Last news in Fakti

17 Октомври, 2016 07:41 1 371 0

Управляващите печелят парламентарните избори в Черна гора

  • черна гора-
  • парламентарни избори-
  • демократична партия на социалистите-
  • мило джуканович

Предстоят сериозни преговори и тънки сметки за съставяне на коалиция

Управляващите печелят парламентарните избори в Черна гора - 1
Снимка: БТА/АР

Нито една формация не получи абсолютно мнозинство на парламентарните избори в Черна гора, предадоха ТАСС и ДПА. Управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС) на премиера Мило Джуканович е победител на вота, но няма да може да формира самостоятелно правителство. Избирателната активност е била 73,2 на сто. 

По данни на Центъра за наблюдение и проучване, който брои гласовете, въз основа на 84 на сто обработени бюлетини ДПС получава 40,7 на сто от гласовете или 35 мандата в състоящия се от 81 депутати парламент. Опозиционният Демократичен фронт е с 21 на сто от гласовете или 18 мандата, а умерената опозиционна коалиция "Ключ" има 10,5 на сто или 9 депутатски кресла.

По предварителни данни в новия парламент освен трите основни играча влизат още шест партии. От тяхната позиция ще зависи разпределението на силите.

Управляващите печелят парламентарните избори в Черна гора

Лидерът на управляващите Мило Джуканович провъзгласи победата. "Защитихме страната си и правото да управляваме нашето бъдеще", каза той в обръщение към привържениците си тази нощ. Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи по обявения по-рано курс за влизане в ЕС и НАТО.

Джуканович каза, че веднага след като бъдат обявени официалните резултати, ще започне преговори за съставяне на коалиция със социалдемократите и партиите на националните малцинства - босненци, хървати и албанци.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА