Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 12:50 1 202 0

Грийнпийс взе на мушка големи замърсители

  • грийнпийс-
  • климат-
  • глобално затопляне-
  • корпорации

„Слушайте хората, а не замърсителите”, апелират екоактивистите към правителствата

Грийнпийс взе на мушка големи замърсители - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната екологичната организация „Грийнпийс” излезе с доклад, насочен към големи замърсяващи корпорации. Това става в навечерието на климатичните преговори в Дърбан, Южна Африка. От документа на екоактивистите става видно как шепа големи замърсяващи корпорации и индустриалните асоциации, на които те са членове, влияят на правителствата и на политиките, определящи климатичното законодателство. Сред „обектите“ в доклада са Eskom, BASF, ArcelorMittal, BHP Billiton, Shell и Koch Industries.

Докладът „Кой ни дърпа назад” показва как решителните действия за климата  все повече са изместени от дневния ред на политиците. Разгледана е липсата на действие на национално ниво в няколко ключови страни, в пълен контраст с общественото мнение. Над 73 % от населението по света е загрижено за промените в климата, съобщава екокоалиция „За да остане природа в България“.

“Правителствата трябва да работят с бизнеса, но няма как да избегнем необратимите последствия от климатичните промени, освен ако те не започнат да работят в полза на гражданите. В Дърбан е време правителствата да спрат да слушат замърсяващите корпорации и да намерят далновидни решения, които да ограничат настъпващата климатична криза”,  коментира Деница Петрова от Грийнпийс –България. „В нашата страна все още говорим сякаш климатът се променя някъде далеко, но не и тук. Но няма как промените да ни подминат“, предупреждава тя.

„В доклада са описани триковете, които замърсяващите корпорации използват, за да дърпат конците на политиците и да заблуждават обществото. Показваме мрежата на влияние и как тези компании настройват цели страни една срещу друга, за да попречат на действия за климата”, добавят от Грийнпийс. 

Екологичната организация започна и директна кампания, насочена към Барак Обама, Мануел Барозо и президента на Южна Африка Зума.

Лицата на лидерите са изобразени от корпоративни лога, а посланието е „Слушайте хората, а не замърсителите!”.

Грийнпийс призовава правителствата в Дърбан да слушат хората, а не замърсителите и да гарантират чрез нови механизми, така че пикът на глобалните емисии да бъде до 2015 г.

Екоактивистите настояват държавите да работят за намаляване на вредните емисии, да осигурят продължаване на протокола от Киото, да се споразумеят за нови и ефективни обвързващи ангажименти и да осигурят пари за климатичните политики. „Грийнпийс“ настояват и за въвеждане на нисковъглеродни технолигии,

Според данни на Евробарометър от октомври 2011 г. загрижеността за климатичните промени е нараснала сред европейците от 2009 г. насам. 8 от 10 интервюирани смятат, че решаването на климатичните въпроси може да подпомогне икономиката и да създаде работни места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА