14 Октомври, 2016 07:59 1 804 22

ЕП: Русия иска да разцепи Европа

  • русия-
  • еп-
  • европа

Сензационни обвинения в нов документ

Руското правителство води пропаганда с цел да разруши демократичните ценности в Европа, като целенасочено обработва отделни журналисти и политици. Това пише в резолюция на Комисията по външна политика на Европарламента, приета тази седмица, съобщи "Дойче Веле".

Ето и още цитати от документа: „Руското правителство по агресивен начин използва широк спектър от различни средства: мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (като „Russia Today”), фалшиви новинарски агенции, социални медии, тролове в интернет. Целта е да се атакуват демократичните ценности, да се разцепи Европа, да се получи повече подкрепа в самата Русия и да се създаде впечатлението, че край източните граници на ЕС има провалени държави.”

"Няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума"

Евродепутатите призовават сътрудниците на европейски медии да събират доказателства за руската пропаганда и изразяват тревогата си, че няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума и затова се превръщат в удобна цел на руската пропаганда и дезинформация.

С оглед на идеята в ЕС да бъде създадена работна група по стратегическата комуникация, която да се противопоставя на пропагандата, резолюцията на Европарламента настоява тази работна група дори да бъде повишена в ранг и да стане пълноценно звено в рамките на европейската дипломация, като съответно получи необходимите финансови средства и персонал.

Ана Фотига, докладчик по резолюцията, казва в интервю за ДВ, че трябва да се полагат още усилия, за да бъдат разкрити пропагандните механизми, насочени срещу отделни държави в ЕС, срещу целия Евросъюз и срещу Запада изобщо.

Маргарита Симонян, главна редакторка на телевизионния канал РТ (доскоро „Russia Today”) възразява на свой ред, че тази резолюция е посегателство срещу свободата на словото в ЕС: „Доста странно тълкуване на прехвалените западни ценности, най-вече на свободата на мненията. На практика излиза, че ще бъдат атакувани малобройните медии, които си позволяват да изразяват мнение, различно от това на хилядите други”, заявява Симонян в писмено становище до ДВ. И добавя: „Ако има нещо, което подкопава общественото доверие в институциите на ЕС, то е именно това.”

Томас Оливир, шеф на регистрираната в Холандия консултантска фирма „Лоуландс Солюшънс”, която работи в областта на новинарството, обяснява какъв е бил първоначалният тласък на тази новонадигнала се руска пропаганда: тя е отговор на непрестанните обвинения на Запада, че в Русия няма демокрация.

„Руската пропаганда открай време се опитва да дискредитира демократичните ценности на Европа, понеже в хода на историята Западът често е обрисувал Русия като тоталитарна, зла и нехуманна страна”, казва Оливир за ДВ.

Експертът не вярва, че резолюцията на Европарламента наистина може да попречи на стратегията на руските медии и техните поддръжници: „Много от действията на руснаците са изключително хитроумни и добре прикрити, така че е доста трудно да ги демаскираш и неутрализираш. Резолюцията едва ли ще повиши чувствителността. И едва ли ще доведе до активна и ефикасна реакция срещу руската пропагандна и дезинформационна кампания.”

"Лошият Запад"

През август Центърът за европейски политически анализи във Вашингтон публикува доклад за тенденциите в руската пропаганда и за ответните стратегии. В доклада между другото четем: „Руската дезинформационна кампания в Средна и Източна Европа не признава езикови и политически граници. Тя използва антисистемни политици, които атакуват истаблишмънта както отляво, така и отдясно, с цел да дискредитира правителствата, политиката и институциите на Запада, каквито са например НАТО и ЕС. Успоредно с това тази пропаганда разпространява и посланията на Кремъл”.

Според доклада, най-важният инструмент, чрез който се разпространяват официалните руски възгледи, е държавният новинарски портал „Спутник”. „Кремъл търси не баланс, а тъкмо обратното: едностранчива съпротива срещу мейнстрийма. „Спутник” предоставя широко поле за изява на всевъзможни антисистемни политици и протестни активисти от Средна и Източна Европа, при това - най-редовно. А дори в редките случаи, когато се дава думата на умерени политици, от техните изявления се подбират само такива цитати, които пасват към общата картина на един корумпиран, декадентски и русофобски Запад”, пише в доклада.

ЕС не за първи път предупреждава за опасностите, произтичащи от руската пропаганда. Независимо от това обаче приетата сега резолюция отваря нова страница в опита да се транспортира това съобщение до широката общественост. Гласуването на резолюцията в Европарламента е насрочено за ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Ако в Европа има правителства несъгласни с риториката на САЩ, то те са жертва на руската пропогонда?!?!?!
    Ако всичките европейски лидери блеят съгласни с американската пропегенда, това е европейското единство!!!!
    Кой е тролл в случая, не ли е авторът на скалъпените тези!!!
    Демокрациятя не се гради на сляпото подчинение на САЩ и тоталното отричане на Русия!!! Точно тук се крие опасността и това е част от хибридната война на САЩ!!!
    730 военни бази по света имат САЩ последните 30 до границите на Русия!!!
    Не успяха в Крим, 25 години и милиони долари за подкупи са похарчени от САЩ за това, и сега Русия е агрессор!!!!
    Хахаха
  • 2 Remi

    1 0 Отговор
    Ако Русия иска да разцепи Европа, то какво тогава направи Великобритания - тя директно РАЗЦЕПИ Европа изотзад!!!
  • 3 бббббб

    0 0 Отговор
    Платени статии.Русия не цепи никой,а САЩ ниго нацепва на нас и Европа.Заради продажни и алчни политици подкрепяни от медиите.

    Коментиран от #19

  • 4 Ами да

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Кой е тролл в случая, не ли е авторът на скалъпените тези!!!
    Ти самия, понеже питаш!
  • 5 ТИР авджия

    0 0 Отговор
    Рускините цепят Европа на извънградско!
    Все някакви Аня, Настя, Ксюша, Альона, Маша...
    Верно, че са бая мургави и миришат на Орландовци ама ако напиша нещо за БГ парцалите от €$ и ще ме баннат...
  • 6 раптър

    1 0 Отговор
    Ще събирали доказателства кой е русофил ! Какво, ще следват уволнения ли? Това се наричат репресиии по идеологически и политически причини , а по накратко -предверието на фашизма! Затова- всички на референдума! Нека тази забравила се измет , продаваща България на големите корпорации за жълти стотинки разбере, че е време да почне да се съобразява с хората и да спре да ги мародерства! Изроди , само лобистки закони правите и ло бистки поправки.Когато ви накараме да разберете , че трябва да работите за нас , а това ще стане когато въведем референдум ната демокрация, тогава няма да има значение кой ще е русофил и кой дъндипрешън-сил и марицо-ил/ Краварофил/!Всички на референдума , да изчистим гнидите от тялото българско!
  • 7 jimbo

    0 0 Отговор
    не руското правителство, а европейските марионетки и продажници/зависими на американците доведоха до началото на края на този измислен съюз!
  • 8 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор
    край източните граници на ЕС има провалени държави.”
    Е това е единственото верно нещо в цялата статия.И една от тези провалени държави е България.Факт,който вече 26 години се зартвърждава.Липсата на авиация,която да пази небето на една шепа територия и липсата на държавна граница са красноречив пример за горното.
  • 9 Уплашен

    0 1 Отговор
    Прочетох коментарите под тази статия и се уверих колко е вярна. Колко дребен можеш да си, за да се продадеш така на едно източно деспотство, което никога не е мислило доброто на България.

    Коментиран от #12

  • 10 резолюцията в Европарламента

    1 0 Отговор
    Бе ддзнам,кой го цепи тоя съюз - Гърция фалира, Великобритания избяга, а там са най-богатите и хитри ереи в целия €$! Италия и Испания едвам се държат, Унгария почва да съжалява, Германия се задъхва, Франция се чуди как ще го гълта, обаче в БГ сме юнаци и ще го поемем целия! САЩ обещаха да поемат 5000 обаче си ги избраха, както Папата си избра, бежанец - едни от най-богатите бизнесмени в Сирия... Яко а?!
    Русия цепи €вропа - факт!
  • 11 бля бля бля

    0 0 Отговор
    Ма, МНОГО ги е страх от тая Русия, милинките, и постоянно си фабрикуват идиотски небивалици. Що не думат за ислямските орди, дето те ги натрисат на целия континент или за действията на турския миндил. Единственото, което прави Русия е да си гледа интереса, както винаги, и това не ги устройва, щото така им се провалят плановете и сметките им излизат криви.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 кроко

    1 0 Отговор
    Явно днес има някаква съгласувана акция против Русия - статии за протести в подкрепа на Украйна, обяснават ни как Русия иска да ни превземе, че сега и как иска да разцепи ЕС. И тролове в интернет използвали - няма нито едно руско НПО, но точно американските НПО-та, дето явно ги спонсорират за да тролят из обществото, обвиняват риснаците в тролене....... смях!

    Коментиран от #14

  • 14 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    По този начин проверяват настроенията в обществото. Ако русофобските не са достатъчни, засилват пропагандата, пускат козяшките, като Деса, коня,Киро и Стратокастрирания да плещят НПО лозунги. И после пак правят проучвания на общественото мнение.
  • 15 селянин от обеля

    1 0 Отговор
    Не съм фен на Русия, но дали няма печатна грешка, след като всички знаят, че САЩ иска да разцепи ЕС

    Коментиран от #16

  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "селянин от обеля":

    всдички на село знаете щото партииния секретар в кръчмата ви е излъгал.ес и сащ са едно цяло и нямат фундаментални различия или конфликт.

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 17 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Единственото фундаментално е глупостта ти!
  • 18 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Едно цяло са интересите и целите, които гонят управляващите политици и такива платени клакьори, като теб. Мнението на огромна част от хората е съвсем различно и ТТИП е пример за това, че не са едно цяло!
  • 19 НЕразбирач

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "бббббб":

    6+!

    Всичко лошо (по същество) идва от САЩ!
    А ако не е била Велика Русия (1774-75) таз Европа дето мрънка - отдавна щеше да е забулена с фереджета бе! Нагли политици, подлоги на САЩ!
  • 20 Carfen

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Стояне(да се чете Десо), явно си руски трол, защото заради теб все повече не харесвам американците и все повече разбирам поведението на руснаците.
    П.С. И аз мисля, че западните лидери взривяват ЕС отвътре. Пък после Путин им бил виновен. Щом 28 държави с помощта на Световната Сила на Капитан Планета не могат да се опазят от "хибридния путинизъм" и от варварските тълпи по границите ни, то е**ти съюза...

    Коментиран от #21, #22

  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Carfen":

    кога влезохте в европа кога разбрахте кви са европеиските лидери?група селяци учили историята по тертипа на ссср то коментират меркел ,оланд и т.н. тва да не ви е еврофутбола където ви събират паричките с този тип коментари бе?сащ създадоха ес или по-точно много силно допринесоха за това и го пазят военно вече близо 70 години.ес и сащ имат обща икономическа и политическа платформа основана на демократичните принципи и заедно водеха студената воина ,сега заедно се борят с аномалиите на тероризма и руската диктатура.да,има разлика в двата модела ,а именно в сащ има либерален тип икономика ,а в ес е по-скоро социален макар че и в двата модела има и преливане и взаимственост едни от други.свободната търговия между тези два гигански икономически субекта е причина за сегашното развитие на цивилизацията както и за политическото статукво.хибридната воина обаче е изпържила мозъците на много от вас дето още си мислят, че ладата е автомобил и панелката жилище!та и в тази плоскост сащ иска да разцепи европа!!!защо?за да стане по-слаб и да фалира в полза на русия или китаи?
  • 22 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Carfen":

    Ти направо го закопа!
Новини по държави: