Last news in Fakti

21 Октомври, 2016 09:38 9 214 2

Проговори пилотът, бомбардирал двореца на Ердоган

  • пилот-
  • турция-
  • преврат-
  • метеж-
  • ердоган-
  • президентски комплекс

Знаех какво правя в нощта на преврата, заяви пилотът

Проговори пилотът, бомбардирал двореца на Ердоган - 1
Снимка: БТА/ AP

Пилотът, бомбардирал президентския дворец в Анкара, разкри кой стои зад преврата, пише „Хюриет“. Военният е дал показания в края на септември и е един от първите, които признават, че са знаели какво правят в нощта на преврата.

„Знаех, че ние – имам предвид организацията „Фето“ - стоим зад преврата. Ударих сградата умишлено“, е казал пилотът Мюслим Маджит.

Той е разкрил и подробности как точно е бомбардирал „Ак сарая“ (Белия сарай) на Ердоган в нощта на пуча, потушен в ранните часове на 16 юли.

„Ударих президентския палат и джамия до него. Пуснах бомба близо до джамията. По-късно самолети – излетели от източната провинция Ерзурум – дойдоха да ме спрат. След това се върнах в базата. По това време знаех, че се извършва преврат“, заяви Мюслим Маджит.

Близо 240 души загинаха в нощта на преврата, по-голямата част от които цивилни. След него в Турция бе обявено извънредно положение.

Властите започнаха масово преследване на гюленистите в страната и чужбина. Те поискаха екстрадицията на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен – сочен за организатор – но все още нямат положителен отговор от американските власти.

Самият Гюлен заяви, че Ердоган сам е режисирал пуча и добави, че турският президент страда от психическо разстройство.

В края на месец август EnSon Haber разпространи аудиозаписи на разговорите между метежници, участвали в опита за военен метеж.

„Свалете самолета на Ердоган“ - такава заповед е дадена от метежниците. Освен свалянето на самолета, пилотите получават и заповеди да бомбардират различни обекти, сред които парламента и президентския комплекс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕШЧ

    0 0 Отговор
    пунти пластики
  • 2 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Неуспешен опит за преврат от страна на западната олигархия..Ако почнеш да правиш сам военен корабза 70-80милиона вместо да купуваш от Сащ за 400 милиона то военната олигархия все ще измисли нещо против тебе
Новини по държави: