Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 22:54 1 018 2

САЩ промени 25-годишния модел на гласуване за резолюцията за Куба в ООН

  • оон-
  • куба-
  • сащ-
  • резолюция-
  • икономическо ембарго-
  • ембарго-
  • гласуване-
  • саманта пауъл

Членовете на Общото събрание бурно аплодираха позицията на страната, наложила икономическото ембарго преди половин век

САЩ промени 25-годишния модел на гласуване за резолюцията за Куба в ООН - 1
Снимки АП/БТА

САЩ за пръв път от 25 години насам се въздържа да даде своя глас по време на днешното гласуване на резолюцията на ООН, осъждаща икономическо ембарго на САЩ над Куба, документ, на който САЩ винаги яростно се противопоставяха, съобщава CBS News.

Постоянният представител на САЩ в организация Саманта Пауър заяви, че позицията на САЩ по време на вота ще бъде "въздържал се. Думите ѝ бяха посрещнати с овации в 193-мата членове на Общото събрание на ООН.

САЩ промени 25-годишния модел на гласуване за резолюцията за Куба в ООН

Пауъл каза, че САЩ се въздържа, заради новия подход на президента Обама в Куба, но това не означава, че страната ѝ "категорично" отхвърля твърденията, описани в резолюцията, които предполагат, че ембаргото нарушава международното право.

Тя също така подчерта, че позицията на въздържал се "не означава, че Съединените щати се съгласяват с всички политики и практики на кубинското правителство."

"Не е така. Ние сме силно обезпокоени от сериозните нарушения на човешките права, които кубинското правителство продължава да извършва."

Израел, която бе единствената страна, която подкрепи САЩ в противопоставянето им на резолюцията миналата година, също гласува с "въздържал се".

Макар гласуването на ООН да има символичен характер, то се провежда в исторически момент за отношенията между САЩ и Куба.

САЩ промени 25-годишния модел на гласуване за резолюцията за Куба в ООН


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Крава бойс развява ак байряка. Май само от набиване на канчето разбират говедарите.
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    Пак човешки права се нарушат, еѝ.. дееа и загрижените американци. Но в САЩ когато хората не искат да се съобразяват със законите, прокарани от лобитата на корпорации, имат право да си изберат по какъв начини да бъдат смачкани от системата! Е това е демокрация и човешки права.