Last news in Fakti

18 Януари, 2012 19:53 2 932 1

Полша превръща база на Хитлер в атракция

  • полша-
  • хитлер-
  • трети райх-
  • леговището на вълка-
  • туризъм

Полша търси инвеститор, който да превърне тайна горска квартира на Адолф Хитлер в туристическа дестинация, предаде Ройтерс. Става дума за някога непристъпната база на Третия Райх, известна като „Леговището на Вълка”, която се намира в североизточната част на Полша.

Тя е служила като щаб-квартира на нацистката армия по време на Втората световна война. Дори се твърди, че там е направен опит за покушение над фюрера. Кръстена е именно в реверанс към прякора му – Вълка.

Самите немски военни разрушават съоръжението, когато се оттеглят от Източния фронт, отстъпвайки пред Червената армия в началото на 1945 година.

„Леговището на вълка” се състои от 80 постройки, но някои от тях са напълно разрушени.

Днес то е собственост на местното горско стопанство, но до момента няма интерес от страна на бизнеса за превръщането му в посетителка атракция.

Изискванията към инвеститорите са доста високи. Сред тях е и построяването на музей с постоянна експозиция. Проблем е и стигането до „Леговището на Вълка”, което е възможно само по черни пътища.

Това допълнително затруднява и без това малкото посетители, които се отбиват да видят призрачното място, което са намира много близо до руската граница (Калининград).

„Леговището на Вълка” се ражда пред 1940 година. Целта му е да скрие Хитлер и топ-военни на Третия Райх по време на операция „Барбароса” за завладяване на СССР. Дори има собствена жп станция и енергия. Било е обградено от минно поле, за чието разчистване били нужни повече от 10 години.

 

И кратко филмче



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 медиатор алфа

    1 0 Отговор
    Третият Райх същетвува само 12 години, но още 1200 години ще се приказва за него.