Last news in Fakti

23 Май, 2012 16:45 10 919 4

В Китай мъртъвците стават диаманти

  • китай-
  • погребения-
  • мъртъвци-
  • algordanza

Многолюден Китай отдавна има сериозен проблем с погребенията. Недостигът на земя е превърнал прощаването с починалите в скъпо удоволствие. Вечният покой струва доста скъпо, особено в Хонг Конг, където парцел в гробище излиза от 20 000 до 200 000 долара. Удоволствие за богати или привилегия за връзкари – това е реалността за траурните церемонии. Срещу нея се изправя провокативният Скот Фонг, отворил първото в мегаполиса студио за т.нар. „диаманти на вечната памет“. Там пепелта от кремираните мъртъвци се превръща в скъпоценни камъни само за 8 часа чрез пречистване на въглерода, предаде Си Ен Ен. Подобен вечен сувенир струва около 3 000 долара.

„Церемонията по погребенията в Хонг Конг е доста хаотична, а земята е оскъдна“, казва Фонг. Още повече, че властите в Хонг Конг разрешават мъртъвците да се погребват за срок от максимум 6 години – след това телата им се подлагат на ексхумация и се кремират.

Той никога не е мислил да се занимава с подобен бизнес, но смърт на негов роднина променила виждането му. Идеята дошла насред лутането в бюрократичната процедура, наречена погребение.

Китайската традиция счита погребенията за табу и подобна новаторска идея не се приема никак лесно. Дори бащата на Фонг го убеждавал да се откаже. Скоро самият той ще бъде превърнат в диамант, разпръснат до четирите му деца по света. На фона на сложната ситуация обаче, диамантите от мъртъвци се оказват алтернативен и по-евтин вариант.

Иви е една от използвалите услугата на компанията Algordanza. Починалият й от рак син в момента е превърнат в украшение на кръст, който винаги носи на врата си. Това й дава усещане, че винаги е с обичния си син, признава жената и желае след смъртта също да се превърне във вечен камък.

Algordanza разполага с представителства в няколко континента и предлага на клиентите си сами да изберат вида на диаманта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    3 3 Отговор
    обичам роднините и сега ми е малко мъчно че заради кризата ще трябва да продам прадядо и тъщата но трябва да платя ипотеката няма как :D
  • 2 CRAZY HUNTER

    3 0 Отговор
    Хмм...колко ли ше изкарам от тъщата ???
  • 3 Никога

    0 0 Отговор
    тва са простотий бе да бе китаец да умре и да стане на диамант....Просто нема начин как да стане.
  • 4 симеон

    0 0 Отговор
    колега нали знаеш че изкуствените диаманти се правят от въглени значи като умре жълтуркото го палим и като се овъгли напълно го слагаме на оная машина дето прави изкуствените диаманти и готово само дето диаманта става жътеникав и с дръпнати очи