Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 15:15 15 316 29

Градът, който свърза съдбата на България и Турция

  • галиполи-
  • битката при галиполи-
  • чанаккале-
  • история-
  • българия-
  • турция-
  • съдба-
  • град

Галиполи, който свърза България и Турция

Градът, който свърза съдбата на България и Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Чанаккале се намира на едноименния проток, който разделя Европа от Азия. Заради стратегическото си географско положение този район има бурна и история, която е свързана и с България по един любопитен, но в същото време много важен момент в началото на ХХ век, предаде репортер на БГНЕС.

Първите селища в района на Чанаккале датират още от дълбока древност. Археолозите са открили следи от живот датиращи от III хилядолетие преди нашата ера. През античността тук са живели троянците, които около 1200 година пр.н.е. крадат красивата Елена от ахейците. Това е началото на прочутата Троянска война, описана от Омир в Илиада. В нея като съюзник на защитниците на Троя взимат участие и тракийските царе, чиято мощ възпява в своите песни Омир.

И ако историята на хубавата Елена, Парис и Ахил са част от древногръцките легенди, които археологията и проф. Хайнрих Шлиман доказаха със своите разкопки, то походите на Александър Велики са неоспорим факт. Именно от тук той минава 900 години по-късно, за да завладее обширната Персийска империя и да създаде един нов синкретичен еленистичен свят, взимащ най-доброто от Древна Гърция и Изтока. Чанаккале минава през ръцете на много империи – Римската, Византийската и накрая Османската. Османските турци полагат много грижи, за да укрепят региона, който е врата към столицата Истанбул. Султан Мехмед II Фатих построява крепостта Килитбахир. Срещуположно на нея, на анадолския бряг е издигната крепостта Султанийе, известна и с името Чанак. Името на окръга произхожда от името на тази крепост.

Галиполи, който свърза България и Турция

Именно в края на съществуването на Османската империя, по време на Първата световна война /1914-1915 г./ тук се разиграва една от най-кръвопролитните битки между британските и френски сили от една страна и турските защитници на протока. Галиполската епопея продължава от 25 април 1915 до 9 януари 1916 г. Първоначално замислена като военноморска операция, тя прераства в сухопътна, но така и не успява да постигне целта си – да сломи съпротивата на турците, да превземе протоците и да свърже по море съюзниците от Антантата – Франция и Великобритания с Царска Русия.

Битката има огромно значение за две балкански държави. За Турция тази победа се разглежда като преломен момент в националната история, дал началото на Турската война за независимост и обявяването на Републиката 8 години по-късно. При боевете край Чанак изгрява звездата на Мустафа Кемал Аттатюрк, създателя на съвременната турска държава. Другата държава, за която победата от Чанак е от огромно значение е България, която под влияние на турския успех окончателно взима решението си да се присъедини към Централните сили. Това дава огромно преимущество на Германия, която свързва в едно цяло съюзниците си без прекъсване по линията Берлин-Багдад.

Паркът музей Гелиболу

Националният парк Гелиболу, разположен на полуостров Гелиболу, е сцена на най-ожесточените и кървави сблъсъци. Той е като музей на открито. Тук има много мемориални гробища на турските воини загинали в защита на отечеството и на френските, британски, австралийски и новозерандски войници. В района може да бъдат посетени заливът АНЗАК, крепостта Килитбахир, редута Намазгях, Джонкбайъръ, мемориала на 57-ми пехотен полк, крепостта Седдюлбахир, Мемориала на загиналите в Чанаккале. Всяка година на 25 април, в залива АНЗАК се организира утринна церемония за загиналите тук войници от Австралийско-новозеландския корпус. За тази церемония в Турция пристигат много потомци на тези воини. Паркът на Гелиболу е един от най-посещаваните в света музеи на открито


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антитюрк

    40 64 Отговор
    Туркия ке падне!

    Коментиран от #3

  • 2 Е ??????

    6 11 Отговор
    И!!!!!!!!ПОСЛЕ ПИС .... НЯМА😑
  • 3 Пламен

    61 13 Отговор

    До коментар #1 от "Антитюрк":

    Ако падне,ще на залеят милиони мигранти от Афганистан и Африка.
    Моли се ,да не падне,защото,едно е да драскаш клавиатурата,друго,да си на границата.

    Коментиран от #9

  • 4 Някой си

    15 10 Отговор
    Е, и кво станало....яли, пили и се веселили три деня и три нощи. И после...който от където е...
  • 5 Чук и Гек

    37 12 Отговор
    Когато България влиза в ПСВ на страната на Германия, в турския щаб настъпила бурна радост, а англичаните разбрали, че точно сега няма да превземат проливите. В обратния случай се е предполагало, че войната ще приключи до половин година. Ето защо в Европа не ви обичат.

    Коментиран от #22

  • 6 Тодор живков

    12 33 Отговор
    Слава на турция ердоган саш и нато
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 5иция

    24 3 Отговор
    ДАРДАНЕЛИТЕ под това име я учихме тая битка едно време по история в България и така не разбирахме че е до Троя и в Турция. Просто едина битка на някакъв пролив Дарданел.
  • 9 Есаул

    25 17 Отговор

    До коментар #3 от "Пламен":

    Зависи в кои ръце ще попадне! Ако попадне в ръцете на Тодор Живков, никакви мигранти няма да преминат насам! По скоро обратното - тескерето, шута и в Калкута!

    Коментиран от #10

  • 10 Пламен

    22 12 Отговор

    До коментар #9 от "Есаул":

    Ти ли ще си тоя с шутовете и куршумите....я по добре се изпишкай и стой на клавиатурата
  • 11 сали ока

    37 17 Отговор
    ПРЕЗ ПСВ АНТАНТАТА ОПИТА ДА ПРОБИЕ ПРЕЗ ГАЛИПОЛИ, НО ОСМАНЛИИТЕ УСПЕШНО СПРЯХА ТОЗИ АКТ НА АГРЕСИЯ С ПРЕЦИЗНА СМЕЛОСТ И ТАКА ПОКАЗАХА, ЧЕ СА ВЛАДЕТЕЛИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ!
  • 12 Кочо

    30 4 Отговор
    Е, ми, завладяли хората и не бляли като вас и сега си гледат кефа, и въртят кючек. Когато обсаждал Константинопол, султанът построил крепостта Румели хисар, поставил минохвъргачка и забранил разни европейци да се мотаят насам - натам без проверка и контрол! Някои се промъквали, но първият кораб, който минохвъргачката улучила бил италянски. Екипажът е отведен в Димотика и изклан за назидание, а капитанът Антонио Риза набит на кол! Не като Вера су, 20 дена да не могат ги кандардиса да благоволят да излязат на материка!
  • 13 OMEGA

    17 15 Отговор
    КАТО СТАНЕ ТУРКИЯТА РАДИОАКТИВНА ПУСТИНЯ ЩЕ Е ТРУДНА ЗА ПРЕМИНАВАНЕ ОТ КАКВИТО И ДА Е ЖИВИ СЪЩЕСТВА !

    Коментиран от #25

  • 14 Иван

    13 5 Отговор
    Не Галиполи, а Одрин, Люле Бургас(з) и Чаталджа.

    Коментиран от #21

  • 15 гост

    17 6 Отговор
    Идеята за Галиполската операция е на Чърчил, тогава военноморски министър на Англия. След нейния провал Чърчил си подава оставката и отива майор в сухопътната армия на фронта в Белгия. За г- Джамбазов трябва да напомним, че в началото на 1913 г. по време на балканската война българската армия провежда операция срещу турски десант на галиполския полуостров и дори прави опит да потопи най-големия турски крайцер с помощта на торпедо монтирано върху лодка, но се сключва примирието.
  • 16 Варна

    32 18 Отговор
    Странно, е че не се споменава великата битка между България и Турция, където 3 пъти по- малката българска армия разсипва турската буквално за часове. Това, че британците и колониите им там губят войната хич не ме интересува! - Точно на същото място българската армия смазва турската армия, която на всичкото отгоре е подкрепена и от флотът им. Това е една от най- великите Български победи, която трябва задължително да се изучава в историята ни.
  • 17 Асен Милев

    31 4 Отговор
    Древна Гърция !!!!!!!!
    Уникално невежество и простотия.
    Гърция е от 1830 г.
    Бих искал някой начетен умник да ми каже, къде и кога е била Древна Гърция.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Землянин

    16 7 Отговор

    До коментар #7 от "Нострадамус":

    Прав си да, тогава няма да има турска държава, а ще има турска империя, започвай да учиш децата си на турски от сега, че да не умрат от глад после...
  • 20 Обективен

    6 16 Отговор

    До коментар #17 от "Асен Милев":

    Уникално невеж си ти! Напиши в google "древна Гърция" и ще намериш на ВСИЧКИ езици книги статии и др. за древна Гърция. Не се излагай и не повторяй глупостите на някой си от някой форум.

    Коментиран от #24

  • 21 5иция

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Дядо Ивсне първо виш на картата къде се намира Галиполу и тогава фантазираи за ОДРИН
  • 22 Нещо повече

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "Чук и Гек":

    Предателството на Царство България, обявило неутралитет, но нарушило неутралитета и застанало на страната на своите 500-годишни поробители - Османската империя - срещу Антантата - съюзът на Русия, Франция и Великобритания, променя хода на Първата световна война, като я удължава с две години и по този начин става една от причините за избухването на Руската Февруарска юдо-масонска и буржоазна революция, свалила от власт Цар Николай II и довела до Великата Октомврийска социалистическа юдо-болшевишка революция...

    Затова Царство България СПРАВЕДЛИВО беше наказана с Ньойския мирен договор за своето най-подло в историята на народите ПРЕДАТЕЛСТВО не от друг, а от Франция и Великобритания, с отнемане на ИЗКОННИ БЪЛГАРСКИ ТЕРИТОРИИ и най-вече на БЪЛГАРСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ.

    ЗА ОБИЦА НА УХОТО НА ПРЕДАТЕЛСКАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.

    НО ПОУКА НЕ БЕШЕ ВЗЕТА И ОЩЕ НЕ Е ВЗЕТА.

    ОЧАКВА НИ ПО-СТРАШНА КАТАСТРОФА със съюзниците ни от нАТО.

    Съюзници-разбойници! Със съюзниците от нАТО нови врагове не ни трябват!

    нАТО ще погуби България.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Асен Милев

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Обективен":

    Ах, така ли, може би ти ще ни осветлиш( след като си чел даже и Уики) кога е съществувала Древна Гърция като държавно образувание, не като древногръцка цивилизация-голяма човешка общност. Щото по-тая логика древнобългарската цивилизация, например, и по древнобългарския календар, ще се окаже и по древна и от измисленото древногръцко каквото и да е.
  • 25 Турчина

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "OMEGA":

    Тогава и България ще е такава пустиня със сигурност.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Анархист

    11 1 Отговор
    Куриозът е, че и Турция, и България громят успешно врага през 1-та СВ, а Германия се хвана на въдицата на американците за справедлив и хуманен мир та клекна. Пфу!
  • 29 OMEGA

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Турчина":

    АНКАРА Е ДОСТА ДАЛЕКО ОТ БЪЛГАРИЯ !
Новини по държави: