Last news in Fakti

15 Април, 2013 22:30 2 957 1

В Лондон репетираха погребението на Тачър

  • маргарет тачър-
  • лондон-
  • погребение

Президентът Плевнелиев ще представлява България на церемонията в сряда

В Лондон се състоя генерална репетиция за погребението на бившия министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър, което ще се състои на 17 април, съобщи „Гардиън“. Над 700 военнослужещи от три рода войски днес пробно изстреляха залп за почест под звуците на погребални маршове от Шопен, Бетовен и Менделсон.

Още в 4.50 призори бойци от Кралските военно-въздушни сили излязоха на улицата и, разделяйки се на две колони, преминаха покрай статуите на маршалите от ВВС Хю Даудинг и Артър Харис, за да стигнат до катедралата „Св. Павел“, където ще протече основната част от церемонията. Ковчегът с тленните останки на баронеса Тачър ще бъде спуснат по парадното стълбище на църквата от ветерани участници във Фолклендската война от 1982 г. Именно победата в този конфликт дава на Тачър правото да бъде изпратена с военни почести.

Осем души по време на днешната репетиция положиха условния ковчег на движеща се платформа, на която в миналото е стояло оръдие с тегло половин тон, изработено през 1914 г. После каретата лафет, в която бяха впрегнати 6 коня, се насочи към „Св. Павел“. В сряда церемонията ще бъде съпроводена с пушечни изстрели от крепостта Тауър.

Траурно събитие с такъв мащаб в страната не е имало от смъртта на кралицата майка през 2002 г. В списъка на поканените за церемонията са над 2000 официални гости – от държавни глави и кралски особи до шоу звезди като Джоан Колинс и сър Андрю Лойд Уебър. Предвидено е присъствието на представители на 200 държави и организации, с които Великобритания поддържа официални отношения.

Покана е получил и представител на Нелсън Мандела, когото Тачър някога нарече „терорист“, както и посланикът на Аржентина – страната, с която баронесата воюва през 80-те и с която отношенията на Англия и до днес са обтегнати заради спорните Фолклендски острови.

От българска страна на церемонията в Лондон ще присъства президентът Росен Плевнелиев.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕИ

    0 0 Отговор
    Е.аси идиотите
Новини по държави: