Last news in Fakti

13 Март, 2013 20:18 4 546 1

Избран е нов папа от Аржентина! (видео)

  • папа

Новият папа е аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио. Той ще застане начело на Римо-католическата църква под името Франциск (Франческо) Първи. Официалната интронизация е на 19 март.

Берголио до този момент беше архиепископ на Буенос Айрес. Роден е в аржентинската столица на 17 декември 1936 г. Той е от ордена на йезуитите и е първият в историята папа южноамериканец. При предишния избор за престола той бе на второ място по брой гласове след кардинал Йозеф Рацингер, който стана папа под името Бенедикт XVI. Известен като непримирим критик на недъзите, в които напоследък е затънала католическата църква. 

Хорхе Берголио има италиански корени - баща му е родом от Торино. Бил е ръкоположен за кардинал от папа Йоан Павел Втори. Преди да стане свещеник се е дипломирал като химик.

Площад "Сан Пиетро" ликуваше, хората скандираха "Да живее папата!", но дори и там поклонниците все още не знаеха името на новия понтифик. Според италианския вестник "Ла Република" пред катедралата "Сан Пиетро" и в околните улици са се събрали над 70 000 души, очакващи да чуят името на новия първосвещеник. Кардинал Жан-Луи Торан го обяви от балкона на базиликата.

Бял дим, който възвестява, че новият папа вече е избран, се изви над Сикстинската капела във Ватикана малко след 19.00 ч. местно време след двудневни заседания на Конклава на кардиналите. Той е бил излъчен при петото гласуване на делегатите на конклава.

Папа Франциск ще бъде 226-ият глава на Римо-католическата църква. Приемайки решението на 115-те кардинали, наследникът на Бенедикт XVI трябваше първо да избере духовното си име, преди да се покаже пред вярващите. 

Веднага след появата си пред множеството папа Франциск отправи молитва за своя предшественик Бенедикт.  

"Конклавът ме откри чак на края на света. Сега искам да ви благословя, но преди това ще ви помоля за услуга - вие да се молите за мен Бог да благослови вашия първосвещеник", обърна се новоизбраният понтифик към събралия се народ на площада. Малко по-късно той пожела лека нощ на вярващите и се оттегли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 too shortname

    0 0 Отговор
    Da kajem Papa Francesco, a!
Новини по държави: