Last news in Fakti

25 Октомври, 2016 08:28 11 369 7

Призрачна флота в Черно море

  • черно море-
  • кораб-
  • водолази

Британски учени са използвали най-модерна техника за находката

В Черно море беше открито гробище на кораби от периода на Отоманската империя и Византийската империя, съобщи „Дейли Мейл“.

Открити са останките на 40 кораба. Находката е открита на 1800 метра под морското равнище. За откритието е използван кораб с най-модерната възможна техника за подводно наблюдение. Картографирани са райони, които са били залети с вода след последния ледников период.

Проектът е ръководен от екип от Центъра за морска археология към Университета в Саутхемптън.

„Опитваме се да отговорим на въпроси, като на този как повишението на морските нива е повлияло на популациите, живеещи по българското крайбрежие на Черно море“, заявява водещият учен в изследването – професор Джон Адамс.

Според него основната цел на проекта е да се създаде реконструкция на праисторията на Черно море.

През миналата седмица от Центъра по подводна археология в Созопол обявиха, че са проучили 44 корабокрушения във водите на Черно море. От там заявиха, че проучването е част от международен проект, за което е бил използван кораб с най-модерна техника. Като сензационно откритие беше обявено откритието на кораб от периода XIII – XIV век. Според археолога Калинд Димитров такъв кораб не е бил откриван никъде по света.

Според британците с откритието могат да се направят много изводи за културата на Ренесанса. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 2 Отговор
    Поредните идиоти които търсят иманета под прикритието на експедиция чиято цел била да пресъздаде реконструкция на черно море.много важно нещо ами що не си реконструират на ....

    Коментиран от #4

  • 2 Васичка Атанасова

    0 1 Отговор
    и как слязоха на 1800 метра тези водолази
  • 3 Колю

    1 0 Отговор
    Тези останки от кораби са от ПИРАТСКИ кораби ...
  • 4 cornholio

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Толкова си кух, че чак е болезнено...
  • 5 СвръхАз

    0 1 Отговор
    Да не са 180 метра? Или 1800 мили...морски...даже средиземноморски!
    Мухли!
  • 6 Кардинала

    0 0 Отговор
    Г-н СвръхАз не е лошо да се върне в пъеви клас, и да помоли родителите си поне малко да го възпитат и научат на елементарни обноски
  • 7 ТъпАз

    0 0 Отговор
    Максимална дълбочина на Ч. море 2212 метра - възможно е!
Новини по държави: