Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 07:33 5 778 16

18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев

  • радко димитриев-
  • българия-
  • русия-
  • болшевики
18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев - 1

На 18 октомври 1918 г. героят от войните за обединение на България ген. Радко Димитриев заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от болшевиките. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата на град Пятигорск.

Радко Русков Димитриев е роден на 24 септември 1859 г. в село Градец, Сливенско. Завършва Априловската гимназия в Габрово. Участва в националноосвободителното движение Котел, а по време на Руско-турската война 1877-1878 г. е зачислен като преводач към руската армия. Радко Димитриев завършва първия випуск на военното училище в София (1879 г.) и Николаевската генералщабна академия в Снкт-Петербург (1884 г.). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан. Участва в подготовката на Съединението. След историческият акт е начлник щаб на Южнобългарските войски и в Сръбско-българската война командва авангарда на лявата колона при превземането на Пирот.

След победоносната война е един от главните организатори на преврата на офицерите русофили от 9 юни 1886 г. детронирал княз Александър І Български. След неуспеха на превратаджиите да се задържат на власт, емигрира последователно в Румъния и Русия. След обявяване на амнистията за офицерите участници в преврата се завръща в България и е произведен в чин полковник. На тази длъжност заема различни постове в българската армия. На 1 май 1905 г. е повишен в звание генерал-майор и две години по-късно е началник на ІІІ военноинспекционна област.

През Балканската война поема командването на ІІІ българска армия, формирана на 17 септември 1912 г. в Русе в състав: 4-а преславска, 5-а дунавска, 9-плевенска пехотни дивизии, 3-а конна бригада, 3-о с гаубично отделение, Опълчение и допълващи части. Общата численост на армията през 1912 г. достига 111 363 души, 26 030 коня, 3737 вола, 6675 каруци, 7 леки коли, 75 велосипеда, 72 картечници и 318 оръдия. Командваната от генерал Димитриев армия осъществява оперативнотактическата изненада за турците на Тракийския военнен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена отбранителна линия генералът поема командването на обединените І и ІІІ армии. По време на Междусъюзническата война е назначен за помощник-главнокомандващ, а малко по-късно е изпратен като пълномощен министър в Санкт-Петербург. На този пост го заварва и началото на Първата световна война.

Той напуска служба и се присъединява към действащата руска императорска армия начело на 8-и армейски корпус в състава на 8-а армия, действаща в Галиция. След успешни боеве срещу австро-унгарците през септември 1914 е повишен в чин генерал от пехотата и му е поверено командването на 3-а армия. С нея Димитриев обсажда безуспешно Пшемишъл, а до края на годината воюва на река Сан и по направлението към Краков.

В резултат на Горлицкия пробив през май 1915 войските му са разгромени и отстъпват от северните Карпати. Броени дни след поражението Димитриев е снет от командването на 3-а армия, но през март 1916 му е поверена 12-а армия в Прибалтика. С нея през лятото на 1916 и последвалата зима той провежда кръвопролитни, но безрезултатни офанзиви срещу германците на запад от Рига. През юли 1917 е снет от армейското командване и зачислен в резерва. По-късно заминава на лечение в Южна Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    2 1 Отговор
    Няма друга нация ,дори и турската която да е избила повече елитни Българи военни и интелигенция от Руснаците!

    Слава на героите !

    Коментиран от #9

  • 2 ****

    2 0 Отговор
    Вечна им памет!
    Иначе сравнението ти с турците е малко преувеличено. Цялата аристокрация ни е изчезнала, убита или претопена. Пък са и имали на разположение цели 482години.
  • 3 зачислен в резерва

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Радко Русков Димитриев е роден на 24 септември 1959 г. в село Градец, Сливенско. Завършва Априловската гимназия в Габрово. Участва в националноосвободителното движение Котел, а по време на Руско-турската война 1877-1878 г. е зачислен като преводач към руската армия."
    Само на мен ли ми се струва, че няма как да е роден в бъдещето...

    Коментиран от #7

  • 4 Спиро

    1 1 Отговор
    Поредния рубалжия.
  • 5 Димитър Станиславов

    1 0 Отговор
    1959??? в окръжна болница ли са го израждали?

    Коментиран от #6

  • 6 Венци Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър Станиславов":

    Благодаря, Димитре, досадна и непростима механична грешка...
  • 7 Венци Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "зачислен в резерва":

    Благодаря, досадна и непростима механична грешка...
  • 8 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    този убавец е минал на страната на врага ни командвал е армии срешу нас и е изкаран едва ли не положителна личност.кво е търсил тва е получил!

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Охо продажника на интереса Български, прочете ли статията. Той е екзекутиран като руски генерал на руска служба ве.
    Не знаех че тъжиш за загубата на изявени Българи русофили. Забравяш че си от фобите. А фобиите се лекуват от специализирани медицински заведения. Обърни сериозно внимание на здравето си и вземи спешни мерки.

    Коментиран от #12

  • 10 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Деси и вие с лидера си от дондуков1 сте повели борба срещу Българите и България и се надявам един ден да си получите заслуженото. Дано не се налага само да се свикват извънредни трибунали.

    Коментиран от #13

  • 11 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Междусъюзническата война е братоубийствена и абсолютно вредна за България.
  • 12 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    този тип е участвал във воина срещу българия.само да те светна първата световна е воина в която българия и русия участват на различни страни и въпросния се е записал доброволец в руската армия.кво да му харесвам на този?ти харесваш ли хора воювали срещу българия ,а полов?

    Коментиран от #15

  • 13 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    и ква е тази воина полов дето сме я повели срещу българия и българите?разкажи ни за кво ще ни съди трибунала ?
  • 14 ААА

    0 0 Отговор
    Тогава в с. Градец са се раждали българи,а сега се раждат роми.И сега казват-Лъже и краде като градешки ци..нин.
  • 15 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Деске много неща не ми харесват. Не ми харесват предателите от тогава които в съюз с поробителката турция са обявили война на освободителката Русия. После губим още една световна война. Сега трети път едни продажници за да извлекат парични помощи от разни фондации са обявили война на Русия. Та тогава се е наложило по примера на западна европа да се прибегне до трибунал който съвсем справедливо според мен е осъдил виновните за две национални катастрофи. Сега налице е трета национална катастрофа. Надявам се виновните за това да си получат заслуженото а и тия които са измамили Държавата и Народа за да получат отнетото за причиняване на две национални катастрофи да бъдат въдворени там където им е мястото и имуществото им и парите, включително офшорни сметки и вили в Кипър отнети в полза на държавата.
  • 16 Васил. Марков

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    А този убавец воюва преди още България да реши да се включи във войната и на чия страна да е. Обяснимо е да е съпричастен с Русия според биографията си. Но пък е герой от Сръбско-българската война. След Съединението, което Русия не одобрява.
    История малко сте чели господине, или сте от НБУ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания