Last news in Fakti

15 Октомври, 2016 10:27 829 0

200 нации защитават околната среда

  • околната среда-
  • споразумение-
  • руанда

Историческо споразумение в Руанда

Близо 200 страни сключиха споразумение за намаляване на парниковите газове, използвани в хладилници и климатици, съобщи „Ройтерс“.

Споразумението беше сключено в столицата на Руанда – Кигали. В сделката се включват двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай. Страните се разделят в три групи. На тях им се поставят различни срокове, за да намалят използването на индустриалните парникови газове или хидрофлуоровъглеродите . Те могат да са 10 000 пъти по мощни от въглеродния диоксид като парникови газове.

„Това е монументална стъпка напред“, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Подробностите по сделката бяха разяснени от министъра на енергетиката в Руанда – Виинсент Бурута. В пакта развитите държави ще трябва да намалят парниковите емисии с 10% до 2019 г. и с 85% до 2036 г. Много от богатите страни вече са започнали този процес.

Страни като Индия, Ирак, Иран и Пакистан ще имат по удължени срокове за изпълняване на споразумението. Те имат нужда от повече време, заради своя климат и увеличаващата се средна класа. Индия пък се страхува да не навреди на развиващата се индустрия в страната.

„През миналата година в Париж ние обещахме да действаме. Ние обещахме да предотвратим последиците от тежката измяна на климата. Днес ни сме на ход. Това обещание се спазва“, заяви представителят на ООН за околната среда Ерик Солхайм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА