20 Октомври, 2016 22:19 3 962 14

Кои са тези "Граждани на райха"?

  • граждани на райха-
  • германия-
  • насилие

Те са радикални и склонни към насилие - членовете на движение "Граждани на райха". Кои са тези хора и предсталяват ли те опасност за обществото?

Кои са тези "Граждани на райха"? - 1

Те вярват, че Германия все още представлява окупирана от западните съюзници територия, управлявана от чужди сили. За тях все още са валидни границите на Третия райх от 1937 година. Тъй наречените "Граждани на райха" засипват германските власти със съдебни искове и показват склонност към насилие. Това са малки групи и отделни граждани, основно от провинциите Бранденбург, коментира "Дойче веле",

Мекленбург-Предна Померания и Бавария. Те не признават Федералната република и държавните ѝ органи за правоприемник, отказват да плащат данъци и провъзгласяват свои собствени "държавни територии", които наричат "Втори германски райх", "Свободна държава Прусия" или "Княжество Германия". Последователите на движението дори си набавят "лични документи" - паспорти и шофьорски книжки - издавани от въпросните "държавни територии". Флагчета и тениски също се предлагат - с рекламна цел. Тях изобщо не ги интересува, че всичко това е незаконно, или пък че движението им не е признато от германските власти.  В интернет те декларират, че ще продължат своята "борба срещу Федералната република".

Само ненормалници ли са?

В Германия расте броят на нападенията срещу приюти за бежанци. В редица случаи нападенията са извършени от дясно радикални лица и често са съпътствани от разпространяване на дясноекстремистка и ксенофобска пропаганда. (19.10.2016)

По данни на някои от регионалните бюра на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), "Граждани на райха" има едва няколкостотин свои последователи. В Бранденбург, например,  членовете на движението са между 150 и 200 души. Повечето от тях са мъже над 50-годишна възраст и произхождат от долните социални слоеве на обществото. Сред привържениците на движението има и много десни популисти, хора с антисемитски и нацистки възгледи. Един съдия от Саксония-Анхалт ги нарече "разпространители на съзаклятнически теории" и "непоправими недоволници".

Проблемът се състои в това, че тази група бързо се радикализира. В повечето случаи всичко започва с това, че те заливат местните власти със съдебни искове и обжалвания на платежни нареждания. А властите са задължени да разглеждат всяка подадена жалба, независимо от съдържанието ѝ. Много кметове протестират, защото тези хора създават излишна работа на общинските служители, които нерядко са подложени на вербални и дори физически атаки. Често хора от движението заснемат тези нападения и ги качват в интернет.

В Бавария има случай на нахлуване на членове на движението в съдебна зала по време на процес, в резултат на което от масата на съдията е отмъкната съдебна документация. Във Витенбург, провинция Мекленбург-Предна Померания, пък служителите в общината са преминали на курс по самоотбрана, а властите в Бранденбург мислят да обзаведат данъчните служби с алармени инсталации. Бранденбургският Институт за обществени консултации дори издаде наръчник със съвети за служителите на градските управи. 

Брутални насилници

Напоследък все по-често се случва членове на движението "Граждани на райха" да упражняват насилие. В началото на годината съдебен изпълните беше заплашен с нож. В Саксония-Анхалт пък само бързата намеса на полицията предотврати използването на огнестрелно оръжие по време на принудително опразване на жилище. В Ройден, окръг Бургенланд, привърженик на движението използва оръжие срещу специализиран полицейски отряд.

Дотук полицията е открила немалко количество оръжие и боеприпаси. Но "Граждани на райха" продължават да се въоръжават. В Хьокстер, Северен Рейн-Вестфалия, група от "Свободна държава Прусия" се опита да създаде собствени сили за сигурност с оръжия от чужбина. Идеологически близката на "Граждани на райха" организация - Deutsche Polizei Hifswerk - пък създаде отряди за гражданска отбрана в Майсен, провинция Саксония. Полицейски служители и съдия-изпълнители са сред първите им жертви. Окръжният съд постанови ефективни присъди над извършителите до две години и половина затвор по обвинения включително за изнудване и нанасяне на телесни повреди. След последния инцидент, при който въоръжен с 30 огнестрелни оръжия последовател на движението рани тежко четирима полицаи в Бавария, вътрешният министър Йоахим Херман обеща да бъде засилено наблюдението на "Граждани на райха".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 природни закони

    0 0 Отговор
    А толерастите, какво оакват, че всички доброволно, ще се отдадат на толерстия и ще приемат напастта, коят ги залива !?
    "Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие"
    Елементарна физика, 3ти закон на Нютон !
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Само един изкуфял дърт хермафродит може да създаде нов Хитлер.
  • 3 Картър

    0 0 Отговор
    Светът в който живеем е създаден ТОВА СРЕЩУ ОНОВА и няма спасение. Щом се появят нелегалните имигранти, веднага срещу тях се надига ксенофобията. Това е НАПЪЛНО НОРМАЛНА РЕАКЦИЯ и държавниците пазят своите народи, докато продажниците като нашите си гледат само банковите сметки. Днес един от тях ми говори от тивито, че правел всичко възможно. Е как да прави вкичко възможно за България, като е един кръгъл глупак и може само мачлета да рита. ТОЙ ПРОСТО НЯМА КАПАЦИТЕТ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Ицо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Картър":

    За съжаление си прав! Чужденецът винаги е преследван, тормозен, дискриминиран, дори може да стане обект на насилие и експлоатация. Колко пъти съм слушал "тук е нашата страна и като не ти харесва, че те крадем, върви си в твоята". Наемаш квартири с по-големи трудности, с по-големи финансови тежести и ограничения. Имаш ограничения за престой, за банкови кредити, за ипотеки. Как да вземеш ипотека, ако имаш нормалната за страната заплата, но нямаш поне 5 години престой, никаква кредитна история. Как да ползваш лизинг, след като ти съвестно искаш да си го плащаш, ама ползваш само срочни трудови договори и отново нямаш кредитна история.

    Разбира се, че има случаи, в които имигрантите са проблемни, както тези тълпи и пълчища сега. Но работата е там, че никой не ви иска в другата страна, а вие плащате данъци, такси и т.н. както останалите. И далеч не всички от нас са проблемни или злоупотребяват с инструменти за подпомагане на местните общии и държава. Напротив! Съществуват страшно много предразсъдъци, подозрения, страх, недоверие. Преди време имах такъв случай - да кандидатствам за работа като оператор на компютър, чисто административна дейност. Цял ден пишеш и попълваш имена на фирми и адреси. Не съм ставал, защото съм чужденец и нещо можело да объркам. Отидох във фирма на 50 км оттам и на съответното място нямаше проблем да съм оператор на компютър и да правя точно същите неща. На едното място не мога, а на другото мога?! Втората фирма е американска...
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Картър":

    Ти що се пишеш "Картър" на името на амер. президент,а не "Катър",какъвто си всъщност?При това демоде-съветски!И за къф се мислиш,че да определяш кой е КРЪГЪЛ ГЛУПАК И КОЙ-КВАДРАТЕН?Абе докога като ви кажат"аре у лево",вие ше тръгвате "на чорчик"?Абе чупката от БГ бе!ТУК НЯМАТЕ РАБОТА!!!

    Коментиран от #7, #9

  • 6 ХаХо

    0 0 Отговор
    ЗигХайл Меркел... ЕС бе съсдаден по идея на Хелмут Кол - един бивш хитлеристки офицер. Също и ООН-ееца Курт Валдхайм бе абвер щумбавфюрер в Гърция... Целта на създаването на съюза бе отново като при война да се ограбят слаби народи - суровини и робске труд. После пък да намерят къде да си изхвърлят старите боклуци - дрехи, коли, телевизори че и стари пенсии да поживеят на евтиния в хубав климат... м...та фашисткааааа!
  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Точно ти ли го наричаш катър, я пак си помисли?! И не само той, а щом поне 80% от всички граждани на България определят боко тиквата за глупак, който управлява с манталитета на квартална мутра и лази в кракат на шевовете, зачи тиквата е точно такава! Набий си в конската туква, че що избирателната активност е не повече от 50% и ГРОБ печелят 30% от тези гласове, значи вие, симпатизантите на глупавата мутра сте не повече от 15% от гласоподавателите. А в този процент влизат и фалшивите избопни протоколи и курените гласове на високообразованите мургави гласоподаватели - смятай колко сте българите, които подкрепяти тиквата.

    Коментиран от #11

  • 8 РОМЕЛ

    0 0 Отговор
    Живщхме в Германия 2012-2013 8 месеца във град Висбаден,не само че са окупирани,ами са едно абсолютно нищо,един скопен,смачкан и изроден народ от консуматори,между Висбаден и Майнц е една от най-големите американски бази,над 15000 военни,имаха си собствени квартали оградени с телени мрежи и непрекъснато търсеха охранители,собствено летище и т.н,а в Берлин който не е ходил в самия център са им направили огромно гробище мемориал от гранитни гробове в реален размер да ги мачка и подтиска.Преди 2 години тъкмо изплатиха репарациите за 1вата световна война,а за 2рата тепърва ще плащат още 100 години,това държава ли е,заблуда само!
  • 9 кротко марко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Продажни люде като коняря по времето на великите ханове биха им отрязали главите.
    Така че марко(разбирай магарето Марко), не се напъвай много, че само смрадлива тор остава след теб.
  • 10 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    тези граждани на раиха са колеги на гражданите на българия дето пеят същатата песен.маргинали нереализирани в обществото дето все някои им е виновен.разликата обаче е в пропорциите там са много малко за разлика от тук.

    Коментиран от #13

  • 11 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "кроко":

    Ще ти обясня как стоят нещата не защото не ги знаеш,а ЗАЩОТО СЕЕШ ЛЪЖИ И СЕ ОПИТВАШ ДА МАНИПУЛИРАШ редовия избирател.Първо тия "80% неодобрение" на ББ няма как да не са твое спонтанно хрумване,след като всички социолог изследвания сочат за абсолютен превес на одобрение на политиката на ГЕРБ.Сега остава да кажеш че всички агенции са "купени",независимо от това че не са 1 и 2 на брой:)И понеже редовно пробутвате езуитската теория за гласоподавателната активност като броите автоматично 50% негласували за "несъгласни" с избора,затова и се въвежда това "квадратче"-като искаш да изразиш вот на несъгласие с нито един от кандидатите-да има как да го направиш,а не да не ходиш до урните.И като прибавим факта че вече гласуването е задължително,НЯМАТЕ ОПРАВДАНИЕ да твърдите че сте "омерзени" от избора и лъсва факта че просто негласувалите са АПОЛИТИЧНИ,ИЛИ ГИ МЪРЗИ ДА ГЛАСУВАТ!Ще ти кажа и за "фалшивите ти изборни протоколи":Бил съм в изборни комисии 2 пъти и ти гарантирам че ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО,защото първо бюлетините се броят от присъствие на членовете на ВСИЧКИ ПАРТИИ в комисията,а всичко това става пред погледите и на ЗАСТЪПНИЦИТЕ.След преброяването ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ се подписва и заверява с печат поотделно екземпляр с данните от преброителния протокол на всеки един зъстъпник и той отива да ги носи в Цантралата на партията си,КОЕТО ИЗКЛЮЧВА РАЗНИ КОМПЮТЪРНИ МАНИПУЛАЦИИ НА НА НАЙ-ВИСОКО НИВО-ПРОСТО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ СМЕТКАТА И ЩЕ СЛЕДВА ПОВТОРНО РЪЧНО ПРЕБРОЯВАНЕ НА БЮЛЕ

    Коментиран от #12

  • 12 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Значи ти твърдиш че въщност има хора, които подкрепят герб, но не са гласували - я на кратко кажи колко според теб са тези хора като процент.

    А като доказателство за изборните измами ще ти дам Варна - за всеки един подправен изборен протокол, съдът се е произнесъл поотделно че той няма да повлияе на целия резултат. Обаче съдиите са гьонсурати и смятат че хората не се усещат че изменеието във всички протоко променя целия резултат. Това сте вие от п.п. ГРОБ - тъпи мафиоти, които знаете само да крадете и рекетирате.
  • 13 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Добро утро, како Пено - аз от колко години ти разправям че само ревеш за комунистите какво били направили или ненаправили навремето, как комунизма бил виновен за всичко, ставащо в днешно време и т.н. Вярно, има и такива дето пък западняците са им виновни, а всъшност и едните и другите са прави но само до някаква степен и аман от заровени в миналото глави, дето вместо да направят нещо, само плюят.

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    ти кво си направил бе кроки в живота си?бизнес,семеиство?седиш тук и пишеш в група от трима трола за някои лев платен по система да се лъже за всичко,но в полза на путин и да се дискредитира всичко положително в българия и ес.да не мислиш че останалите тук сме паднали от марс и не ви гледаме общите постове и лъжливо инфо?хамериканците,златотото и т.н.теми дето развивате по един и същи лъжлив начин?и не на последно място ти си единствения в този форум дето приема половия за нормален,а не само тва ами и за капацитет.смях!
Новини по държави: