24 Ноември, 2016 14:13 1 420 7

ЕП призова ЕС временно да замрази преговорите за присъединяване с Турция

  • турция-
  • еп-
  • ес-
  • преговори-
  • присъединяване

Връщането на смъртното наказание в Турция би довело до официално прекратяване на процеса по присъединяване

ЕП призова ЕС временно да замрази преговорите за присъединяване с Турция - 1
Снимка АП/БТА

Европейският парламент призова за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Това стана днес по време на заседание, на което депутатите приеха резолюцията с 479 гласа "за", 37 "против" и 107 „въздържали се“, съобщи БТА.

В документа се посочва, че ЕС и ЕП вече категорично са осъдили неуспешния опит за военен преврат в Турция и са признали законната отговорност на турските власти за подвеждане под съдебна отговорност на организаторите и участниците в него.

Отчита се, че Турция е важен партньор на ЕС и че от Анкара се очаква да спазва най-високите стандарти по отношение на демокрацията, включително зачитането на правата на човека, принципите на правовата държава, основните свободи и всеобщото право на справедлив съдебен процес.

Използването на репресивни мерки от страна на турското правителство в условията на извънредно положение е несъразмерно и нарушава основните права и свободи, защитавани от турската конституция, демократичните ценности, на които се основава ЕС, и противоречи на Международния пакт за граждански и политически права, пише в резолюцията.

Евродепутатите отбелязват, че след опита за преврат турските власти са задържали 10 членове на парламента от опозиционната Демократична партия на народите, както и около 150 журналисти. Към броя на задържаните се прибавят 2386 съдии и прокурори, както и 40 000 други турски граждани. В Турция 129 000 държавни служители или са временно отстранени от длъжност (66 000), или са уволнени (63 000), като срещу повечето от тях до момента няма повдигнати обвинения.

ЕП отчита, че турският президент Реджеп Ердоган и турското правителство многократно са правили изявления за възстановяването на смъртното наказание. Отбелязва се, че правната основа на досегашните преговори с Анкара предвижда в случай на сериозно и постоянно нарушаване от страна на Турция на принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека, основните свободи и принципите на правовата държава, на които се основава ЕС, Европейската комисия, по собствена инициатива или по искане от страна на 1/3 от държавите в ЕС, да препоръча спирането на преговорите и да предложи условията за тяхното възобновяване.

Временното прекратяване на преговорите би довело до замразяване на текущите преговори, без да се отварят нови глави и да се предприемат нови инициативи, се посочва в резолюцията.

ЕП строго осъжда несъразмерните репресивни мерки, предприети в Турция след неуспешния опит за военен преврат през юли 2016 г.; потвърждава ангажимента си да запази връзката на Турция с ЕС; призовава ЕК и държавите от ЕС да пристъпят към временно замразяване на текущите преговори за присъединяване с Турция.

ЕП поема ангажимент да преразгледа своята позиция, когато несъразмерните мерки, взети по време на извънредно положение в Турция, бъдат отменени. ЕП ще се основава при преразглеждането на това дали принципите на правовата държава и правата на човека са възстановени навсякъде в Турция. ЕП е на мнение, че подходящото време за поставяне на начало на подобно преразглеждане би бил моментът, в който бъде отменено извънредното положение.

ЕП заявява, че възстановяването на смъртното наказание в Турция би довело до официално преустановяване на процеса на присъединяване. Евродепутатите добавят, че Турция не е изпълнила седем от общо 72 изисквания за отпадането на визовия режим с ЕС. ЕП призовава ЕК да обмисли възможността за увеличаване на подкрепата по Европейския инструмент за демокрация и права на човека за турското гражданско общество. ЕП заявява, че действията на правителството в Анкара допълнително отклоняват Турция от европейския й път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    2 4 Отговор
    Турция се бори срещу ИДИЛ,ПККи ФЕТО ,осуети неуспешен преврат,даде убежище-на 3 милиона бежанци от войната и вместо да има подкрепата на демократична Европа те подкрепят национализма,ксенофобията ,фашизма и расизма!!
  • 2 Диди

    1 0 Отговор
    Ердоган сега ще каже на турския народ,...ето това предсказах и това стана,,А този ,,номер,,Ердоган го завъртя с неговата политика,и сега за да каже това на народа,че той е бил прав.Ердоган трябва да бъде премахнат.
  • 3 ХАСАН

    0 1 Отговор
    Добре Диди--какво е направил човека??народа го избра и гледа интереса на народа!!и сега какво правиме преди България беше с Русия и против Запада и Турция. А сега Турция и Русия против Запада и България--- рулеиката се завъртя!!
  • 4 ХАСАН

    0 1 Отговор
    ПКК е против Ердонан, ИДИЛ е против,ФЕТО е-против ,военния протмв ,Европа против,даже Диди и ти си протмв...демек Диди ти си на едно мнение с тия изброени...ако го премахнеш Европа ще бъде залята с бедвнци!!
  • 5 Диди

    1 0 Отговор
    Хасане,Турция с Ердоган няма как да влезе в ЕС.Моля те,помисли защо.Ти знаеш как Ердоган е започнал в политиката,бил е в затвора,след това основава АКП,бил е кмит на Истанбул.Ердогон много добре знае историята на Мустафа Кемал Ататюрк,който е казал народа да се ориентира към Европа.Той знае,,че навремето турската армия основава държавата.че турската армия до преди години имаше ,,властта,,в Турция.Гюлен беше предупредил Ердоган спрямо армията,но той беше жаден за власт и говореше но народа това,което искаше да чуе.Не искам да се задълбочавам.Ердоган се самозабрави.Време е да бъде сменен.
  • 6 Наско

    0 0 Отговор
    Една добра новивина.Фесовете нямат място в Европа.
  • 7 Zorya

    0 1 Отговор
    Mng dobra novina za tursite te nqma kakvo da pravqt v eu eu 6te bu de zatvor za tursite za6toto tursiq ima po golqm potancial ot eu i nie sme rob na merkel