12 Октомври, 2016 14:32 1 936 2

Севернокорейски топагент избяга в Сеул

  • северна корея-
  • южна корея-
  • избягал-
  • граница

От началото на годината в Южна Корея са преминали почти 1000 севернокорейци.

Севернокорейски топагент избяга в Сеул - 1
Снимка: БТА/АР

Високопоставен служител от севернокорейското министерство на държавната сигурност е избягал миналата година в Южна Корея, предаде ТАСС.

По данни на агенцията дезертьорът е отговарял за „контрола върху нагласите в обществото и откриването на противници на държавния строй". Според източници от Сеул по време на разпитите беглецът съобщил, че "народът от Севера е доста критично настроен спрямо държавния лидер Ким Чен-ун".

В Сеул отчитат високия ранг на дезертьора и вярват, че той е разкрил ценни данни за системата за контрол върху гражданите в Северна Корея, както и още секретна информация.

Вчера президентът на страната Пак Гън-хе заяви, че бегълците от север, намерили политическо убежище зад южната граница, ще се превърнат в "изпитателен полигон за обединение на нацията".

Според официалната статистика от началото на годината в Южна Корея са избягали почти 1000 севернокорейци. Това е увеличение с близо 15 на сто в сравнение с 2015 г. Любопитно е, че в списъка попадат повече от десет дипломати на работа в Европа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очо

    0 1 Отговор
    Все бягат тия корейци-но досега нито един не са показали в медиите...що така..
  • 2 Ха ся

    1 0 Отговор
    Още по интересно ,никой не бяга в северна кКорея ? Защо , ? Има изобилие от комунизъма ,социализъма ,диктаторизъма ,идеализъма и тинтири минтири .
Новини по държави: