2 Ноември, 2016 12:03 4 533 27

Турция се въоръжава с 24 „мълнии“

  • турция-
  • сащ-
  • мълнии-
  • ф-35-
  • самолет-
  • изтребител-
  • фикри ъшък

Първата доставка ще бъде извършена през 2018 година

Турция се въоръжава с 24 „мълнии“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция е дала мандат на министерството на отбраната да закупи допълнително 24 изтребителя Ф-35, заяви министърът на отбраната Фикри Ъшък пред „А Хабер“.

Турските военни са решили да поръчат втора партида от стелт самолетите на компанията „Локхийд Мартин“. Очаква се първата доставка да бъде извършена през 2018 година.

Ф-35, известен и като „мълнията“, е изтребител от пето поколение, разработен за нуждите на американските въоръжени сили.

Бойният самолет съчетава в себе си стелт възможностите за „скриване“ от вражеските радари, скорост и маневреност, както и модерни бордови системи.

Анализатори посочват, че Турция желае да покаже сила и увереност с хода си да закупи тези модерни изтребители. Пилоти от турските ВВС бяха в епицентъра на неуспешния опит за военен преврат в страната, потушен в ранните часове на 16 юли.

След него започнаха масови чистки на всички нива в държавата, като най-засегнати бяха именно военните. Турция си остава стратегическа сила в борбата срещу джихадистите от „Ислямска държава“ и неувереност в този момент би се отразила негативно на имиджа на турците.

След опита за преврат властите в южната ни съседка дори преименуваха авиобазата „Акънджъ“, използвана от метежниците за контролен център в нощта на пуча.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миг 29 е върха

    2 1 Отговор
    Каракачанката, като върне донаборната служба ще съберем една голяма армия и ще им разкажем играта на турчаците, няма страшно.
  • 2 по темата

    1 1 Отговор
    ф-35 - страшилището за хвърчилата в Африка! Та това дефектно хвърчило не става и за летене, какво остава за другото.
  • 3 mark

    1 0 Отговор
    най добрия самолет

    Коментиран от #9

  • 4 Kosta

    2 0 Отговор
    Ta ti tsala balgarya da saberesh,kolko choveka armiya ste imash?
  • 5 Дидо

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Бойният самолет съчетава в себе си стелт възможностите за „скриване“ от вражеските радари, скорост и маневреност, както и модерни бордови системи............Толкова е невидима тази система"СТЕЛТ" че сърбите го свалиха с лопатите докато си копаеха картофите....
  • 6 ПИЛОТ

    1 1 Отговор
    РАШКИТЕ С ДОПОТОПНИТЕ СИ САМОЛЕТИ НЯМАТ ШАНС СРЕЩУ Ф 35 !!!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 летиш по плочките на козяк

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ПИЛОТ":

    Нямат шанс... да го видят във въздуха, щото още не лети, а има проблеми!
  • 8 onq s konq

    2 0 Отговор
    Глупавите турци можеха да купят китайски или съветски самолети на половин цена,вместо да подпомагат икономиката на лошите САЩ.И после що долара се качвал,пък рублата и юана падали!
  • 9 Shadow

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "mark":

    Хахахах! Най-добрия в мокрите сънища на тъпите американи и на тупани като теб израснали с измишльотините за Рамбо и Спайдърмен :)
  • 10 Shadow

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ПИЛОТ":

    Мили ми недорасъл смехурко тази щайга на която се възхищаваш като циганче на вафла ще полети тогава когато започнат да си извеждат спътниците с американски ракетни двигатели защото последните 40 години го правят само с РУСКИ ракетни двигатели! Тази "светкавица" става само за wallpaper на десктопа на някое американско сополиво хлапе - сиреч само на снимка! В момента самолета не лети заради софтуерен проблем за който пачът ще излезе през 2019г. /това е официално инфо от Л.Мартин/. Да не говорим че не може да маневрира добре заради малките си крила и може да бъде победен във възд.бой от МиГ-21 от 1953г./това го заявява открито американски учен работещ в тази сфера - намери клипа и се образовай малко. Друг е въпроса, че този учен сигурно вече е починал при ловен "инцидент" заради изказването си/

    Коментиран от #11

  • 11 Геро

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Shadow":

    О, образовани ми, Shadow (или тень). Извинявай, ползван Гугъл транслейтър.
    Ползвай думи като "обои" вместо "wallpaper" - така както карач Москвич вместо Опел, може би?
    Хубаво е че четеш и се просвещаваш, но сигурен ли си, че въпросният учен вече се е споминал?? Или просто си приказваме шум да става??
    Имаше статии, в които самите сенатори дават становище, че програмата за разработката на Ф35 си е провал. Едва ли някой е утепал професора за недостатъчен патриотизъм.
    А това, за което ти се иска да говориш си е типичен белег на тоталитарните страни от нашата действителност преди време.
    Или за КНДР. Там не плачеш ли горко и сърцераздираелно пред паметника на отминалият вожд, спукана ти е работата.
    Карай Москвича, но не ме агитирай за Съветска власт.
    Който искат той да ги управлява. Винаги са добре дошли тук, но да не забравят че са на гости.
  • 12 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    да стелд технологията е американски провал ,а руснаците правят наи-добрите самолети!!!и се почват с доказателствата на трола ,дето тук е с нов ник :)!за путиновите троловe ,искам да споменете поне една воина във въздха спечелена от руски или съветски самолети ,после обясняваите колко са добри.и отговорете що съветските пилоти са предпочитали да летят на американски барутарници вместо на руските лебеди през втората световна?та както панела не е жилище и ладата не е кола същото е и с руските самолети .американци,немци и израелци ги сваляха с дузини без никви загуби от своя страна.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Десииииии, Казвам ти виетнамската война. Там съветските самолети и то управлявани от слабообучени виетнамски пилоти свалят няколко хиляди хамерикански хвърчила управлявани от краварски асове срещу стотина свалени съветски. ФАКТ.

    А относно съвременните самолети самите крава бойс признават че руските са в пъти по добри при въздушен бой.

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    тва е лъжа.американските самолети дето падат във виетнам са сваляни основно от пво и въпреки това американците са пълни господари на въздуха над виетнам.летят когато решат бомбандират където искат правят операции с въздушна подкрепа на самолети и хеликоптери,докато виетнамците основно се крият като мишки.в малкото случаи когато вдигат самолетите си във въздуха са правени на каима.по същото време е и воината в близкия изток там резултатите са същите между израел и съветско-арбската воиска.свалени са и маса самолети със съветски пилоти така че версията как самолетите били читави ама пилотите слаби отива на кино.е има и опашати съветски лъжи дето още витаят в ефира на комсомолците като теб за митичния виетнамски пилот свалил безброи самолети и за други такива като него,но фактите са красноречиви в небето над виетнам и близкия изток по време на въпросните воини летят само американски самолети :)!

    Коментиран от #16

  • 15 Николай

    1 1 Отговор
    Всеки един съвременен изтребител, без значение руски, американски, или друг, превъзхожда Ф 35. Това е едно безумно скъпо недоразумение.
  • 16 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Десииии, пак общи приказки и нпо лозунги.

    Истината, жестоката истина свалени мигове според крава бойс 137, като не се уточнява колко са китайско производство. Загубите на краварите са 2225 самолета по тяхни данни.

    Но това не е само в небето на Виетнам. Да спомена небето на Корея.

    И още една война тотално спечелена от съветската техника. Война та при залива на свинете. Там кубинските пилоти разпердушинчват крава бойс в задният им двор.

    Коментиран от #24

  • 17 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Тролче, как не ти омръзна да се излагаш? Те другите ще те налеят за войните, аз ще те налея за ладата и панела - коли с качеството на ладат има и от Европейските производители, а жилищни панелки мога да ти покажа в центъра Лондон, ако искаш ще ти кажа адрес да ги разгледаш с google earth.

    Я кажи за далаверата с бежанците да се посмееммалко. Какво беше: 160 милиона за 1000 талибана прави по 160 хил. на талибан и викаш ударихме кьоравото! Ама кой ще лапне от тия пари и комоо време ще пребиват тия у нас.... и какво правим като вече са 6000 и на всеки 2-3 месеца се удвояват... абе светни ни къде е далаверата!
  • 18 made in china

    1 1 Отговор
    Китайската реплика се очаква да е по-добра...

    Коментиран от #19

  • 19 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "made in china":

    А ве руски китайски важното е че са направили на пух и прах фърчилата на янките. Янки зефир опс мига или j то идво и янки у батако.
  • 20 зазимозизум

    1 0 Отговор
    Във Виетнам са имали няколко МиГ-15, МиГ 17 и МиГ21 с който са ги опердасали позорно (само 7 такива са свалени за цялата война и нито един при въздушен бой, а от ПВО, останалите 63 свалени виетнамски самолета са били други модификации) Сев.Виетнам е притежавал не повече от 200 самолета срещу няколко хиляди американски. Вярно е че през повечето време са се крили като мишки, но това си е стратегия. МиГ-15 не е ползван за въздушен бой по време на войната. Американците ще разсекретят тези години точните си загуби, но имат една операция дето губят 50+ самолета включително 4 Б-52 за няколко часа! Причината е проста - елитна ескадрила от СССР са били за обучението на тамошните пилоти и нея вечер излитат 12 самолета 9 са двуместен вариант с един виетнамски пилот на борда.

    Коментиран от #22, #26

  • 21 Картър

    1 0 Отговор
    Шъъът! Турците са наели някакъв китаец да им копира f35, но той е толкова сложен, че са нужни повече бройки да бъдат разколачени на части за да се зареди файлът на 3д принтерът, който ще произведе новия Ердуган 1.))))))))
  • 22 Наско

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "зазимозизум":

    Първо почети още малко и не само руски сайтове.
    Американците губят 2200 самолета, но за 12 години губят във въздушни боеве 67 самолета. Най-големи са загубите от ПВО - около 2000. Съотношението на свалени във въздушен бой F-4 срещу виетнамски МиГ (МиГ-17, МиГ-19 и МиГ-21) през 1965–1966 г. е около 1:2,5. Американските военни смятат това за почти приемливо, но през 1967–1968 г. съотношението достига практически 1:1. Не така стоят нещата с F-16. Миг-21 и 23 претърпяват големи загуби в Ливан, Корея, Арабско-Израелският конфликт и др. Същото се отнася и за Миг-29, той няма реално спечелена война. Проблемите са в по-лошата електроника.

    Коментиран от #23

  • 23 Т50

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наско":

    Ф16 не по добър от миг29 не знам какво се опитваш да кажеш.А да сравняваш някакви араби с израелски пилоти е малко смешно.
  • 24 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    та нека видим кво казват любимите ти руснаци по въпроса с виетнам.във виетнам има три фази на въздушна воина първата 64-68 втората след 1972 година и трите операции са описани от любимите ти руснаци в дълги и прочувствени анализи ,но за съжаление признават американското превъзходство във въздуха,макар да са докарали маса мигове и пво системи във виетнам:та нека цитирам на кратко кво казват за основните ти твърдения:не можаха многото дивизиони на пво то да спрат операцията ,американците осъществиха въздушно превъзходство вследствие на което въздушните битки добиха епизодичен характер
  • 25 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    !изворите:
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%C2%ABLinebacker%C2%BB
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%C2%ABLinebacker_II%C2%BB
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%C2%ABRolling_Thunder%C2%BB
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B2_%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B5
  • 26 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "зазимозизум":

    тва е пълна лъжа .американците свалят поне 200 виетнамски самолета основно миг 17 и миг 21 във въздушни схватки.има данни във викито вече не е 86 да публикувате пожелания.миг а е руски аналог на лада, таралясник ,но в небето само че с голяма реклама.при възможност дори и руснаците не искат да летят на тази каруца,а и американците му имат моделите веднага след като се появяват на хоризонта и въпреки че имат здрави самолети нито ги клонират нито пък взаимстват от тях,същото като немците с прехваления т 34 имат поне 200 такива и нищо не вземат от тях щото не им харесва.обратното обаче е съвсем друга бира ,руснаците буквално прекупираха немската военна и цивилна техника след втората световна и още я ползват без да са направили нищо като подобрение ,калашника е пример и то много показателен,всяка смяна на калибъра и конструкцията дето им е дал уго шмаизер води до понижаване качествата на оръжието!
  • 27 no name no face no number

    0 1 Отговор
    Да ф 4 е бил по дабър от миг 21 доказано е. Основно ПВО печели битката във Виетнам . И то след като обучавят виетнамците как даработят с Волхов.Миг 21 страда от несък таван на полета и лошо въоръжение. Също както и първоначалният миг 29 от слаби радари. Днес обаче руският миг 29 не е онзи от Югославия или България. Само на външен вид са подобни.
Новини по държави: