Last news in Fakti

11 Февруари, 2017 18:08 17 170 68

Турската армия – неспособна да воюва

  • сирия-
  • турция-
  • армия-
  • ал баб

И така малката и победоносната война на Ердоган постепенно се превръща в продължителен конфликт с неясни перспективи за икономиката и сигурността на Турция

Следващата цел на турската армия след като освободи сирийския граничен град Ал Баб ще е столицата на Ислямска държава Ракка. Това заяви пред в. „Хюриет” турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той не пропусна да отбележи успехите на турската армия в нейните битки срещу Ислямска държава, която е позната със своя арабски акроним ДАЕШ, при освобождаването на Ал Баб. Градът се намира близко до турско - сирийската граница в провинция Алепо. Той има стратегическо значение за контрола над транспортната инфраструктура от турския град Искендерун до Дамаск.

Армията на Турция в боевете под Ал Баб показа своята пълна несъстоятелност като сериозна военна сила. Това коментира в своя блог в руската социална мрежа ВКонтакте – Световна политика. Нейните анализатори припомнят, че в момента градът тактически е обкръжен и това е станало благодарение на действията на сирийската армия. Преди дни руското военно министерство обяви, че авиационният корпус на Москва в Сирия е нанесъл над 250 удари от въздуха по стратегически цели в Ал Баб и това е помогнало на настъплението на армията на президента Башар Асад срещу позициите на ДАЕШ.

В началото на своето настъпление турската армия пък разполагала с над 60 танка, около 140 бронирани машини и близо 40 различни артилерийски системи. Ислямска държава беше противопоставила около 4000 бойци и дузина бронирани машини.

Сайтът Световна политика обобщава, че турската армия може да се сравни с руската войска в навечерието на първата чеченска кампания от средата на 90-те години на миналия ХХ в. Въоръжените сили на Анкара са вторите по численост в НАТО, но на практика това не им помага да имат поне една победа. За изключение може да се приеме нахлуването им в Ирак, където успяха да завземат зона от няколко километра и да създадат укрепени пунктове. Но всичко това би могло да бъде пометено по всяко време от калените в гражданската война местни милиции на всяка една от воюващите в конфликта страни.

Но защо правим подобни изводи? Отговорът е очевиден – при 60% от случаите турската армия отстъпва от заетите по-рано позиции при контраатака на противника. А под Ал Баб турската армия дори загуби рота от смятаните за непобедими танкове „Леопард – 2”.

А турските специални части също са мит като армията. Иначе защо те не могат от месеци да превземат малкия град Ал Баб?

И така малката и победоносната война на Ердоган постепенно се превръща в продължителен конфликт с неясни перспективи за икономиката и сигурността на Турция.

Неуспехите под Ал Баб вече намалява решението на Турция над съседите, а това може да има дългосрочен ефект за региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    68 17 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Турската армия – неспособна да воюва

    Винаги турската армия е била неспособна да воюва,печели битките си с числено превъзходство и всички юрош напред вкупом,те не са познавали боен ред!!!Кога се модернизират,като почват да губят от руснаците и Англия и Франция ги Образоват,така да се каже,даже въоръжени до зъби изгубиха битката при Шипка!!!

    Коментиран от #2

  • 2 fath ali

    16 63 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    ivan efendi a dali na sipka e imalo srajeniq

    Коментиран от #3, #14, #49

  • 3 Иван

    46 8 Отговор

    До коментар #2 от "fath ali":

    Пиши на кирилица и сигурно е имало сражения!!!
  • 4 Kcaniba

    37 16 Отговор
    Турската армия, че не става, не става! А сега изобщо няма какво да говорим - тотално е демотивирана!
    Султана е провел чистки, подобни на тези, които провеже грузинеца Джугашвили в СССР 1937-1939!!!
    Така че, ФАЩ срещу Русия, Китай, Индия, Иран и Северна Корея как ще воюват, не ми е мн ясно - скопена Турция, к...енска Полша, мощните лъвчета от Прибалтика с два самолета, Мамалигите и нашите дупедавци))), барабар със ссспсевдоКаниба, ссспсевдоКроко, ссс, сссСтоян, Диди, Деса и т.н. )))
  • 5 специалист

    33 26 Отговор
    Добре че поне българската армия може да воюва и е толкова силна бг армията че даже и хора не са ни нужни с 20 000 човека се справяме без проблем.А турската армия отстъпва не защото не е боеспособна а не си ли задавате въпроса че може би турското правителство така и нарежда.
  • 6 Васичка Атанасова

    29 10 Отговор
    ВЪН НА ВСИЧКИ НАШЕСТВЕНИЦИ ОТ СИРИЯ
  • 7 Хасан

    19 47 Отговор
    Да Васке.. Да живее диктатора Асад виновен за смъртта на половин милион и 5 милиона бежанци!!
    Турция трябва да създаде там анклав като Крим..

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 кроко

    37 12 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Хасанчо, не забравяй че твоя султан ердога много му „помогна на Асад” за бежанците! Ердоганчо въртеше търговийка с ИДИЛ, контролираше трафика на бойци през турската граница към Сирия и Ирак, че и лапал кинти за лечение!

    Вземи да проумееш, че ердоган е вреден не само за съседите на Турция, а и за самите турци, за държавата. Сигурен съм че тези чистки в армията, които извърши, са оказали влияние на боеспособността и, а не както твърди онзи хитрикс по-долу: така им нареждали.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    24 24 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Анклав :) Западна Анадола е гръцка, източна е кюрдска, европейската част е мешаница и сигурно скоро ще се откъсне от задаващия се султанат, анклав ще ми правят. Разпад на тая псевдо държава. Разпад и на Русия, най-голямата империя на съвремието. Крим бил винаги руски?! Добре че са хвърлили българите и хазарите напред да умрат по времето на Кримската война и после който оживял са го разселили по Сибир, та накрая си преселили разни руснаци на топло. Русия винаги е била срещу нас от средновековието, единствено по време на освободителната война е помогнала, но е помогнала Руската империя - руснаци, поляци, украинци, финландци, естонци, латвийци, чехи, беларуси, китайци, монголци, българи и т.н.
  • 11 Киро Аслана

    38 16 Отговор
    Ех тоя Хасан прост,надъхан фес,изкарва,че турция е свята д-ва!!!
  • 12 АЧО

    16 7 Отговор
    Журналистът е от гръцки произход, и пак ще загубят някой остров . Там са няколко армии на едно място , всеки прави смедки за приятелски и неприятелски огън . Мисля че турската армия няма да напусне тази зона никога . За буферната зона се оказаха прави . Още в началото трябваше такава зона за да останат там бежанците. Сега ще си компенсират като завоювани земи .
  • 13 Хасан

    19 23 Отговор
    Крим е бил татарско ханство между другото.. Там са живели татарите и Бахчесарай им е столицата! И що постоянно обиждате това не мога да разбера.. Това е хубавото сайта че всяко мнение го има

    Коментиран от #42

  • 14 Непонасям такива като теб

    34 11 Отговор

    До коментар #2 от "fath ali":

    Според теб май на Шипка не е ли имало сражения.
    Явно твоите турчелянги сами са се самоубили от простотията си.
  • 15 Хасан

    25 35 Отговор
    Турците прости ама 500 години са управлявали от Индия до Виена.. От Украйна до Африка... Май около 30 -35 държави се създадоха

    Коментиран от #17, #18, #66

  • 16 Мусъйбе

    24 9 Отговор
    Евала Хасан, машала, показваш чок акъл и характер. Само, че какво те топли турската армия не знам и турската държава където толкова трудно стана не само да се изхраниш ами и да останеш жив.
  • 17 Киро Аслана

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Фазан,показваш завидни умения по География,История ти си много еродирана личност!
  • 18 наблюдател

    33 10 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    И други са имали големи империи,но вече ги няма така че свиквай и на Турция и идва времето да изчезне.До сега я има заради интересите на англичаните,но с този ислямист на власт няма кой да ги подкрепя вече.Само да дадат зелена светлина на кюрдите и Турция приключва като държава.
  • 19 Хасан

    26 18 Отговор
    Просто е тъпо вече само Русия и САЩ да правят каквото си искат. Виж даже Меркел как трепери пред САЩ.. Кефи ме Турция че има куража да каже истината на всички право в очите им.. Пати си от това ама по добре от робско примирение.. Наведена глава сабя не реже е българска поговорка

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Kcaniba

    23 11 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Треп треп ни, Трепери Хасане!! Чее Божигол, нал знаеш!!!)))
    Инак, Крим е бил татарски за 5-600 години, преди това пък е бил на Генуезците, преди това е бил на Киевско-Новгородска Рус! Преди туй пък е бил Древно-Гръцки, преди туй пък е бил на Хазарски Хаганат! Преди туй пък е бил на прабългарските ханове и боили!! Преди това пък е бил Скития!!!
    Сега е на Руска Рус - Россия!!!
    Анадъму мооо!!!))))
  • 21 Венера

    22 16 Отговор
    Машала бе разбирачи. На кака храбреците само как воюват зад компа. истинската война не е като игрите в компа. Не е и като в хливудските филми.

    Коментиран от #22, #37

  • 22 Марс

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "Венера":

    Како я ни разкажи за войната.Виждам,че си много опитна. Щом всички са "дрислювци" може ти да си някоя ветеранка с много успешни мисии.
    Хайде чакаме разказвай.
  • 23 стоян георгиев

    14 9 Отговор
    отчасти е вярно ,но не съвсем.турците не си дават много зор в ал баб разчитаики предимно на сирииската свободна армия която явно е небоеспособна,а също така турците не могат да воюват с толкова мобилен враг и дават големи загуби,асад обаче е в същата ситуация ,така че руските внушения че едва ли не в ал баб пробива са го направили асадистите не са верни.истината е че ислямистите не могат да воюват там на два фронта и затова се стигна до пробива.преди това когато турците не бяха навлезли в тази зона асад също не можеше да помръдне.не е вярно и твърдението че ще атакуват рака ,щото рака реално е обкръжена от север от кюрдо-натовската групировка в северна сирия ,а на турците им е далече .

    Коментиран от #25

  • 24 кроко

    9 10 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Какво им казва ердоган, бе хасане? Какво значи Русия и САЩ си правели каквото поискат? Могат и правят каквото им е в интересите, а по-малките плащат. Турция явно не може, поне не и с ердоган - като не може, ще плаща. Имали са разни договорки, ердо си е правил разни криви сметки и като не излезнат, почва с номерата: позволи си да свали самолет на руснаците, заплашва ЕС, Гърция и България с бежанците и програмата за реадмисии за да пуснат без визи в ЕС, да не му правят забележка за нарушенията на тер.води и въздушно пространство.... това ли е казването на истината в очите? Аре стегни се малко!
  • 25 кроко

    9 12 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Беж в турция да се цаниш за генерал, че гледам много ги разбираш!

    Коментиран от #26

  • 26 стоян георгиев

    8 7 Отговор

    До коментар #25 от "кроко":

    така е.ти обаче си много некомпетентен ,което също е видно.

    Коментиран от #32

  • 27 Хасан

    27 11 Отговор
    Дай да ти обясня.. Всеки американски президент има задача от еврейското лоби да подкрепи и защити Израел.. Израел е на нож с Ирак, Иран и Сирия.. Буш свърши с Ирак, Обама се опита с Сирия но се провали.. И вината стовари върху Турция.. А Тръмп има задача с Иран.. А другото лоби. Англосаксонците имат проблем с Русия и Китай
  • 28 Хасан

    14 8 Отговор
    Вълците на Уолстрийт искат богатствата на Сибир.. Хитлер ги искаше,Наполеон,,
  • 29 Воин

    25 18 Отговор
    Добро утро, че турската армия е неспособна. На мен това отдавна ми е ясно, както и на други хора които проучват нещата малко по-надълбоко от масата хора. В България има едно много опасно нещо което вреди изключително силно! - военната пропаганда!!! Всеки втори повтаря като папагал фрази като "турската армия ще е в София за 24 часа" или "турската армия е 1 милион" и тем подобни. Какви 24 часа, като тия цигани Страндже не могат да прекосят. Най-хубавите им танкове Леопард които са немски понасят поражение в Сирия, камоли масовия им танк м-60 който е на забележете(!) - 60 години. М-60 е американски танк, отдавна махнат от употреба от американската армия. На въоръжение е в турската армия и до днес. Веригите им се късат направо на тия трошляци. И турската армия не е 1 милион, а 500 000. Резервисти не са армия, и ние имаме стотици хиляди резервисти от запаса.. Така че стига военни пропаганда. Какво има турция? Стари 45 годишни пластмасови изтребители Ф-16(наистина, те нямат броня) , Още по-стари 70 годишни изтребители Ф-4 дето не се знае дали могат да излетят даже. Стари американски 35-45 годишни фрегати, които също като танковете отдавна са махнати от употреба в американската армия. Турците имат голяма по-численост армия и значително количество техника, но тя е стара и освен това изначало лоша(американско оръжие) и зле подготвени кадри(резаци) . Мен не ме е страх от тях, при въоръжен конфликт аз ще дам рамо и съм сигурен, че можем да издържим атака от тяхна ст
  • 30 Хасан

    14 18 Отговор
    А ако влезе Червената армия с цветя ще ги посрещнем нали!? Интересно ми е на след 9 септември когато разстрелваха царските офицери къде беше.. Ама те бяха "царски "а не български

    Коментиран от #31

  • 31 кроко

    11 7 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Ай стига с тоя 9-ти септември - всичко на всичко жертвите на комунизма били 9500 души, от които сигурно половината фашаги. Е хубаво, по край сухото и мокрото гори, ама така е когато е въоръжена борба. Ако е било много хубаво, щеше ли да има въоръжена борба? И сега ако хората имат оръжие както едно време са имали по домовете, щеше да има въоръжена борба срещу престъпниците в парламента, а те щяха да ползват съдебната и изпълнителната власт за да се защитят.

    Коментиран от #36

  • 32 кроко

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Аз никога не съм твърдял че съм много компетентен като теб, който разбираш от всичко и в същото време щом едно дружество е регистрирало загуба за някоя фискална година, казваш че е фалирало! Ти си всепризнат експер и капацитет.... но на плоските лъжи и шикалкавения!

    Коментиран от #34

  • 33 Хасан

    4 7 Отговор
    Карай.. Не ме взимай много на сериозно.. А къде е Диди!?
  • 34 стоян георгиев

    6 8 Отговор

    До коментар #32 от "кроко":

    аз съм признат :))))))))))))!радвам се че вече съм признат,но ти не си!както съм казвал многократно ти си некомпетентен .сега гледаш ли кво пак правиш,вървиш по постовете ми и ръсиш тъпотии.нищо по същество само спам.едно дружество е във фалит когато траино не може да покрива задълженията си и кредиторите му ги изискат пред съда.
  • 35 Хасан

    3 4 Отговор
    Не те разбирам това с дружеството???? Никога не съм писал за фалити и дружества
  • 36 Е нее тъй

    8 8 Отговор

    До коментар #31 от "кроко":

    Ха ся как можа да изтърсиш 9500 души след девети септември?
    Без съд и присъди са изчезвали хора до 80 десетте на миналия век. Един ден ще излезнат цифрите, тези са преки участници едвали имат интерес да се знае йстината. Това което съм чул за жертвите , цифрата варира около 200 000 хиляди. Ако си млад , рано или късно ще ги видишизвръщението на комунизма и Газдовщината.
  • 37 абе оная

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "Венера":

    Венера Миловска ли си ;Д сега сериозно се замислете,дали на турските войници реално им се мре? По техният език аскерът май е поумнял,а и в чуждо село и керемидите бият.....смелите кюрди нямат големи успехи!Едно е да те изпрати падишаха султан ердоган зад граница и друго е да защитаваш собствената си територия!
  • 38 Хасан

    8 4 Отговор
    Стояне, аз не те обиждам.. Никого не обиждам.. Не разбирам защо не можете като нормален човек да разговарят.. Или викаш бай Ганьо

    Коментиран от #57

  • 39 Volvo

    5 5 Отговор
    Abe hora tursite sa pravili ot pove4e 10xl vuzdu6niq udari kakvo sravniqvame tursiq sre6tu drugite v evropa nie nqmame daje opit kak se furlime bombite te biqt aktivni ot kadeto zapo4vat historqta ako iskate da 4uete ne6to za turskata armiq gledate sirpski laf4etata ako moje da kara6 voina ozna4ava 4e ima6 mng reservi i pari furli6 ot nebeto ednata lazerni roketi sutruva 90 xl dolari kakvo govorite vie nie nqmame armiq daje evropa nqma armiq gledame na 6tati nato tova e istinata i da mislete za6to nqmame armiq za6toto nqmame pari da gorime na vuzduha aide da biete s tursite v sni6tata
  • 40 Voz

    2 1 Отговор
    Смешно за съжаление тази новина
  • 41 Гост

    5 3 Отговор
    Хасанчо ,това с9 септември е било в средата на миналия век.Почти 1век слет това ,същото се случва в Турция.Те не напредват а се връщат обратно.
  • 42 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    И Константинопол (Истанбул) е бил гръцки. И докато в Крим има диаспора която се определя като етнически татари и до днес, То в Турция няма диаспора която се определя като гърци. Възниква въпроса къде е отишло това местно население- Ми избили сте го , помохамеданчили сте го,претопили сте го, не ,че и гърците са много за съжаление,НО.
  • 43 михаил

    9 9 Отговор
    на рашистите не им стиска да воюват на терен.за това хвърлят бомби и ракети по магарета и камили из сирийската пустиня.затънаха във война от която няма излизане.чака ги нова война на кавказ и в централна азия в узбекистан и киргизтан.предпочитам стабилна и демократична турция защото ни е съсед и в противен случай сме загазили заедно с тях.

    Коментиран от #44

  • 44 Куранага

    12 6 Отговор

    До коментар #43 от "михаил":

    как успя да характеризираш Турция,като ста-
    билна и демократична,като нито едното не е вярно.
  • 45 Гост!

    9 12 Отговор
    Хаха смях майко руснака така да говори или го страх или го яат.... те руснаците къто са големи бойци защо неможаха да покажат силита си във Авганустан!- умираха като пилци!!! Голяма сила е Русия Ама в Украйна.... пак нищо! Служа в натовска войска Испания но до тоз дето е писал статията да му кажа Турция и турската армия която аз видях там се подготвя само за самозащита не за нападение!!! Друго свалиха руски самолет за 1минута 3 секунди руснака дори не разбра. Първа сила в НАТО вярвайте ми хора!!!" Трява да правим нещо и ние" защо със такава сил...... няма оправия
  • 46 Там където другите спират.Аз натискам га

    12 0 Отговор
    Смелчаги жал ми е за България, която всяка изминала година се самоличава!!!От едната посока,образованите я оставя със съдбата си,от другата,се увеличава с... кави ли не придошълци.Имате обаче мисли и коментари за не свяцтна,не способна държава и войска,самолети,танкове стари и какво ли не друго.Нямаме смелоста да спираме притока от изток на нелегални,камоли да пътуваме във Турция и да я прекосим.
  • 47 Хасан

    10 0 Отговор
    До гост.. В Истанбул има и гърци и българи и арменци.. Ти не си в течение.. Има гръцко, гръцко и арменско училище и църкви.има и много които са емигрирали
  • 48 Хасан

    7 7 Отговор
    Турция си изчисти армията от военни които получават заповеди от Брюксел а не от турския ген.щаб. Военни дезертьори поискаха убежище в Гърция и Германия. Но предателя винаги си остава предател.. Като поп Кръстьо

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Някой

    11 5 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Хората не искат да служат на гаден ислямист какъвто е Ердоган за това бягат.
    А предател е Ердоган защото върви срещу наследството на Ататюрк и както е тръгнал скоро Турция ще влезе в гражданска война и ще се разпадне.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българин

    8 7 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан":

    От сайта първо такива като теб трябва да махнат,които пропагандират чужди инетреси и ислямизъм.
    Иди в Турция да пишеш глупости срещу държавата да видиш колко време ще изкараш.
  • 54 Хасан

    12 4 Отговор
    Аз не правя пропаганда а казвам мнението си по статиите. Не живеем в тоталитарна страна... И главното не псувам и не обиждам.. Уважавам си законите.. А за ислямизма днеска на чашка ракия ще си помисля

    Коментиран от #60, #61

  • 55 Наблюдател

    3 4 Отговор
    По-добре турската армия да не може да воюва в Сирия, Иран, Ирак и някъде другаде.
  • 56 Хасан

    11 4 Отговор
    А що се отнася до Валери Симеонов.. Може ли за законно избрания президент, генерал, човек с военна кариера да каже "шофьор на самолет "??!!Радев е избора на народа.. Трябва да се уважава
  • 57 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    хасане ти и кроко един и същи ли сте?пиша на него ти се обиждаш?вярно че акъла ви е с близки параметри,но не вярвам ти да си кроко.
  • 58 Хасан

    8 4 Отговор
    Не Стояне.. Въпреки че ме обиждаш те уважавам щото само ние с тебе сме под истинските си имена.. И Деси... Къде е тя?

    Коментиран от #59

  • 59 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Хасан":

    къде съм те обидил?в кои пост?кажи номера му?в тази дискусия с теб пиша сао с тези два поста.
  • 60 кроко

    9 1 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Браво, ако реши, иди отец Боян Саръев да те покръсти, онзи крадец в Пловдив да не си помислиш да те докосва.
    За военните, наистина ли не сидаваш сметка че ердоган гони противниците си, без да му пука че така отслабва и армията и държавата? Мислиш ли че военните ще слушат някого и то точно малоумниците от Брюксел? Това звучи супер ъпсурдно, едва ли и ти го вярваш.
  • 61 Българин

    10 3 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Когато подкрепяш тоталитарист и ислямист като Ердоган и ми величаеш Турция една все още изостанала в ислямска държава няма как да очаваш да ти се радваме.
    И за шофьора на самолета помисли си ако някой каже за Ердоган че е иещо такова какво ще му се случи.
    За това България е демократична защото за разлика от Турция можеш да си кажеш мнението. И жените не се купуват и продават като добитък.Все пак сме в 21 век.
  • 62 Хасан

    9 5 Отговор
    Ердоган не мисля че е баш ислямист.. Да, религиозен е.. Но все пак в Турция има пазарна икономика и капитализъм.. Докато религиите проповядват братство и колективизъм.. Просто такава е конюнктура... Къде ще се инвестират петродоларите?? В САЩ? В Европа?? Едва ли.. Турция предлага алтернатива.. И все пак мюсюлманския свят е голям пазар за Турция
  • 63 jambazina

    9 2 Отговор
    Това е армия с огромен опит в тормоза над цивилни и държавни преврати, просто воюването не е нейната специалност.
    Това е характерно и за други прехвалени и свръхфинансирани армии от този регион.
  • 64 ВИ Кунчев

    6 3 Отговор
    Едно е вярно - турците 500 години са управлявали от Индия до Виена... ама кого са управлявали ??

    Владеели са най-вече България, и с различен успех тънка ивица земя в Северна Африка, Алжир, Тунис, част от Египет и Сирия, Грузия, част от Ирак, Трансилвания, Влахия и прочее... По онова време това са били пустинни държави, не от третия, а даже от четвъртия свят. Перлата в короната на Османската Империя безпорно е била България. Но тук овчедушния и прост български "народ" сам се е владеел и сам си е пазил хомота...

    Така е и сега, само господарите са се сменили. Какви Калашници, какъв площад Народно събрание, крещите патриотично само пред компютрите, а всъщност сте същите дупедавци, които ще наведат главица и ще се правят, че нищо не става...
  • 65 dost

    6 4 Отговор
    TOVA E BALGARINA BRATCE DA OPLYUVA I NISHTO DRUGO TURSITE PONE IMAT TASHASI I VOYUVAT SHE VIE I TOVA NE UMEETE, OPRAVIHTE SI DARJAVATA SHE TRAGNAHTE DA DAVATE AKIL KAK DA VOYUVAT DRUGITE
  • 66 EMSKI

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    И ся кво-алъш-вериш, атентати,хвърлихте в затворите елита на нацията...ако знаеш какво следва сега......не ви завиждам-дупе да ви е яко!
  • 67 Хасан

    5 0 Отговор
    Кунчев, много си зле.. Забрави Украйна,Унгария, Сърбия, Албания.. И много други.. Както и да е.. Няма значение.. Това което е история си остава история
  • 68 историк

    3 1 Отговор
    Стефанаки дупето ви още боли след 1921 година едва успяхте(малцина) да доплувате до гръцкия бряг !!! През 1974 година турската бригада командоси окупираха Северен Кипър и затриха гръцките командоси там !!! Българите помним 500 години турско робство и империята на три континента !!! Слава богу,че турската армия е "неспособна",че иначе империята ще ше да се разпространи и на другите континенти !!!Путин не поиска да изпита "неспособната" турска армия а какво остава за бившите вилаети Гърция и България !!!
Новини по държави: