Last news in Fakti

9 Октомври, 2016 17:11 1 958 1

Бивш президент на Йемен призовава за война срещу Саудитска Арабия

  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • сана-
  • въздушни удари-
  • въздушна атака-
  • загинали

Салех призова управляващите да вдигнат на крак въоръжените сили

Бивш президент на Йемен призовава за война срещу Саудитска Арабия - 1
Снимка АП/БТА

Броят на загиналите и ранените в столицата на Йемен — Сана, надхвърли 450 души, съобщи йеменската информационна агенция САБА.

Въздушните удари бяха нанесени срещу погребална зала в града, в която се водела траурна церемония, в присъствието на високопоставени членове на шиитските бунтовници хуси. 

Заместник министърът на здравеопазването в страната Абдулсалам Ал Мадани заяви пред САБА, че се очаква броят на загиналите и жежко ранените да продължи да расте, тъй като мястото на атаките все още се разчиства от спасителните екипи, а към болниците в района се стичат нови и нови тежко ранени пациенти.

Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех, който е ключов съюзник на основното бунтовническо движение в страната — Хути, призова за още по ожесточени удари срещу Саудитска Арабия.

Салех, политикът, който запази влиянието си сред военните в Йемен, изнесе своята реч само ден, след разрушителната въздушна атака над траурна зала в столицата Сана, при която загинаха около 150 души, според местните здравни власти, цитирани от Организацията на обединените нации.

Предполага се, че атаката е дело на Саудитска Арабия и водената от нея международна коалиция, която подкрепя настоящото йеменско правителство. Саудитска Арабия отрече да е била замесена в нападението

"Призовавам всички синове на тази нация ... да се изправят срещу тази агресия с цялата си сила и да пристъпят към бойното поле", каза Салех в телевизионно обръщение.

"Министерството на отбраната, председателят на Съвета на началник-щабовете и министерството на вътрешните работи трябва да вземат необходимите мерки да приведат в пълна бойна готовност всички единици и да ги изправят пред границите (на Саудитска Арабия", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДПС форева

    0 0 Отговор
    Саудитска арабия е 51-я щат на САЩ и все едно обявяват война и на НАТО, защото САЩ са сиамски близнаци с Великобритания!!