Last news in Fakti

1 Септември, 2012 18:55 1 166 0

Агенти на Секуритате в германския печат

  • румъния-
  • траян бъсеску-
  • виктор понта

Бившата политическа полиция на Николае Чаушеску – Секуритате – е внедрила в германския печат най-добрите си хора и те продължават да са активни,  отбелязва АФП.

Това заяви румънският премиер Виктор Понта по повод критиките на Берлин след опита за отстраняване на президента Траян Бъсеску.

Бившата Секуритате на Чаушеску имаше в Германия и сега има най-добрите си кадри в печата, казва Понта в интервю в петък вечерта по частната ТВ Антена 3.

Там има хора, които, ако погледнете последните 20 г., са единствените, които пишат за Румъния и го правят "както трябва", изтъкна той, добавяйки с ирония, че те говорят "толкова добре румънски като вие и мен", макар да имат германски имена.

Премиерът социалдемократ подчерта, че по искане на германските социалисти решил да премести в Брюксел конгреса на европейските социалисти, който трябваше да се състои в Букурещ.

Лидерите на ГСДП ми казаха, че в Германия големите статии на германския печат са много критични към Румъния и че се води люта политическа битка преди изборите и те не биха дошли в Букурещ, изтъкна той.

Не исках да създавам проблеми през този предизборен период, добави Понта, като отбеляза, че се надява г-жа Меркел и ХДС да изгубят изборите.

Берлин енергично разкритикува правителството на левия център на Понта, че процедурата по отстраняването на Басеску е неприемлива и нарушава принципите на правовата държава. Маневрите за сваляне на десноцентристкия президент бяха изобличени и от Европейската комисия и от САЩ.

В петък Понта уведоми с писмо лидерите на европейските социалисти, че за да избегне "несправедливите нападки" на медиите, Букурещ се отказва от домакинството на техния конгрес, припомня БГНЕС.

Според сайта EurActiv, който цитира европейски източници, решението е свързано с нежеланието на редица социалистически лидери да се появяват редом до толкова критикуван водач като Понта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: