28 Октомври, 2016 16:44 1 731 1

Китайски шпиони откраднали тайни от Пентагона

  • пентагона-
  • сащ-
  • шпиони-
  • национална сигурност-
  • китай-
  • класифицирана информация-
  • военни тайни

Шпионските опити на Пекин са се увеличи значително и представляват сериозна заплаха за САЩ

Китайски шпиони откраднали тайни от Пентагона - 1
Снимка архив АП/БТА

Китайски шпиони многократно са прониквали в агенциите за национална сигурност на САЩ като са успели да откраднат информация за тайни планове на Пентагона за евентуален военен конфликт с Китай. Това съобщи сайтът Washington Free Beacon, позовавайки се на доклад, изготвен от комисия в Конгреса на САЩ.

В документа на комисията, която разглежда китайско-американските отношения в сферата на икономиката и сигурността, пише, че Съединените щати са изправени пред голяма и нарастваща заплаха за националната сигурност, заради шпионските операции на Пекин, който се опитва да събира класифицирана държавна информация.

Последният докла на комисията разглежда като едни от най-сериозните заплахи усилията на Китай да внедри свои агенти в структурите на националната сигурност на САЩ и кибер атаките.

Китайската разузнавателна дейност се е "увеличила значително" през последните 15 години, а шпионите на Пекин са успели да проникнат в структури като ФБР и Тихоокеанското командване на САЩ (USPACOM), се казва още в доклада, който официално ще бъде представен пред Сената на 16 ноември.

Има данни, че чуждите агенти са били изпратени от китайското министерство на държавната сигурност, Народна освободителна армия и военни организации към комунистическата партия в страната.

От Пентагона казват, че един от най-сериозните шпионски скандали е бил свързан с пенсионирания подполковник Бенджамин Пиърс Бишъп, който е бил контрактор към USPACOM. През март 2014 г. мъжът признал, че предавал класифицирана информация на китайка, с която имал връзка. Компрометираната информация е включвала тайни военни планове на САЩ, информация за ядрени оръжия, документи на безпилотния самолет MQ-9 Reaper и засекретен доклад за американската стратегия по отношение на Китай.

В доклада се посочват данни и за други случаи на китайски шпионаж.

"Китайското разузнаване нееднократно е прониквало в структури на националната сигурност на САЩ и е взимало информация, която може сериозно да навреди на националната сигурност" се казва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шпион

    0 0 Отговор
    Едно време в-к работническо дело даваше информация само за амер. шпиони. Сега такива няма, а ако случайно има- правят добри дела като раздаване на дъвки на деца