Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 20:51 1 100 4

Закриването на унгарски вестник предизвика тревоги

  • унгария-
  • вестник-
  • ес-
  • тревоги-
  • непсабадшаг-
  • орбан

Погазена ли е свободата на словото в Унгария?

Закриването на унгарски вестник предизвика тревоги - 1
Снимки: БТА/ AP

Европейски политици изразиха притесненията си за свободата на словото в Унгария – дни след закриването на най-големия опозиционен вестник в страната, пише „Политико“.

„Непсабадшаг“ бе затрит след близо 60 години живот, което породи съмнения, че решението за спиране на печат може да е политически продиктувано.

Близо 2000 души се събраха сред унгарския парламент, за да изразят недоволството си от края на най-големия опозиционен вестник, гарант за свободата на словото в страната.

От Европейската комисия изразиха притеснението си и добавиха, че следят отблизо случващото се в медийния живот на Унгария. Социалдемократите в Европейския парламент заявиха, че тази практика се използва в недемократични страни.

Появи се информация, че изданието е планирало да публикува материал за луксозния начин на живот на Антал Роган – началник на кабинета на Виктор Орбан.

„Непсабадшаг“ често критикуваше управляващите и Орбан, а освен това изрази критичната си позиция и за провелия се референдум за квотното разпределение на бежанци в страната. Огромна част от гласувалите се противопоставиха на приема на бежанци, но референдумът бе невалиден заради факта, че изборната активност бе под нужните 50%.

Закриването на унгарски вестник предизвика тревоги


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Що някой еврогейски политик не се загрижи толкова време за свободата на словото в България?
  • 2 Диди

    0 0 Отговор
    Защо от други страни да се грижат за свободното слово,нима в БГ има цензура?Аха.

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    Предполагам, че докато си писала коментара, си била прекалено погълната от дълбочината на мисълта, която е минала през главата ти и някак си си забравила смисъла на великата мисъл.....
  • 4 Диди

    0 0 Отговор
    Кроко,опитваш се да хапиш но нещо не се получава.
Новини по държави: