Last news in Fakti

10 Декември, 2016 07:45 34 631 26

30 години по-късно: Аварията с „К-431“

  • авария-
  • к-431-
  • подводница-
  • атомна

Няколко са случаите с тежки инциденти на съветски атомни подводници

30 години по-късно: Аварията с „К-431“ - 1
Снимка: БТА/АР

1985 година. Съветска подводница аварира по време на презареждане, а инцидентът убива десет души от обслужващия персонал. Горивото обаче не е дизел, а ядрен материал. В резултат на това е предизвикана екологична катастрофа – районът е замърсен с трайна радиация. Инцидентът е пазен в тайна чак до разпада на СССР през 1991-а и е един от многото подобни в съветския флот по време на Студената война, припомнят от The National Interest.

Военните стратези на СССР изпитвали сериозни затруднения, докато вземат САЩ на мушка с ядрените си оръжия. Америка пък вече била оградила огромната социалистическа страна с ядрени ракети в страни като Турция и Япония.

Решението се криело в ранната разработка на атомни подводни ракетни крайцери. Тези подводници от класовете „Ехо I” и „Ехо II“ били оборудвани с между шест и осем ядрени крилати ракети за земна атака П-5 „Петорка“, познати в НАТО под името „Shaddock”. П-5 e далекобойна дозвукова ракета с обсег от 500 километра и 350-килотонна ядрена глава. Тя давала средно отклонение от целта от 3 километра.

Ракетите били съхранявани в големи хоризонтални силози по протежение на палубата на подводницата. За да изстреля ракета П-5, корабът трябвало да изплува на повърхността, да разположи и активира проследяващ радар, който после да праща информация към ракетата, за да я насочва при летежа ѝ на висока надморска височина. Системата обаче била несъвършена – командната връзка била уязвима към засечки и подводницата трябвало да остане на повърхността, което я оставяло напълно незащитена срещу патрулиращи самолети и кораби, докато ракетата достигне целта си. В последствие П-5 били заменени с П-6 – сходни като структура и параметри, но със собствено приемно-предавателно радарно устройство, пригодени за атака срещу американски самолетоносачи.

Въвеждането на П-6 вдъхва втори живот на „Ехо II”. Така, през 1985-а „К-431“ е вече двадесетгодишна, но все още технически изправна. Тя се нуждаела от презареждане с ядрено гориво, а процесът започва през август същата година в едно от съоръженията на съветският флот в залива Чажма (близо до Владивосток).

На 10-и август презареждат подводницата. Единият реактор, оборудван с нови горивни пръти. Това обаче е извършено в нарушение на технологичните изисквания и без да се използва специална техника, с която да се осигури равномерното повдигане на капака.

В резултат на това контролните пръти заклинват в капака и започват да се издигат заедно с него. При вдигане на капака контролните пръти се намират в критично положение. За нещастие точно в този момент (една от версиите) в залива навлиза торпеден катер с висока скорост (11 – 12 възела), с което предизвиква вълна. Вследствие на вълната кранът на плаващата работилница "ПМ-133" вдига още по-високо капака на реактора, като контролните пръти излизат напълно от активната зона на реактора. Започва неконтролирана верижна реакция, съпроводена от термична експлозия, която разрушава активната зона на реактора. Последва втори, по-мощен взрив, който изхвърля 12-тонния капак на реактора на няколкостотин метра. Осем офицери и още двама мъже, стоящи наблизо, умират на мига. Мястото на инцидента бива силно замърсено с радиоактивност.

С потушаването на пожара веднага се заемат служителите на плаващата работилница "ПМ-133" и екипажът на подводница "К-42", която е била непосредствено до "К-431". За съжаление те са неподготвени – нямат нито специално облекло, нито специална техника. Пожарът е локализиран за два и половина часа. Специалисти (аварийните екипи на тихоокеанския флот) пристигат 3 часа след взрива. В резултат на несъгласувани действия ликвидаторите престояват на заразената територия до два часа през нощта в очакване на нови комплекти облекла, с които да се сменят заразените.

Скоро се установява, че подводницата потъва вследствие на пробойна в корпуса. При падането си капакът на реактора пробива корпуса и в реакторния отсек започва да нахлува вода. Дълбочината на кея била 15 метра. За да се избегне потъване на подводницата и непоправима екологична катастрофа, дошлите аварийни екипи решават да изтеглят подводницата на по-плитко място в залива. Преди това буксирите отделят плаващата работилница "ПМ-133" от взривилата се подводница и я отвеждат за обеззаразяване, след което се връщат и местят "К-431". С помощта на два плаващи крана повдигат кърмата на подводницата и се преминава към изпомпване на водата от реакторния отсек. Поставят няколко потопяеми помпи. Един от офицерите, рискувайки живота си, влиза в реакторния отсек и поставя помпа на самото дъно на отсека. След пълното изсушаване на реакторния отсек на следващия ден се преминава към отстраняване на пробойната в корпуса и после – към запълване на отсека с бетон.

На мястото на аварията е установен режим на информационна блокада, заводът е отцепен, пропускателният режим – усилен. Изключена е връзката на селището с външния свят. Не е проведена никаква предупредителна или разяснителна работа с населението, вследствие на което жителите получават доза радиационно облъчване.

Известно е, че като резултат от аварията са пострадали общо 290 души. От тях десет загиват в момента на аварията, при други десет е констатирана остра лъчева болест, а при 39 - лъчева реакция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    25 23 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: На мястото на аварията е установен режим на информационна блокада, заводът е отцепен, пропускателният режим – усилен. Изключена е връзката на селището с външния свят. Не е проведена никаква предупредителна или разяснителна работа с населението, вследствие на което жителите получават доза радиационно облъчване)

    Е това е, постъпили са чисто по руски, ще изтровим народа си но няма да допуснем да изтече информация.После същия номер го спретнаха и с чернобилската авария и даже изкараха хората на първомайска манифестация. Тъпите им пияни кратуни просто не са съобразили, че такава авария не може да я скриеш и засекретиш, както е станвло в случая с подводницата. А руските тролове оти мълчат кът тутки ?

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    7 2 Отговор
    1985 - 2016 г. - Да смятаме? 31 години.....
  • 3 Е уникално лицемерие е това

    36 17 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    А аменриканците как постъпиха 28 март 1979 година във Грисберг-Пенсилвания....еми по същият начин-месец мълчание.....А нещо за аварията през 1975 г. във "Браунс Фери" в щата Алабама да кажеш-че още материалите са секретни и крият колко радиация е истекла.....Та тия НПО партенки си ги разправяй на баба ти-схвана ли бе тролей соросоиииден?

    Коментиран от #5, #13, #25

  • 4 mediator37

    35 7 Отговор
    Няма какво да се радваме на чуждите неуспехи и успехи. Напоследък на руснаците им гръмна една ядрена централа и една ядрена подводница (КУРСК). На американците в риалити формат две совалки, че излагацията да е световна, другите три ги бракуваха от страх и срам. За едни и същи пари става дума. Нито на едните , нито на другите ме радват провалите, защото без провали няма прогрес. Хората дърпат цивилизацията напред, кой по-силно, кой по-слабо. Ние нищо не правим, това е проблемът.
  • 5 ссс

    12 18 Отговор

    До коментар #3 от "Е уникално лицемерие е това":

    Платените руски тролчета лесно се познават, на тях все НПО лозунги и партенки им се превиждат и разбира се при тях контраударът е готов веднага - ама американците такива , американците онакива ! Слушай кво ве льолик -не ме интерусават мен американците, понеже тяхната радиация не е стигнала до
    България за разлика от отровния чернобилски облак !Лошото е,че по онова време и нашите управители-пундьовци мълчаха и те кът тутки. Аз тогава живеех в Силистра (по въздуха е един лакът
    растояния до Чернобил) и на първи май бях тръгнал с малкия си син
    на разходка (люлки въртележки, сладоледче и т.н.) по дунавската градина , но случайно срещнах един приятел който ме скастри яко и ми каза веднага да се прибирам в къщи, понеже хората говорели никой да не излиза навън заради повишената радиация. Чак тогава ми стана ясно , защо при такъв хубав слънчев праздничен ден улиците бяха полупразни. Е,толкова ли беше трудно да се предупредят хората та всички да знаят ? Но не, все се бояхме да не обидим по големия брат ! Сети ли се, за какво се възмущавам,тролче путиноииидно ??

    Коментиран от #6, #9

  • 6 абе овча главо

    14 14 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    Абе смехуране-американците сега ни унищожават и без радиация....Е имаме малко от бомбите с обеднен уран с които носеха демокрацията в Сърбия-ама нищо..тя тяхната радиация е демократична-с кеф да си умреш от нея....нали Кончитоиде??

    Коментиран от #8

  • 7 Кабинчо

    11 6 Отговор
    Мисля че в резултат на аварията във Фукушима, още се плакнат океански води в замърсена радиационна среда. За там има ли някаква актуална информация
  • 8 ссс

    12 20 Отговор

    До коментар #6 от "абе овча главо":

    Повтарям още веднъж, за по тъпите тролчита - не ме интересуват американците, а и не усещам поне за сега,че те ме "уничтожават"! А ти льолик, щом си такъв пъзльо-параноик и те страх, че ще те уничтожат, аре, беж в Русия ! Там има всичко - ракети, самолети, подводници ядренни и бомби водородни и всичко, е там брато ще си вече в безопасност и ужасните американци няма вече да те уничтожавт !
    Аре, пайдос !
  • 9 Трол

    13 13 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    А така, мачкай руските тролчета, разобличавай ги! Само да те попитам, ама тихичко да не разберат другите-надницата от Козяк как е, добре ли плащат краварите? Тихичко ми отговори, да не чуят другите.

    Коментиран от #10

  • 10 ссс

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Нямаш проблеми ве брат ! Тихо (никой да не чуе) 50 зелени гущерчета .

    Коментиран от #12

  • 11 иииииииииииииии

    8 5 Отговор
    До Трол ....не бе пич-ссс троли безплатно...достатачно му е да цоцорка американските палллламаааарки....

    Коментиран от #17

  • 12 Киро

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "ссс":

    А ва на час ли ва брат?

    Коментиран от #18

  • 13 стратокастър

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Е уникално лицемерие е това":

    Все пак статията е за аварията на "К -431"
  • 14 Крилья Советов

    16 9 Отговор
    Някои се възмущават от руското "безсрамие" и мълчание по въпроса. А какво да ви кажат, другари? Война е, макар и студена. Ясно, СССР бил "империя на злото" според другаря Рейгън, който другар бе обикновен актьор по професия. Даже в статията се пише по въпроса, че САЩ по това време имали ракети в Япония и Турция. А ще кажат ли с колко подводници са следяли съветските подводници и то в съветски води господата (или другарите) мирни американци? Ще кажат ли колко самолета пратиха над СССР, включително небеизвестния шпионски Ю-2? Спомняте ли си онзи полет на южнокорейски пътнически самолет, който по внушение на американците се отклонява над съветска територия, за да могат американските сателити да заснемат разположението на съветската отбрана и съответно бе свален?

    Мразите онзи режим. Онзи режим се разпадна. Без война. Без конфликти. Само Украйна пострада, но там половината население е руско. А колко войни предизвикаха "мирните американци"? Броите ли от Първата война в Залива досега? Разбира се, не ви интересуват руснаците и американците, искате да си гледате себе си. Ами, погледнете се! С високо вирнат задник и заровена в пясъка глава има сериозен риск за вашето благополучие. Мирна е Америка!

    Коментиран от #23

  • 15 Гост читател

    10 8 Отговор
    В СССР ,а и сега в Русия- човешкия живот няма никаква стойност.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Трол

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гост читател":

    Ми тогава просто избягвай да ходиш в Русия и няма да имаш никакви проблеми, освен психичното ти състояние.
  • 17 ссс

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "иииииииииииииии":

    Ти тролик продължавй да цоцкаш рашанските паламарки, а мен не ме мисли.
  • 18 ссс

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Разбира се ве брат !
  • 19 Крилья Советов

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Гост читател":

    Чукча не читатель, чукча - писатель!

    Оставете паламарките намира :-). При толкова божествено красиви рускини за паламарките на руснаците заговорихте! Има ви нещо! А, наздоровье с "Юрием Долгокурием" - для меня очень качественую водку, для вас - долгий курок (курок е петле, малък петел на руски)!

    Между другото, бягайте в еврогейските територии, в Русия има закон срещу разврата!
  • 20 Диди

    6 10 Отговор
    Крилати советнико,в Русия гейовете са преследвани,бити и дори уж ,,безследно изчезнали,,.Е,държава,която се отнася по такъв начин с народа си,как трябва да бъде наречена? Троловете ще пишат ,,слава Россию,, Това е позор за Русия.
  • 21 Крилья Советов

    9 3 Отговор
    Не, че нещо, но точно такива неща се случват по цял свят, не само в Русия. Единственото, което се случи в Русия, е този приет закон срещу демонстрирането на еднополова привързаност, така да се каже. Не може на улицата открито да се показват целувки между двама брадати мъже, например и малките деца да гледат и постепенно да приемат, че това е нормално. Нормално е за САЩ! Нормално е за Запада, но ти ми кажи - като чуеш и видиш гейове и лесбийки смееш ли се? Дори на Запад го правят - смеят се, подиграват се. Щом е нормално, защо цял свят се хили като ненормален?

    В действителност подех тази тема, не защото ме интересува, а защото някой от троловете бе подхванал приказки за руските паламарки.
  • 22 Валери

    6 0 Отговор
    Действа ли са типично по комунистически....
  • 23 кирливи ризи

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Крилья Советов":

    щом си зариваш толкова на дълбоко главата поне бъди наясно че другаря сталин е избил толкова много свои колкото не са били избити и през втората световна война ,почети малко, поинтересувай се но не само в путаноидните сайтове
  • 24 Ford Prefect

    1 0 Отговор
    "На мястото на аварията е установен режим на информационна блокада, заводът е отцепен, пропускателният режим – усилен. Изключена е връзката на селището с външния свят. Не е проведена никаква предупредителна или разяснителна работа с населението, вследствие на което жителите получават доза радиационно облъчване."

    Какви добри православни християни! Другари, защо така управляващата върхушка не се интересуват от нашето благоденствие??? Или това е някаква соросоидна манипулация... Даже почти съм сигурен, че Сорос е управлявал навлезлият с висока скорост катер!
  • 25 Ford Prefect

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Е уникално лицемерие е това":

    Нима това оправдава другарите??? И едните, и другите са гнусни лъжливи манипулатори. И хората, които им се кефят и ги подкрепят са пълни малоумници, без връзка с реалността. А и не мислиш ли, че е малко тъпо да сравняваш двата случая? Единият се е случил на хиляди километри от нас, а другият на няколко стотин... От единият потърпевши са били само американци, а другият - почти цяла Европа. А да не говорим и, че мащабът на чернобилската катастрофа е несравнимо по-голям от х'американската. Преките и косвените жертви са много, ама много пъти повече. Обаче наглите рублоиди пак си знаят тяхното "ама в Америка защо бият негрите"... Жалкари.
  • 26 Кук

    0 0 Отговор
    Кирливи ризи , разстрел за такива като теб
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания