Last news in Fakti

22 Юли, 2021 10:39 2 193 12

Големият замърсител в ЕС са въглищните централи на Западните балкани

  • въглищни централи-
  • замърсител-
  • серен диоксид-
  • електроцентрали-
  • нарушения

Западните Балканите емитират двойно повече серен диоксид (SO2) от 221 електроцентрали в ЕС

Големият замърсител в ЕС са въглищните централи на Западните балкани - 1
Снимка: Shutterstock

В момента Северна Македония е единствената държава в Западните Балкани, която потвърди, че ще се откаже от въглищата. Плановете са Скопие да премине на друг вид енергия до 2027 година. В началото на месеца страната стана част от Алианса Powering Past Coal, основан през 2017 година от Великобритания и Канада, съобщи вестник „Банкеръ“.

Нов доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух и Bankwatch, мрежа от групи за защита на околната среда и правата на човека в Централна и Източна Европа разкри, че през 2019 г. 18-те централи, работещи с въглища, разположени в Западните Балканите емитират двойно повече серен диоксид (SO2) от 221 електроцентрали в ЕС, се казва в анализ на emerging-europe.com.

Тези данни са в ярък контраст с 2015 г., когато емисиите на SO2 за производството на електроенергия от въглища в тогавашния ЕС28 са били с 20% по-високи от тези в страните от Западните Балкани.

В доклада, публикуван преди седмица, се твърди че някои отделни въглищни електроцентрали излъчват повече вредни емисии от цели държави в ЕС. Например централата "Никола Тесла" в Сърбия надвишава общите емисии на SO2 на най-големия замърсител в блока - Полша.

Когато се разглеждат емисиите от произведена електроенергия, "Углевик" в Босна и Херцеговина с 50 тона серен диоксид на гигават час е най-големият замърсител. За сравнение, "Белхатув" в Полша, най-замърсяващата електроцентрала в ЕС, емитира много по-малко емисии - 1,1 тона серен диоксид на гигават час.

ЕС е затворил 30 въглищни централи от 2016 г. насам и се привежда в съответствие с Директивата за индустриалните емисии и намаляване на замърсяването. Това не е така за региона на Западните Балкани, където правилата за контрол на замърсяването са били многократно нарушавани.

От 2018 г. 17 от 18-те електроцентрали на въглища в Западните Балкани са под законово задължение да прилагат Директивата на ЕС за големите горивни инсталации. Това би трябвало да доведе до значителни незабавни спадове на въглеродния диоксид и прахови частици до края на 2027 г.

Според доклада това не се случва, а напредъкът е "бавен и непълен“.

"Тези констатации показват спешната необходимост от прекратяване на производството на електроенергия с въглища в Западните Балкани, както и спешни подобрения в контрола на замърсяването на тези централи в близките години“, казва Давор Пехчевски, координатор на кампанията срещу замърсяването на въздуха на Балканите в Bankwatch.

"Превръщането на въглищата в енергиен източник от миналото ще бъде огромна полза за страните от Западните Балкани, които се стремят да подобрят здравето на своето население. Това също би помогнало в техните стремежи за членство в ЕС и би поставило курс за всеобхватен преход от всички изкопаеми горива за целия ЕС и региона на Енергийната общност през следващите десетилетия.", добави той.

Редица организации призовават Генерална дирекция "Енергетика" на Европейската комисия да осигури по-силни, ефективни и възпиращи инструменти за налагане на санкции срещу нарушения на Договора за енергийната общност.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    10 1 Отговор
    Да се откажат и от Гоце Делчев, Цар Самуил, братята Кирил и Методий и прочие българска история..
  • 2 Ужасонн

    26 2 Отговор
    Ако изгаряха въглища нямаше да са замърсители, но те изгарят боклуците на запада и стават замърсители!!!! От империя се превърнахме в мизерна страна от 5тия свят използвана за сметище!!!
  • 3 един от многото

    16 1 Отговор
    Интересно ние ако речем да се откажем , колко ли ще трябва да снесем на нашите "благодетели" отвъд океана!

    Коментиран от #7

  • 4 русенец

    17 2 Отговор
    А на Ковачки централите как са? Те не горят въглища, а боклуците на Европа. Ей на, в момента ТЕЦ Русе бълва някакъв жълт дим.
  • 5 сега

    12 1 Отговор
    ще ни изкарат нас виновни за глобалното затопляне нашите дори не са български а американски
  • 6 Верно ли

    13 1 Отговор
    Хахаха, тея още не са влезли и ги почнаха :)))
  • 7 Тра-ла-ла

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    ,,Нашите" централи са американски! Те не могат да замърсяват, сещаш ли се??? Когато северно македонците си подарят централите на американска фирма няма да се говори вече за замърсяване!
  • 8 Сссс

    10 1 Отговор
    Много тръни в очите на пустиня ЕС! След непрекъснатото мъмрене на Унгария, Полша Словакия, сега е ред на западните балкани! Я продължете с мъмренето на Полша, че там въопще не мислят да се отказват от въглищата, та дори и да излезнат от ЕС
  • 9 бохо

    5 1 Отговор
    Давор Пехчевски, координатор на кампанията срещу замърсяването на въздуха на Балканите в Bankwatch.

    този е като нашите гомнатари юлиан попов и симеон белорешки
  • 10 778

    2 1 Отговор
    Определено не е вярно!
  • 11 Gen Gurko

    8 0 Отговор
    Зеленото лоби не спи.Ние сме замърситекя, най-после го намериха. Затворихме си реакторите, единственото което имаме са въглищата, за да поддържаме някаква автономност. Иначе златото и редките метали и техния добив са в правилните им алчни ръчички и добива не пречи и не замърсява. А комините в които горим техните буклуци ?
  • 12 Светва

    5 0 Отговор
    Сега разбираме защо беше напъна зап.балкани да бъдат напъхани в ЕС. Енергийният фашизъм на ЕС да затваря централите, а американците да доставят газ. Затова им беше Овергаз (виж статията от вчера).