28 Февруари, 2012 16:58 3 313 0

Прага показва тайните на комунизма

  • прага-
  • комунизъм-
  • чехия
Прага показва тайните на комунизма - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реконструирана „техническа стая“ бе показана от Националния мемориал - музей на хълма „Витков“ в Прага. Подземното помещение е един от гвоздеите в изложбата „Лаборатория на властта“, посветена на комунистическия режим и тайния му живот.

Вкопаните в земята помещения действително са използвани от тайните служби на репресивния режим и са построени през 1953 година.

Съветската власт в страната ще се запомни най-вече със знаменитата и кървава Пражка пролет (1968 г) когато хората се надигат за свобода, а сателитите на СССР ги посрещат с танкове и окупация.

Това пък е „медицинската стая“, използвана за мумифициране на бившия чехословашки комунистически президент Клемент Готвалд. Той е генерален секретар на Чехословашката комунистическа партия, а от 1946 година се издига начело на комунистическата република. Както Сталин, умира през 1953 година.

Над земята стои тази надпис, с която се почитат преследваните от комунистическия режим.

Към музея

Техническата стая


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА