Last news in Fakti

28 Февруари, 2012 12:47 1 033 1

Индия стачкува по гръцки образец

  • индия-
  • стачка-
  • бедност
Индия стачкува по гръцки образец - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони работници и симпатизанти на всякакви партии излязоха на протести и шествия из Индия. В центъра на масовото недоволство е  поскъпването на цените и живота в страната. Държавни служители, автобусни шофьори, пощальони и представители на много други професии искат да им се дадат повече трудови права и да бъдат по-добре защитени, предаде „Нindustan Тimes“.

Многолюдната национална стачка стоварва нови проблеми върху главата на премиера Манмохан Сингх. Неговото правителство геройски се бори с инфлацията, високите лихви и слабото икономическо развитие, изправено и пред избори в пет провинции.

Списъкът с искания към правителството е дълъг – удържане на инфлацията, осигуряване на социална сигурност, защита на труда и спиране на продажбата на дялове от държавни компании.

Днешната стачка бе подкрепа и от синдикат, приближен на управляващата партия Индийски национален конгрес. Това е 14-тата национална стачка от икономическите реформи, започнати през 1991 година.

Не се очаква стачката да нанесе сериозни поражения върху банковия сектор и финансовите пазари на третата по големина икономика в Азия.

В  град Керала няма транспорт, магазините са затворени, както и някои банки. Същото е положението и в други населени места.

Радващото е, че поне до момента няма данни за сблъсъци и сбивания, каквито често стават на подобни милионни протести, например в Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любомира Димитрова

    0 0 Отговор
    Естествено,че по гръцки образец ще стачкува,защото дори и в Индия хората се събудиха.Предполагам никой не очаква да "стачкуват" по български - с ракия и салата се жалваме на комшията.