДАЕШ са се стопили с 1/4

  • даеш-
  • теритирии-
  • ислямска държава-
  • сирия-
  • ирак

От юли насам групировката бавно е спряла да губи земя

Териториите на ДАЕШ са се стопили с 1/4 - 1
Снимка АП/БТА

Ислямска държава е загубила повече от една четвърт от територията, която някога е била под неин контрол. Това сочат данните от ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Анализатори по сигурността и отбраната от компанията IHS заявяват, че контролът на екстремистката групировка се е свил с 28% в сравнение с януари 2015 г., когато ДАЕШ бележи апогей.

През първите девет месец на тази година, контролираните от терористите територии са намалели от 78 000 на 65 500 кв. км. (изгубените територии се равняват на територията на Шри Ланка).

Въпреки това, през последните три месеца ДАЕШ почти не губи територии. От юли насам, изгубените територии са в размер едва на 2800 кв.км. ОТ IHS са забелязали, че това забавяне съвпада с намалелите руски военновъздушни удари срещу терористични цели. В началото на годината, около 26% от ударите са били насочени срещу Ислямска държава, но от лятото те са спаднали до 17%.

"Миналият септември, президентът Путин заяви, че основна цел на Русия в Сирия е да се бори с международния тероризъм и по-специално с Ислямска държава", заявява пред Би Би Си Алекс Кокчаров, главен руски анализатор в IHS. "Според нашите данни това не е така. Приоритет на Русия е да предоставя военна помощ на правителството на Асад и вероятно, трансформирането на сирийската гражданска война от многостранен конфликт в конфликт между две сили - сирийското правителство и джихадистки групи като Ислямската държава. По този начин Москва подкопава международните усилия за подкрепа на бунтовниците от опозицията."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    "Уникалното" на руската помощ за Сирия е,че присъства там с пълен набор от оръжия , войска И "ЗАГРИЖЕНОСТ" ЗА СИРИЙСКИЯ НАРОД,но...НЕ ПРИЕМА БЕЖАНЦИ!?

    Коментиран от #2, #5, #6, #7, #8, #9, #11

  • 2 ЛАПАЙ ВОЖДЕНСКИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Е, не бой са, за сметка на това "уникалният" ти вожд Винету ни пълни тука с такива и ще ни пълни докато може.
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    От юли насам групировката бавно е спряла да губи територии. Интересно че точно от юли сащ започнаха да налагат примирие след примирие и уж са за борба с тероризма а на практика се получава напротив.
  • 4 Миналият септември

    0 0 Отговор
    " ОТ IHS са забелязали, че това забавяне съвпада с намалелите руски военновъздушни удари срещу терористични цели."
    " Москва подкопава международните усилия за подкрепа на бунтовниците от опозицията"
    Много американски инструктори се простиха с живота и заминаха яко дим по еврейски, след бомбардировките на Русия. Затова и еврейско-масонската държава измисля болници, детски градини, пенсионерски клубове, родилни и старчески домове всеки път, когато им хванат кръжока по обучение на терористи в крачка и го унищожат!
    Катър, да не си загубил роднини сред ислямските терористи?
    Бежанците не остават в Русия, минават през нея- чети или накарай да ти прочете някой дето не е с копита!
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Конь ти пак счупи тъпомера. Какво общо имат руските войски в Сирия с бежанците които пълнят Европа. 85 % от тях са от Афганистан, Ирак, Пакистан, Либия и др. където няма руски войски а грее хамериканска демокрация. Козяк да се вземе в ръце и такива троянски коне като теб да ги прати в Сибир.
  • 6 Колониална биологична единица

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Оръжията са там, но не пълният набор.Липсват тези дето променят геологията на земята. Войската е от Сирия,Иран,Хизбула,тоест ,разходният човешки материал. За сирийският народ 5ГОДИНИ, никой не се загрижи, когато чуждите наемници,рязаха глави ,палиха разстрелваха ,продаваха в робство,и избиха цял един етнос ,като Изидите, и с откраднатият нефт , ги спонсорираха отново. Много им пречеше този Асад. А бежанците приемат тези ,дето са с демографски проблеми,както каза другарката Сталинка, или тези с изути гащи, дето не могат да се съпротивляват.
  • 7 селяндурин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Абе, пич, нали Россия присъствува там и воюва срещу джихадистите? Естественно е и да иска да си запази и базата там нали Асад толерира това. Но погледни реално - докато Россия не се намеси, останалите изобщо не спряха терористите буквално, ИД се разширяваше. Откакто рашънс се намесиха нещата се обърнаха както трябва. Какъв е извода? Ами, че ти си просто един тотален гламав руссофоб, който плюе всичко руско! Абе нормално е да се страхуваш, ама чак толкова? Не ти ли прави впечатление, че на пазара липсват сега руски стоки? А ти по-доволен ли си? Не казвам,ч е всичко руско е хублаво! Руските ворове са опасни. но пък не е ли полезно и нам, че руснацзите воюват срещу терористите? Повече ли ти харесват зомбитата убийци дето воюват за да натрисат простотията си диктатура халифат? Аман от крайни руссофоби и пълни руссофили! Да живее приятелството с руснаците и Россия, но да се пазим от вредни нам кръгове и личности - това е правилното!
  • 8 Я се осъзнайте

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Талига,

    Колко бежанци ще приемат Щатите?! Ще ти кажа - щедро обмисляха да приемат 5,000 души. А пуделът на САЩ, Великобритания, колко бежанци ще приеме? Що избягаха от ЕС - май, за да не приемат мигранти?! Либийците що бягат към Италия?! Сигурно заради бомбардировките на демократична Великобритания и защото свалиха Кадафи, който държеше юздите на арабите и туарегите здраво.

    Каква красива демокрация само! Великобритания, Франция и САЩ воюват по въздух срещу камара страни, а България се пълни с афганистанци, сирийци и иракчани. Все едно ние сме воювали в Афганистан и Ирак. После Грейт Бритън се изнася като пр...ня из г.з, а ние и чехите, поляците, сърбите, гърците и унгарците трябва да поемем тежестта по издръжката на хора, които няма да са тук, ако "демократичните сили" на САЩ и Великобритания не бомбардират по родните им страни.
  • 9 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Явно руснаците трябва да следват примера на САЩ,които са се скъсали да приемат бежанци.А нека си говорим истината Афганистан с налети десетки милиарди долари не е мръднал към така желаната демокрация увеличило се е само производството на дрога и износа на м...сти към Европа.Ирак....уж голяма борба беше за няколко дни победиха Садам и пак тълпи емигранти към Европа.Либия ...Кадафи го свалиха дойде Ал кайда и всякакви местни милиции се бият за кокала,през това време тълпи от Африка заливат Италия и пак в Европа.
    Сирия...давай да сваляме Асад че е лош и да финансираме ИДИЛ че са хубави хора,американски сенатори се срещаха с терористите преди началото на цирка.И там се изляха милиарди а сега ревем за болници и някакви умерени ислямисти че ги била улучила бомба.И каква са тези "умерени„ това е все едно да кажеш малко бременна.
    Въобще САЩ натвориха глупости по цял свят а тръгнали да гледат колко емигранти приела Европа или Русия и да обвиняват някого че изтребвал ислямисти които имали права да се борят за демокрация-халифат.
    Въобще спазват старата максима -крадецът вика дръжте крадеца.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    реално в ирак на даеш им остава само мосул .тои е обграден и ще падне до края на годината.остава сирия ,но там срещу даеш воюва само проамериканската коалиция ,а сега тя е ангажирана в битка срещу руснаците в алепо.кюрдите пък са парирани от турците след руско-турското стискане на ръце и настъплението се забавя.ако не бе битката в алепо може би до сега да бе атакувана рака,но като гледам ситуацията рака ще трябва да изчака .

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Onq s toqgata":

    Голяма класация и вярна между другото. Само че вече не е актуална и се нуждае от попълване. Виж последният коментар на деситу. Би ромчето с кончето от всякъде.
  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Деску мари, ти пак започна с истините. Забравяш че точно в Ирак няма никакъв напредък и идил там се разширява. И в Афганистан същата работа. И в Либия, където хамитата бомбят жилищни квартали а идил се разширява. Отделно и в други райони уж под контрола на жандарма сащ а идил развива своите пъклени дейности.

    Единствено в Сирия идил е напът да престане да съществува и терористите от сащ и коалицията им се стремят всячески да прекратят напредването на освободителната война на Русия и асад. Що така бе чадо? Що така лъжеш като евро ром на преклонна възраст.

    сащ признаха че тяхната свободна опозиция се е сляла с джабада и пак настояват за някакво уж примирие. И когато такова бе постигнато те първи го нарушиха. Но явно никой не се впечатли от номера им и отговора не закъсня. А сега реват че други го нарушавали. И се намират жалки същества да лъжат и мърсят пространството с нечистоплътните си лъжи.

    Чакам момента в който ще напишеш поне една истина. Надявам се пък дори да е и от грешка от твоя страна.

    Коментиран от #17

  • 15 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Няма как всичко по реда си първо трябва да прочисти Алепо от ислямисти после и останалата част на Сирия.САЩ голяма попара надробиха заедно с приятелите си саудитци и продължават да поддържат терористите така че няма как да стане бързо.

    Коментиран от #16

  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    в алепо дори и според руснаците няма представители на даеш,а периферията в която има не е обстрелвана и нападна интензивно от руснаци и асадисти,та руската игра е ясна .всички опозиционери да се окажат терористи за да може асад да остане единствената алтернатива на сирия.само че тва няма как да стане!
  • 17 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    аз нищо не забравям полов,а ти си лъжец.отново лъжеш безогледно в ирак реално даеш се стопи за последната година.загуби всичко без мосул и околностите ,а в сирия даеш не загуби нищо освен придобитото от кюрди и американци в северна сирия и палмира в сирииската постиня завзета от асад и руснаците.тва са фактите и причините са че асад и руснаците се обърнаха срещу сирииската свободна армия и с това реално прехвърлиха военните деиствия на съвсем друг фронт.в либия афганистан и т.н. нищо не се е променило към по-лошо в последната година.имаше опити за дестабилизация и са овладяни .може обаче да поплачеш за афганистан , като плачкаш помисли кво очакваш от тази държава като се изтеглят американците и ние от нато,същото е и за либия и за ирак и за сирия.само да те изпреваря соц страни от тях скоро няма да стане.иначе пиша само истини подкрепени с извори и доказателства,не като теб при всяко хващане в лъжа да се криеш като дърт пе.ал къвто всъщност си и като поразмине да се връщаш със същите лъжи!

    Коментиран от #19, #20, #21, #22

  • 18 Бай хой

    0 0 Отговор
    Десооуу,каква свободна сирийска армия та гони. Тая която изгаря църкви, реже глави на журналисти и деца и налага шериат ли?
    Сирия си има законно избрано правителство и армия. Всички които са вдигнали оръжие срещу тях по икономически или религиозни подбуди са терористи включително и главорезите на вашингтон и нато. Опозиция са тези които се борят с демократични методи.
    Я уточни га главорезите изпратени от сащ и ес са питали някого дали иска шериат. А помним и "свободните' и отгоре на всичко признати избори и в украйна и в ирак и в тайлонд и ...

    Коментиран от #23

  • 19 РЕАЛНО

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Фактите са други Стояне-след намесата на Русия ИД приклекна и все повече се стопява.А САЩ уж воюваха с тях 4 години-а те се разрастваха.Даже има видео как главорезите си признават че получават помощ от САЩ.Ако реално Ассад беше паднал от власт,територията на Сирия щеше да се превърне в държава-халифат-мечтата на С.Арабия и Катар.А от там и част от Ирак щеше да мине към тях.Това че няма никаква "умерена опозиция" вече разбраха и най-големите наивници-факт.И още нещо-забележи че радикалният ислям се разпостранява там КЪДЕТО САЩ донесоха демокрацията-Ирак,Афганистан,Либия....дори и Йемен.Освен в Сирия-навсякъде ИД се разраства.А това говори САМО едно-Русия в Сирия си върши работата.https://youtu.be/I8Dhfmib7GM-----------ето ти малка част от доказателствата че ИД е въоражаван от САЩ.......

    Коментиран от #24

  • 20 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Мосул колко време го превземат работодателите ти? От колко време мяукаше, като коте без секс-рашъните нищо не правят вижте как американците ще превземат Мосул! Какво направиха САЩ и коалиция преди намесата на руснаците, какво направиха тролче триполово, територията ли им намаля, нефта ли им спряха да продават, град ли от ИДИЛ превзеха? Кажи какво направиха?

    Коментиран от #25

  • 21 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Тролче, ти излиза че си по-загрижен за международните събития, отколкото за България, бе! Правим безпрецедентна изцепка в межд. дипломация - ти викаш "нама проблем, кво толкова станало, радвайте се на далаверата с бежанците - 150 мил. за 1000 човека по 150 хил на мюсли, мммм чудна далавера!"

    Обаче гледам много си загрижен за съдбата на брадатите борци за демокрация и човешки права! Руснаците искали да ги изкарат трерористи - че не са ли терористи? Ако искаш да ти пратя линковете от статиите отпреди 1-2 месеца за джуналиста, дето си познал похитителя от свободната сирийска армия и терориста, дето бил на обучение в САЩ, или за оръжието дето незнайно как попаднла от тяхните ръце в ДАЕШ?

    Бай хой ти го е казал - покровителите на тероризма последните 3 месеца се стремят всячески за замотат нещата и разни примири с цел да укрепят свички терористи. А в Сирия всичко живо с оръжи в ръка, което не е на Асад и руснаците е терорист. Викаш, кой ги бил канил руснаците - ми Асад, бе тролче. Американците кой ги е канил някъде?

    Коментиран от #26

  • 22 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Хайде поразрови се в нета, ако си некадърно ще ти кажа къде да видиш снимки от Алепо-главен лекар на болница и на друга снимка същия с военна униформа и РПГ, друга снимка на хуманитарен работник към конвоите под егидата на ООН и същия в друга снимка с военна униформа, Калашник в бойни действия. И сайтовете не са руски, западни са! Това са твоите работодатели!

    Коментиран от #27

  • 23 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    сирия няма законно избрано правителство.асад не е избран законно ако тва имаш предвид.и е много удобно всички котки да са сиви,демек всички в сирия да са терористи и асад да е единствената алтернатива.само че няма да остане независимо от рева на групa съветски тролове тук.и опозицията се бореше с демократични методи докато не ги подкара асад с куршуми ,мъчения и масови убииства.вземи прочети поне как почна конфликта,кво искаха протестиращите и как се разправи асад с тях.
  • 24 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛНО":

    след намесата на русия,вече втора година даеш в сирия няма големи загуби на територия ,а в ирак където деиства американската коалиция даеш вече ги няма освен в обкръжения мосул.основните атаки и намаляване на територия в сирия на даеш са в северната зона предизвикани от кюрдо-американските сили и региона на палмира дето реално го превзе асад.другото дето асадистите превзеха след руската намеса са територии на сирииската умерена опозиция.тва са фактите .ако имаш да ми опонираш по тях заповядаи иначе може за чесъна,чорапите,шушито джакузито ...тези са ти много ясни.другите ти разсъждения са като за чорапите и джакузито .щял да мине този онзи към тва онва.сащ европа са структури с ясни политики ,няма да минава нищо никъде докато не се реши конкретно ,а такова решение не е имало и няма .ирак ,сирия афганистан и т.н. ще бъдат независими държави с демократични правителства и отворени към света и в частност европа и сащ ,независимо от проблемите и реакционерите.и хубав запис си ми дал .намерили оръжие в алепо и тва било доказателство че сащ въоръжават ид.само за протокола в алепо няма идилци ,дори руснаците го признават.та почни за чорапите и джакузито там поне ти е лесно!
  • 25 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    преди намесата на руснаците ,в ирак си вървеше операция по освобождаване на завзетите от ид територии,освобождаваха се градове и си вървеше по план,както и сега.гледам че те е яд че се освобождава ирак,но споко след ирак идва на ред и сирия.мосул е в обкръжение и единствената причина да не се щурмува е цивилното население.американците не са като руснаците да трепат всичко наред и да разрушават.сега с хирургическа точност ще бъдат изрязани ,не като с високотехнологичните руски бомби дето сринаха маса градове и нищо!
  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "кроко":

    кое е безпрецедентна изцепка в международната дипломация бе глупи?моля да бъдеш конкретен.иначе си прав за далаверата,150 милиона и правилото за разселване са далавера за българия срещу 1000 бежанеца.ако имаш конкретни мотиви за обратното развии ги ,но знам че нямаш .поне в предния спор сви уши и почна там да обясняваш как не си вярвал на този и на онзи .та чакам да докажеш че не е далавера!
    в поста ти за терористите ти писа че терористи са тези дето опонират на руснаците ,а аз не съм съгласен с това щото не смятам че ние българите сме терористи .иначе тва дето е казал половия е само простотия и всеки нормален човек въобще не трябва да го дава за пример,щото въпросния човек не е добре и то е очевидно.особено смущаващо е че ти харесва кво е писал :)))))))!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.