Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 16:40 7 684 22

Ердоган: Ще оспорим Лозанския договор

  • реджеп ердоган-
  • лозански договор

Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах“, заяви силният човек в Анкара

Ердоган: Ще оспорим Лозанския договор - 1
Снимка: БТА/АР

„Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията „Бештепе“, цитиран от Milliyet.

„Първата световна, Втората световна и Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Ние ще оспорим всички условия. Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах“, заяви още силният човек в Анкара.

Това е поредното слово, в което Ердоган коментира клаузите в Лозанския договор. Споразумението от 24 юли 1923 г. орязва териториите на Османската империя от 3 млн. кв. км до 780 000 кв.км.

По силата на договора Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъединени към Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби. Анкара трябва да изплати дългове на османските народи.

В словото си в Бештепе Ердоган отново подчерта, че никой няма право да се намесва във вътрешните закони на Турция, а решенията ще вземат нейните власти. За пореден път държавният глава обвини Брюксел в намеса във вътрешните работи на Анкара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    4 2 Отговор
    Ей брачет, недей да copy/paste-ваш от wiki-то.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Лозански_договор
  • 2 Гост

    8 1 Отговор
    Митов,къде си?Докога ще мълчиш сякаш имаш малък ердоган в устата?
  • 3 gogo

    9 1 Отговор
    Този ще докара следващата световна война. Мюсюлманин за срам, колко е далеч и продължава да отдалечава турция от Ататюрк и европейското и развитие, би ме било срам с такъв диктатор в 21 век и турците спят и мълчат срамота връща ги в каменната ера хората. Да за него е удобно глупав и профанизиран народ лесно се управлява а той иска да оправлява 30 години, ама как го устроива да затрие турция за да има влост - комплекс или болест.
  • 4 gladius

    3 2 Отговор
    ама незабелязвате ли , че вашите статии и дрънканици в този форум вече са без значение . Американският президент вече е избран-пазете си силиците.скоро ще ви потрябват. и слюнката също ...
  • 5 666

    6 3 Отговор
    Срещу Гърция няма как да рипа. Там ще ги захапят и ЕС и Русия. Особено последните хапят много и месо късат. Към коя ли държавица ще се насочат?
  • 6 Гост

    11 1 Отговор
    Ами като не му харесва да си ни върне Източна Тракия!
  • 7 Диарбекир

    5 3 Отговор
    Следващия договор който ще подпише султана ще остави Турция с 50000км и то по близо до приятелски Кюрдистан и Сирия.
  • 8 Box

    2 4 Отговор
    Tursite si iskat i koito silen opravliqvat kakto vinagi tova e ne zavisi koi kakvo iska koito ima vlasta karat taka i poslednoto spor svur6iha mejdu bruksel i ankara za kipur...
  • 9 ХАСАН

    4 12 Отговор
    Ами по магистрала от Истанбул като влезкш в толетна си е чисто ,подредено, като влезеш в България в е мръсно и в л..на ,тогава се питаш къде почва Европа и къде свършва??!!

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    този договор не ни касае ,но риториката на ердоган е опасна.тя обаче е в унисон с тази на путин и сега двамата имат общи цели и интереси.само че турция не е русия и ердоган ще има много по-сериозни проблеми от путин ако продължи да стъпа на болния крак.спирането на преговорите е само началото.дано обаче се спре защото българския интерес не включва разбалансирана и агресивна турция.нека не забравяме, че там живеят огромна маса български турци с българско гражданство ,които при един вътрешнотурски конфликт ще тръгнат да бягат насам и да донасят проблемите си ,което може да ни ангажира и пряко в турските неразбории.

    Коментиран от #18

  • 13 no fes

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "ХАСАН":

    Не лъжи.Бил съм на автогарата на Истанбул и там видях такива мизерии,че веднага ми стана ясно защо на Балканите е останало това мърляво наследство.Турците са диваци които са върнали културата на много народи столетия назад.Добре че са ги спрели при Виена иначе днес Европа щеше да е смарадлива ислямска дупка.
  • 14 Стадният

    6 0 Отговор
    Ердогане, Ердогане, на път си да съсипеш най-стойностния политико-религиозно-икономически проект на последните 100 години! Превръщането на една феодална радикалноислямска империя, в модерна, про-европейска република. Този проект целеше да покаже, че и мюсюлманите са нормални хора, можещи да съжителстват нормално с другите религии, в частност християнството! Ало, турският народ! Извади си главата от за.ника и го разкарай тоя заедно със справедливата му, и "развита" партия! Ще Ви върне във времената на Осман I, както го е подкарал.
  • 15 ХАСАН

    4 6 Отговор
    До но фес..добре де погледни Харманли- цигани,простииутки,старци-без детска глъч -замиращ град --и погледни Одрин -проспериращ ,търговия,деца,младежи!!
  • 16 ХАСАН

    8 3 Отговор
    Човекът си гони интересите на своя нарол-иска да се освободи от оковите на Запада!!в български интерес ли беше Южен-поток??? Даааа -- половин Европа щеше да-киха комисионни на България -- ама шефовете дойдоха и казаха Неееее--- и след това говорим за независима Бълнария- и османска империя,и сьветски съюз и европейски съюз --- все тая!!
  • 17 Do no fes

    0 3 Отговор
    Mizerii li kazva6 koito neosvedoven da ne pi6at tuka tursiq proizvejdat oborot sled kitai ti normalen li si ?
  • 18 Конфуций

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Този договор засяга България. Макар да не сме страна по него, той урежда границите между Турция и страната ни. Прочети и провери.
  • 19 ГОСТ

    1 0 Отговор
    А аз имам претенции да резна главата на някой, който се опитва да вземе и 1 метър Българска територия!
  • 20 Диди

    1 1 Отговор
    Ердоган не защитава интересите на народа,а иска да власта за себе си.
  • 21 ХАСАН

    2 1 Отговор
    Ако направи пенсииие както там -минимална пенсия 1700лири то аз съм за!! С моята 230 лева докъде
  • 22 мунчо

    0 0 Отговор
    Ердоган говори за ревизия на Лозанския мирен договор.Хайде и нашите мъдреци политици дс заговорят за ревизия на Ньойския договор последван от Парижкия договор от 1947г. Да поискат Беломорска Тракия и Западните покрайнини отново да станат български.
Новини по държави: