Last news in Fakti

12 Февруари, 2017 07:45 1 347 14

За да няма повече такива нападения

  • нападения-
  • германия

Само през 2015 г. над 64 000 служители на реда са станали жертва на посегателства. В Германия постоянно расте броят на нападенията срещу полицаи, санитари и пожарникари. Правителството отговори на това с нов закон.

"Ужасeни и потресени сме..." - така започва прессъобщението на противопожарната служба в германския град Гелзенкихрен, провинция Северен Рейн-Вестфалия, от месец септември 2016 година. Тогава, при нощна спасителна операция в жилищна кооперация, двама от санитарите били нападнати "неочаквано и внезапно" от група мъже, които нанесли побой на спасителите. Единият паднал на земята, където нападателите продължили да го ритат. След нападението двамата санитари успели да се доберат до близка бензиностанция и да уведомят централата. Едва след пристигането на полицията спасителната операция била завършена.

Подобни случаи не са изолирано явление, твърди германският министър на правосъдието Хайко Маас. По неговите думи броят на нападенията срещу полицаи и спасители постоянно расте. Така например през 2015 година над 64 хиляди полицейски служители са станали жертва на посегателства - с хиляда и петстотин повече, отколкото предната година. "Това е напълно неприемливо", изтъква министърът.

Ново наказуемо деяние

Министерството на правосъдието е изготвило нов проектозакон, който ще осигури на полицейските служители и спасителните екипи по-добра защита срещу нападения. През тази седмица той беше одобрен на заседание на правителството.

Законът предвижда да се наказват извършителите на нападения срещу полицаи, спасители и пожарникари не само при провеждане на операции, например при извършването на арести или контроли на пътното движение. В бъдеще ще се наказват всякакви посегателства срещу служителите на реда и санитарите по време на рутинната им дейност - например при патрулиране или спасителни операции. За такива нарушения законът предвижда лишаване от свобода от три месеца до пет години.

Обект на насилие стават често и санитари и спасители

Въвежда се и нов фактически състав (на деяние): оказване на съпротива, когато извършителят носи у себе си оръжие или друг опасен инструмент - независимо дали той ги е използвал или не. В случаите, когато няколко лица атакуват полицаи или санитари, престъплението се определя като особено тежък случай на оказване на съпротива.

Синдикатът на полицейските служители определи закона като "голям успех". Така държавата излъчва ясен сигнал, че подобни посегателства са неприемливи, твърдят от синдиката.

Критики от юридическата гилдия

В същото време два други браншови съюза - Сдружението на адвокатите в Германия и Съюзът на съдиите - разкритикуваха новата мярка. Нямало никаква нужда от приемането на нов закон, твърдят от Сдружението на адвокатите, и в този смисъл наричат закона "символична мярка в превенцията на престъпността". Новият фактически състав (на деянието), целящ да защитава полицаите при изпълнение на служебните им задължения, е напълно излишна мярка, тъй като и сегашните текстове в закона са напълно достатъчни, твърдят от адвокатското сдружение.

Много критики събират също и текстовете за груповото престъпно деяние и носенето на оръжие или опасни инструменти. Това ще доведе до проблеми с тълкуванието на деянията, твърдят от браншовия съюз на адвокатите.

Освен това полицейските служители ще бъдат по-добре технически оборудвани, обяви още правосъдният министър Маас. Прекалено много икономии са били правени в полицията и правосъдието, заяви той и посочи като пример съкращенията на полицейски служители през последните няколко години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да го кажем направо

    9 2 Отговор
    Ужасени и потресени били...еми сменяйте си глупавите евро-атлантически ценности и гонете чалмите от Европа--иначе само терор ви чака.......

    Коментиран от #2, #5

  • 2 кроко

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "да го кажем направо":

    Право да си кажем криво да се гледаме - Преди 2-3 седмица пияна руска ушанка не даде път на линейка да отиде при пациент с инфаркт и човека се помина така и не дочакъл помощ от лекарите. Та би ли ми подсказал - Какви са тези ценности ?

    Коментиран от #4

  • 3 шшш

    4 2 Отговор
    алахакбарбарабар...,германци никога няма да посегнат на служители на реда , ама говоря на немеца, а не за скакалци и кърлежи така наречените представители на най МИРНАТА религия или "бежанци" тези още има да изненадат Германия с шериат и др.извращения..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 право да си кажем криво да се гледаме

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "да го кажем направо":

    На , погледай малко не евро-атлантически ценности ; https://www.youtube.com/watch?v=ZizRJl5higQ

    Коментиран от #6

  • 6 да го кажем направо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "право да си кажем криво да се гледаме":

    За кухарски тролове ще дам пояснение--разбира се че навсякъде има идиоти-това е факт...Но друго е когато безумните евро-атлантически ценности са държавна политика и се налагат офицялно от властта във Е.С......сега схващаш ли???--по -простичко няма как да ти го обясня...

    Коментиран от #7, #8

  • 7 кроко

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "да го кажем направо":

    Нали и аз това ти разправам бе човек , в Европа се налагат евро-атлантически ценности а в Русия не евро - атлантически и разбира се , че руските са много по ценни от европейските , налиииии
  • 8 право да си кажем криво да се гледаме

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "да го кажем направо":

    Къде изчезна бе гяволе , защо се скри като мишка ?? Я дръж още малко не евро-атлантически ценности , пресни ; http://www.saratov.aif.ru/incidents/v_saratove_pytalis_iznasilovat_feldshera_skoroy_pomoshchi

    Коментиран от #9

  • 9 Дидо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "право да си кажем криво да се гледаме":

    Ейййй ма верно Сорос ви е избирал с конкурс за прос.отия-№ 6 ти е обяснил къде е разликата-ама ти рупаш ли рупаш.Явно умственият ти потенциал е силно ограничен.

    Коментиран от #10

  • 10 право да си кажем криво да се гледаме

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дидо":

    Рупащ ти Дидо, баура , а аз говоря истината за ценностите.
  • 11 Диди

    1 1 Отговор
    Полицейско насилие има навсякъде.Закони също,въпросът е дали тези закони се прилагат така както трябва.Годините минават,обществото се мени,законите също трябва да бъдат но строги и най вече да се прилагат.Германците трябва да бъдат по строги,по консервативни.Много от вас се присмиват на така наричените,,ценности,,.Моля да се замислите,как искате да живеете и най вече къде.Разбира се,че няма перфектна политика,но мога да ви кажа,че човек може нормално да живее в Германия,никой няма да умре от глад или студ.Социалната политика на Германия е на високо ниво,не зная дали в друга държава е така.
  • 12 Диди

    1 1 Отговор
    Исках да кажа ,,насилие срещу полицията...и т.н.,,Извинявам се за грешката.
  • 13 Олигарха

    2 0 Отговор
    Защо не се уточнява какви мъже от какъв етнически произход са нанесли побой над пожарникарите? Да не се окаже, че са такива дето редовно бият лекари у нас уж са хора с права ама без задължения нали? На такива може всичко да им се поднася на готово щото е нарушение на човешкото право ако не им се изплащат пари само за да се размножават, а на другите дето изпълняват законите може да ядат сопата нали?
  • 14 БЯА

    1 0 Отговор
    евро-атлантическите ценности не са лошо нещо , но не са приложими в този момент . как се налагат те на един паразит в добре подредено общество , ами отговора е НИКАК ! казали му че има права и това е , друго не го интересува . това да положи усилия да се интегрира , да си смени ценностната система , той знае , че има права , които му нарушават и това е ! погледнете всичката сган плъзнала в Европа от Азия и Африка и нашите цигани и ще видите , че няма разлика ! за това замразяваме ценностите за определен период от време и нещата ще се оправят ! сега ще се появят защитници на онеправданите и ще ме охулят , защото така им се плаща , но е глупаво да си затваряме очите за истината , която ще ни сполети ако продължаваме да го правим .
Новини по държави: