20 Февруари, 2017 12:43 6 993 13

Мистериозна радиация над Западна Европа

  • радиация-
  • йод - 131-
  • европа

Следи от радиоактивния изотоп на йод – 131 с неизвестен произход са засечени през януари в Западна Европа. Това съобщават норвежки медии.

За първи път опасния изотоп е засечен от станцията Сванховд. Това е станало през втората седмица на януари. Станцията Сванховд се намира близо до границата на Норвегия с Русия.

Малко по-късно този радиоактивен изотоп на йод - 131 е открит Рованиеми във финландската част на Лапландия. Норвегия първа засече наличието на радиация, но Франция първа предупреди за промяна в радиационния фон на страната.

До края на януари следи от радиоактивния изотоп на йод - 131 са открити в Полша, Чехия, Германия и Испания.

Финладските власти успокояват, че измерените количества йод – 131 са под опасните граници. В момента няма ясното на какво се дължи неговата повишена концентрация. Причината е, че йод – 131 се използва широко и в медицината.

Факти.бг очаква отговор от българските институции...

Какво е радиоактивния изотоп на йод - 131?

От гледна точка на радиационната защита най-важният радиоактивен изотоп на йода е йод-131. Той има период на полуразпадане 8 дни. В случай на ядрена или радиационна авария за наличието на йод -131 се отделя особено внимание. Значителна част от активността на радиоактивните вещества, които могат да бъдат изхвърлени в околната среда при ядрена авария в атомна централа, се формира именно от йод-131. Други радиоактивни изотопи като йод-132, йод-133, йод-134 и йод-135, имат по-малко време на живот и техният принос е по-малък спрямо този на йод-131 при вътрешно облъчване на човека.



Друга особеност на йода е, че той относително лесно и бързо може да проникне в мляко (по веригата “трева / фураж - животно- мляко - човек).

Щитовидната жлеза е с много малка маса (около 20 г средно за човек) и когато в нея се натрупа радиоактивен йод (йод-131), това води до голямо дозово натоварване (висока погълната доза) на този критичен човешки орган.

В първите часове след възникване на ядрена или радиационна авария радиоактивният йод-131 постъпва в организма главно чрез вдишване, при което сравнително бързо прониква в кръвта За да се предотврати натрупването на йод-131 в щитовидната жлеза се използват таблетки от калиев йодид, за да се насити предварително щитовидната жлеза със стабилен (нерадиоактивен) йод и по този начин да се блокира последващо постъпление на радиоактивен йод в нея.

Радиоактивен йод-131 може да попадне в човешкия организъм и по хранителната верига, но това е възможно да се случи на по-късен етап след възникването на ядрена или радиационна авария. Освен йодна профилактика, за ограничаване на облъчването на населението могат да се предприемат и други превантивни защитни мерки като: прекратяване или ограничаване на консумацията на замърсени с йод-131 хранителни продукти; засилен контрол на мляко, вода и основни храни; други организационни и административни мерки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    17 3 Отговор
    Що не го казахте Януари ами чак сега? То вече каквото станало станало късно е. Нека пак се хванем за леките коли те са враг номер 1. Това ядрени опити фармация промишленост тва са трохички. Автомобилите са виновни за всичко.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Не допускаш ли че има гарвани дето карат на йод?И после не били виновни автомобилите...

    Коментиран от #5

  • 3 no name no face no number

    6 1 Отговор
    Ако има каращи на йод да ги спират от движение :)))
  • 4 Реалист

    17 13 Отговор
    Кой знае коя подлодка на ушанките пак е сдала багажа ама ще разберем след 5 години. И с Чернобил беше същото - комунистите се хранеха с вносни салатки а оставиха народа да се налапа с радиация.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 оня с магарето

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Хапчето ти е на хладилника!Бягай бързо да го пиеш че е страшно!
  • 6 питащ

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Ти от вносните салати ли си ял, че си оцелял?

    Коментиран от #7, #13

  • 7 👽Гласът на Нибиру

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "питащ":

    Човека ти пише от отвъдното - не виждаш ли ?
  • 8 АТОМ

    0 0 Отговор
    И преди се е случвало:

    http://snaiper-bg.net/2011/11/mezhdunarodnata-agentsiya-za-atomna-energiya-zaseche-radioaktiven-jod-v-evropa/
  • 9 Ник

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Пич наистина идея нямаш за какво говориш! Ядрения взрив във водата не води до такова масово разпространение на радиоактивен изотоп в атмосферата и то на такива дълги разстояния. Обикновено проявлението при изтичане на радиация във вода е да има масово измиране на водни организми в района на разпространението и.
    Ако имаше подобно нещо то всички в района на изброените държави щяха да говорят за бедствие.
    Да не говорим, че района на Швеция и Норвегия е района от който се лови рибата за цяла Европа и в известна степен за Азия.
    Ако думите ти бяха верни, то сега щеше да има масова паника и на практика обявена катастрофа. Това щеше да е новина №1 за следващите 50 години.
  • 10 Kcaniba

    2 0 Отговор
    Фейкнюзз
  • 11 Morgoth

    3 0 Отговор
    Никой ли още не е обвинил ХАРП и кемтрейлс?
    Нашите конспиратори спят! :)

    Коментиран от #12

  • 12 ДЮНЕР НАЦИЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    ВЛЕЗ ЛИЧНО ТИ В НАЙ БЛИЗКОТО ОНКО ОТДЕЛЕНИЕ И КАТ ВИДИШ ЧЕ Е ЗАДРЪСТЕНО А ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ .ПОГЛЕДНИ НАГОРЕ А НЕ МЕЖДУ КРАКАТА СИ И НЯМА ДА ВИДИШ СИНьОТО НЕБЕ А БЯЛА СУПА ОТ ХИМИКАЛИ.ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ НА ВСЕКИ ДЕСЕТ ПОЧИНАЛИ ДЕВЕТ СА МЪЖЕ.НАРЕЖДА ЛИ ТИ СЕ СЯ И МИГРАЦИОННАТА КАРТИНКА СЯ.АЙДЕ СЯ ПОЙЧЕ НЯМА ДА ТЕ МЪЧА ПЪРВО АСИМИЛИРАЙ И ПРОВЕРИ ЗА СЕБЕ СИ И ЗАПАЛИ СВЕЩ АКО СИ МЪЖ .ДРУГ ПЪТ ША ТИ ШУШНА ЗА РИЪЛ КПНСПИРАЦИИ ПАК.
  • 13 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "питащ":

    За съжаление на комунистическата пасмина след Чернобил оживяхме, но и ПОМНИМ кои какво ни причини. А за отвъдното ред няма - да не се окажете изненадващо за вас първи.
Новини по държави: