Last news in Fakti

4 Януари, 2013 11:10 2 950 1

Метеорит от Марс на 2 милиарда години идентифицираха учени

  • марс-
  • метеорит-
  • curiosity
Метеорит от Марс на 2 милиарда години идентифицираха учени - 1
Снимка: НАСА

След година анализи учени от Университета в Ню Мексико обявиха, че откритият през 2011 г. метеорит в пустинята Сахара е от марсиански произход и възрастта му надвишава 2,1 милиарда години.

Метеоритът, наречен условно NWA 7034, известен още като „Черната красавица“, е бил намерен от бедуини на територията на Мароко и по-късно продаден на американския научен център.

Според ръководителя на изследователския екип Карл Ейджи, каменният къс с тегло 320 г вероятно се е образувал в резултат на вулканично изригване и последвало взаимодействие с вода. „Наличието на вода в образеца безспорно го отличава от много други подобни“, цитира учения сайтът на НАСА, позовавайки се на резултати, публикувани в сп. Science Express.

По своя състав метеоритът е сходен с образците от почви, взети от марсохода Curiosity от повърхността на Червената планета. Възрастта му го прави втория най-стар подобен образец. Най-древният метеорит е Allan Hills, открит в Антарктида през 1984 г. Неговата възраст е 4,5 млрд. години.

Според учените, множеството уникални характеристики на „Черната красавица“ могат да помогнат да се установи от коя част на Марс произхождат такива метеорити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мене

    0 0 Отговор
    Дрън, дрън...