14 Февруари, 2012 14:08 1 243 0

Милиарди ментета се търгуват годишно по света

  • ментета-
  • контрол-
  • цветан симеонов

Над € 1,5 млрд. фалшиви стоки се намират на световния пазар. Това е отчетено в рамките на проучване, представено на пленарните заседания на Годишния глобален форум GS1 в Брюксел с участието на 5-членна делегация от GS1 България.

8% от продуктите в световната търговия са фалшиви и ролята на GS1 ще бъде решаваща за стабилизиране, реализиране на ефективни системи за проследимост и борба с фалшификатите. Това съобщи Цветан Симеонов, председател на БТПП и председател на Бюрото на Съвет GS1 България.

От фалшивите 8 процента повече от половината (53%) са в модната индустрия, а в бизнеса с лекарства 10 на сто В резултат от непълното или недостатъчното внедряване на системите за уникално маркиране и проследяване на продукти, лекарства и бързоразвалящи се стоки в комуникацията между фирмите се обменят един милиард фалшиви документи. Според експертите на GS1 за миналата година загубите от похабяване на бързоразвалящи се стоки в световен мащаб възлизат на € 334 милиарда.

Фокус в работата на форума е мобилната търговия. През 2010-та през мобилни устройства са реализирани над 2 милиарда продажби, през 2011-та техния брой е 5 милиарда, а през тази година се очакват 8 милиарда.

Експертите на GS1 са изчислили, че през 2015-та година стоките, които преминават през мобилната търговия, ще достигнат 300 милиарда. Затова се работи по разширяване на приложението на GS1 стандартите през мобилните телефони.

GS1 Интернешънъл започва подготовка на Бяла книга за борба с фалшивите стоки. На тази основа GS1 България ще изработи свой вариант за българския пазар.

При обсъждане приложението на стандартите GS1 за пресни продукти и зеленчуци е акцентирано за възможностите, които предоставя GS1 DataBar. Констатирано е, че 25% от пресните храни и продукти се бракуват поради липсата на ефективни средства за проследяване на сроковете за годност и качествената логистика по веригата производител, доставчик и търговец. На форума бяха представени приложения, реализирани с GS1 DataBar, които решават този проблем.

Започналите разисквания днес са за GS1-приложенията в здравеопазването и възможността стандартите GS1 да унифицират подходите в тази сфера.

GS1 e световна асоциация, която разработва и поддържа глобални стандарти, позволяващи идентификация и предаване на информация за стоки, услуги, логистични единици, локации и амбалаж за многократна употреба по веригите за търсене и предлагане. Стандартите се ползват във всички отрасли и улесняват търговията, като комбинират използването на уникални идентификационни номера с носители на данни и процеса на електронната търговия.

GS1 е нестопанска организация, неутрална спрямо бизнес партньорите и се ръководи от нуждите на потребителите на нейните стандарти. GS1 обслужва както големите мултинационални компании, така малките и средни предприятия. Тя е платформа за сътрудничество между бизнес партньорите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА