Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 11:48 96 265 6

Не е изключен военен удар срещу Иран

  • сащ-
  • иран-
  • ядрена програма

САЩ призовават Русия и Китай да подкрепят налагането на нови санкции

Великобритания не изключва възможността в бъдеще да се стигне до военен удар срещу Иран, ако не бъде постигнат напредък по въпроса за спорната ядрена програма на Техеран, предаде АФП. „В момента не обмисляме възможността за военен удар. Ние не призоваваме и не лобираме за военни действия. В същото време казваме, че в бъдеще не могат да бъдат изключвани никакви опции”, заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг. Той посочи, че през следващите месеци ще бъдат направени опити да се засили натискът върху Иран както чрез преговори, така и чрез санкции.

От своя страна, Русия заяви, че смята за изчерпана мярка налагането на санкции срещу Иран. Проблемът трябва да бъде решаван по дипломатически път и в рамките на групата „5+1”, каза пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Трикът със санкциите срещу Иран ние смятаме за изчерпан. По линия съвета за сигурност на ООН бе направено всичко нужно за преки или косвени действия спрямо иранската ядрена програма, а именно това е целта на натиска със санкции. Да се плаши със санкции и още повече с въздушни удари, това е да се отдалечаваме от решение чрез преговори, а не да се приближаваме към него”, каза Лавров.

В неделя американският президент Барак Обама заяви , че светът е обединен против иранската програма за ядрено оръжие. Обама допълни, че Вашингтон е готов да проведе консултации с Китай и Русия за нови пътища за оказване на натиск върху Техеран. Американският президент призова двете страни, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, да подкрепят усилията му в санкциите срещу Иран.

„В момента сме в ситуация, в която светът е обединен и Иран е изолиран”, заяви Обама след срещата на високо равнище. Той допълни, че би провел разговори с Китай и Русия в следващите „няколко седмици”.

Днес външните министри на 27-те страни-членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел ситуацията с ядрената програма на Иран. ЕС би могъл да затегне санкциите срещу Иран, ако Техеран не седне на масата за преговори по ядреното досие.

Същевременно Иран отхвърли като "смехотворни и безпочвени" обвиненията на властите в Бахрейн, че е свързан с терористичната група, готвила атентати в княжеството, съобщи днес държавната телевизия, цитирайки високопоставен източник във външното министерство. "Безпочвени намеци от този род само повтарят, но по бахрейнски, смехотворен сценарий, изфабрикуван от САЩ", подчерта Амир Абдолахян, заместник-министър на външните работи по арабските и африканските въпроси, цитиран в сайта на държавната телевизия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 1 Отговор
    Хайде,Израел-стига вече самозабравилите се "попчета"да разиграват целият останал свят с техният цирк!Ясно е вече на всеки,че т.н.мирна ядрена програма съвсем не е само мирна!Сценарият вече доста от отдавна е репетиран от пилотите и все се чака подходящият момент!Лично за мен думите вече са изчерпали силата си и е време за бомбите с дълбочинно действие.
    А те отдавна са в бомбардировачите...
  • 2 стоян Бардаров

    0 0 Отговор
    pa nekoi ke ima dalavera
  • 3 стоян Бардаров

    0 0 Отговор
    pa nekoi ke ima dalavera
  • 4 Тъпаци

    1 0 Отговор
    Малоумните хамерикански лидери и ония болни мозъци зад кулисите дето им диктуват, в глупавите си опити да въвеждат нов световен ред ще предизвикат трета световна. Тука ме съмнява, че както ги сърбят ръчичките, ще има ядрен удар. Ха познайте коя европейска държава е най-близо до Иранско
  • 5 симеон

    1 0 Отговор
    америка терорист номер 1 враг номер 1 за планетата
  • 6 руснака

    1 0 Отговор
    какви са тези простотии?!? откъде накъде ще нападат иран?!? защото "може" да имат атомна бомба?!? то и в ирак е "можело" да има химическо и биологично оръжие, и какво се оказа? около 4000 американски войници мъртви, не се знае колко иракчани убити! а някой да е застанал пред съд за тези престъпления?!? всеки е невинен до доказване на противното, да не говорим за това че за да има някакви наказание, трябва да има престъпление!!! американци в "името на свободата" вече унищожиха няколко държави, сега се прицелват към иран! не е ли време някой да спре агресията на сащ?!? не е ли време американците да спрат да извършват престъпления срещу човечеството?!? не е ли време някой да отговори пред съд за всички престъпления на американците?!?