Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 07:10 1 377 5

Хиляди румънци отново по улиците, искат оставка

  • румъния-
  • протести-
  • корупция-
  • 13 ден-
  • парламент-
  • оставка

13-и пореден ден на протести

Хиляди румънци отново по улиците, искат оставка - 1
Снимки: БТА/ AP

Десетки хиляди румънци излязоха отново по улиците на столицата Букурещ, искайки оставката на правителството, съобщиха местните медии.

Демонстрантите смятат, че управляващите спъват борбата с корупцията. Това бе 13-ия пореден ден на протести, обявени за най-многобройните от четвърт век насам в северната ни съседка.

Въпреки студеното време и минусови температури десетки хиляди румънци излязоха по улиците на Букурещ с искания за оставка.

Демонстрантите използваха светлините на своите мобилни телефони, за да направят цветовете от флага на Румъния.

Най-много протестиращи имаше пред сградата на парламента. Недоволството им бе възбудено от спорен законопроект, който декриминализира определи случаи на корупционни практики.

Преди няколко дни премиерът Сорин Гриндяну изключи възможността да подаде оставка и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори през месец декември.

Оставка в четвъртък обаче подаде министърът на правосъдието на Румъния Флорин Йордаке. Той заяви, че всички действия на правосъдното ведомство за били легални, но това не е било достатъчно да убеди обществеността.

Хиляди румънци отново по улиците, искат оставка

Хиляди румънци отново по улиците, искат оставка


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    9 0 Отговор
    Браво на Румънците.А,ние гледаме сапунки.
  • 2 Истина

    6 3 Отговор
    Комунистите са най. големите езуити. ТИ ГО ПЛЮЕШ ТО МИСЛИ ,ЧЕ ДЪЖД ВАЛИ!Притеснявам се да не се наложи и тук да ги гоним с камъни като дойдат на власт!ВЯРВАМ НА ПРОСТИ И ПОСТИЖИМИ ЦЕЛИ ,КАТО НА ПАТРИОТИТЕ!С МАЛКИ КРАЧКИ ,НО НАПРЕД!
    СЪЖАЛЯВАМ Я КУР. НИНОВА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ ЗА ВСИЧКИ ПРОСТОТИИ НА СТАНИШЕВ И СИЕ!ИМАМ ЧУСТВО ЧЕ ИМА ЖЕЛАНИЕ ДА СВЪРШИ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО ,НО С ТОЗИ МРЪСЕН ТОВАР, КОИТО НОСИ ТАЗИ ПАРТИЯ - НЕ ЗНАМ??????

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    Като гледам нашите "десни", които са един рейс хора, но си мислят че някой ги иска в парламета, нямат разлика с комунистите. И лошото е че голяма част от тях са сравнително млади, но се държат като стари лъжци и пиявици. Явно въпроса не е дали се представяш за ляв или десен, а такъв си ни е манталитета.
  • 4 Алфата

    1 0 Отговор
    До Истина.
    Кой съжаляваш?! Нинова! На Ванча Костов една от "играчките"?! Дето лично Серьожката я уволни! Не ми е ясно защо въобще коментираме тези... Всичките! И не ми е ясно как може да се гласува по друг начин, освен с невалидна бюлетина! От любов към спорта.
  • 5 plama

    2 0 Отговор
    румънците са гласували за това правителство,но разликата с нас е,че този факт не им пречи да излязат и да ги изметат ,щом се види че са ги излъгали и че не действат според очакванията.А ние нашите пиявици си ги търпим,оставихме се да ни изсмучат жизнените сили и се люшкаме ту на ляво,ту надясно като шизофреници.Мало и старо са се хванали гуша за гуша кои били по-лоши,комунистите или герб? Ами ето ви румънците,не се чудят и карат а се обединяват!
Новини по държави: