Last news in Fakti

25 Февруари, 2012 11:55 799 0

Нелсън Мандела в болница

  • мандела-
  • болница-
  • юар-
  • апартейд

 

Бившият южноафрикански президент и борец срещу апартейда Нелсън Мандела е настанен в болница заради болки в коремната област.
 
Президентът Джейкъб Зума съобщава, че Мандела, който е вече на 93 г., е приет в болницата днес, 25 февруари 2012 г., се казва в съобщението на президентската служба.
 
По-късно Би Би Си съобщи, като се позова на представители на правителството, че Мандела е претърпял операция на хернията и вече се чувства добре.

Новината за операцията обаче беше опровергана от говорителя на партията Африкански национален конгрес. От известно време той имаше болки в корема и реши, че е време да види специалист. Хоспитализирането му не е по спешност, беше предвидено. Не трябва да се тревожите, заяви по телевизията Кейт Хоза. Става дума за медицински контрол, няма операция, добави той, опровергавайки слуховете, разпространили се в социалните мрежи.

От медицинска гледна точка той е добре. Просто трябва да се оправи от коремните болки, това е всичко, подчерта Хоза.

И внучката на Мандела Ндилека Мандела се включи в хора на успокоителните гласове, като заяви, че не вярва историята да е сериозна. Той е в отлично здраве. Когато го видях в сряда той бе с висок дух и в отлично здраве. Не съм разтревожена, добави тя. Дядо се възстанови от болестта миналата година. Не виждам защо сега да е по-различно, каза още тя.
 

 
Нелсън Холилала Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година, първият избран с всеобщо гласуване.
 
Преди това Мандела е сред изявените противници на апартейди и ръководител на Умконто ве сизве, въоръжената организация на Африканския национален конгрес. През 1962 година той е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления. Той прекарва в затвора 27 години, по-голямата част от тях на остров Робен. След освобождаването си през 1990 година, Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 година.
 
Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993) и на българския орден „Стара планина“ (2009). Автор е на книгите „Няма лек път към свободата“ (1965), „Готов съм да умра“ (1979) и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА