Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 14:47 3 108 28

Как глобяват в Русия за антивоенни протести

  • русия-
  • война-
  • протест-
  • кремъл-
  • владимир путин

Седмица след изпращането на войски в Украйна Русия прие закон, наказващ разпространението на недостоверни данни за действията на руските военни

Как глобяват в Русия за антивоенни протести - 1
Снимка: shutterstock

След военното нахлуване на Русия на територията на Украйна по улиците в руски градове започнаха протести. Хиляди хора бяха задържани, а после осъдени на глоби или административен арест. Би Би Си се запозна с протоколи за задържане на участници в антивоенни акции.

Войната, наричана от руските власти "спецоперация", започна на 24 февруари. Същия ден в Русия се състояха първите протести - предимно малобройни. В цялата страна бяха задържани тогава над 1500 души. Протестните действия продължиха и през следващите дни. По данни на изданието "ОВД-Инфо" (признато в Русия за "чуждестранен агент") по време на антивоенни протести в цялата федерация са били задържани общо към 11 000 души.

Още новини от Украйна

Властите не разрешиха нито една протестна проява. В Москва например отказът бе мотивиран с "епидемичната обстановка" заради коронавируса. Забраната за масови прояви в руската столица заради КОВИД е в сила вече две години.

Повечето задържани получават глоби по т. 5 от чл. 20, ал. 2 на Кодекса за административни правонарушения (КоАП) - нарушение на установения ред за провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или протест от страна на участник в публична проява. Този член от кодекса предвижда глоба в размер на 10-20 хиляди рубли или задължителен труд до 40 часа.

Би Би Си се запозна с няколко десетки протокола за задържане на протестиращи (редакцията разполага с копия). Документите са съставени еднотипно и разликите са незначителни - там, където се описва самото "правонарушение".

Следва типично описание на задържане при антивоенен протест от такъв протокол (мястото и името на задържания не се посочват от съображения за сигурността му):

"В състава на група граждани на брой около 200 души, привличайки вниманието на граждани и медии, пренебрегвайки разяснения на полицейски служители, че въпросната проява не е разрешена от правителството на Москва, и исканията да прекрати противоправните си действия, осъзнато е продължил да взема участие в неразрешената публична проява и е продължил да скандира лозунги "Не на войната", "Никога няма да ви простя тази война", "Путин, долу ръцете от Украйна" и други, тоест доброволно е взел участие в неразрешена публична проява, съчетаваща форми на митинг и протест."

Съвкупността от цитирани лозунги е различна в различните протоколи. Ето някои други словосъчетания, въз основа на които се образуват административни дела:

Долу войната

Войната е престъпление

Не на войната в Украйна

Слава на Украйна

Аз съм против

Няма война (така пише в протокола, бел. Би Би Си)

Някои участници в протестни прояви, с които успя да разговаря Би Би Си, казват, че изобщо не са скандирали никакви лозунги. Мнозина посочвали в протоколите, че написаното там не отговаря на истината, но това не ги спасило от глоби.

Има данни, че освен административните дела, откакто са започнали антивоенните протести, срещу техни участници са образувани и най-малко 29 наказателни дела по различни членове от законодателството.

Броят на загиналите по време на войната не се знае със сигурност; оценките са различни.

По последни сведения на министерството на отбраната на Украйна руската страна е загубила 12 000 души като убити и ранени. Руското отбранително министерство съобщи за загуби само веднъж - спомена за 498 жертви.

Няма достоверни данни и за загубите на украинските военни. По сведения на ООН от началото на войната в Украйна са загинали 406 мирни жители, а бежанците вече са над 2 милиона.

Седмица след изпращането на войски в Украйна Русия прие закон, наказващ разпространението на недостоверни данни за действията на руските военни. Според новия закон всеки, разпространявал данни, които руските власти сметнат за недостоверни, може да получи присъда до 15 години в лагер.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хи хи хи

    14 19 Отговор
    А Би Би си запозна ли се с протоколите на Трюдо, как наказва протестиращите борещи се срещу глобалистите? Същите глобалисти срещу, които се бори и Русия!
    Или викате Русия се бори срещу УкраИната?
  • 4 естествено

    15 17 Отговор
    БиБиСи не ги ли изгониха от Русия? Отде актуална и ВЯРНА информация? Ей тва наглосаксите няма спрат наливат масло в огъня. Не стига че са основната причина за войните последните 100 години.

    Коментиран от #28

  • 5 йойо

    2 5 Отговор
    Ооооо, много лошо глобяват. Глобат, глобат с една игла глобения по тумбака. Много боли.
  • 6 Черно на бяло

    6 2 Отговор
    Документиран от официалните руски власти отговор на " Хотят ли руские война?" и то в хиляди екземпляри
  • 7 Рап

    13 8 Отговор
    Горките и да протестират немогат! Северна корея2! А забелижете полицаите им как бият а не като нашите,които блеят!
  • 8 Гошо

    10 11 Отговор
    За Русия знаем ,ама я кажете за Украйна как е или там всички са военнолюбци и протести няма
  • 9 Истина

    11 9 Отговор
    Благодарим за информацията . Я сега кажете какво правят в Украйна с тези които изразяват симпатии към Русия ? Не за нещо - просто да сравним "демократичността" .

    Коментиран от #13

  • 10 Европеец

    12 2 Отговор
    Руска демокрация
  • 11 !!!?

    13 2 Отговор
    Путин - "Миротворец" ! Глоба 20 000 рубли !!!?

  • 12 1944

    11 5 Отговор
    за две седмици война рООсийските терористи дадоха 5000 жертви. в авганистан за десет години война признаха за 15000. украйна се оказа железен чук в зъбите на чекистките дураци. войната е скъпо удоволствие , не е за жалки бензиностанции. петрола е с 4 процента надолу днес. долара е с 11 рубли по скъп.
  • 13 Симпатия към кого?

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Истина":

    Към някой който пресича границата на държавата ти с танкове и артилерия и те бомбардира? Ако сега кажеш,че ще симпатизираш независимо коя държава когато напада военно твоята собствена,значи е под въпрос чий гражданин си всъщност?

    Коментиран от #26

  • 14 Гост

    3 1 Отговор
    Защо като давам оценка 1 на статия от Джамбито ми изписва оценка 4,2 от 1 глас?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За да може

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    по лесно да разберат кой си :))) Не че нещо било там за българските служби и руската демокрация,ама...

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Гост

    5 2 Отговор
    Другата аномалия в сайта в една друга про натовска статийка е, че преди да гласувам е с оценка 4,2 от 31 гласа, а след като гласувам с 1 става оценка 4,7 от 32 гласа. Някой да обясни защо?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "За да може":

    И за какво им е да знаят кой съм? Аз нито пропагандирам, нито обиждам. Изказвам свободно мнение, с което не задължавам никого. А статиите на въпросният какви са?
  • 20 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "За да може":

    По-скоро може да е софтуеарна повреда. Скоро ще я оправят.

    Коментиран от #22

  • 21 нищо не видяхме

    5 2 Отговор
    Бият ли зад колоните както в България ?

    Коментиран от #23

  • 22 така са им наредили

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Не ще да е повреда. Така са го направили . Иначе защо само на определени статии където очакват негативни коментари.
  • 23 Не ,там си те бият

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "нищо не видяхме":

    съвсем откровенно насред улицата,после УАЗката и накрая за физзарядка в ареста.Кой ще им търси отговорност,за това и премиални получават - "за сталину"

    Коментиран от #24

  • 24 Това ми напомня

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не ,там си те бият":

    едни "светли" години в нашата мила родина,дето местните путинофили(не искам да обиждам русофилите,те са интелигентни хора) с цялото си "сърце" и ЧЕРНА душа искат да се върнат:(((
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хммм

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Симпатия към кого?":

    И защо населението да не симпатизира на Русия, след като нацистки групировки в Украйна извършват зверства върху населението? И държи населението за жив щит? В Мариупол кой застреля полицаите, които отказаха да стрелят срещу българо и руско говорящи, искащи да запази майчиния език? Знаеш ли колко бълграи са избити от нацисткия режим в Украйна? Дали БТВ - то ще имат сега смелостта да покажат репортажите си от 2015 година за зверствата на нацистите върху българите в Украйна? Защото тогава надълго и нашироко ги показаха.... ама сега дали им държи?
  • 27 Наждак

    1 2 Отговор
    Във всяка страна има симпатизанти на Западни идеи с организации , които ги проповядват и прокарват по всички възможни начини . Симпатизантите не се интересуват от същността на произхождащото и неговите корени - важно е за тях моментното повърхностно решение и ето ти демонстрация . Но ако физическият и морален тормоз над тях е с години друго ще пеят . Така е в много страни по света и у нас за съжаление . Редно е всеки здравомислещ човек да провери нещата , да анализира и тогава да покаже решение то си ! Затова казват - ,, не питай старило , а патило ! "
  • 28 Андрей

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "естествено":

    Айде и на теб отговор. Отивай да живееш с уникалната Русия. Живота там е прекрасен айде тръгвай... Какво толкова може да те спрат там на улицата да ти проверят телефона за забранена информация на улицата и да те пратят в лагер да се потрудиш малко... Заминавай и не се връщай...живей там прекрасно с 250 евро ама в получавани в рубли на месец и си пей. Може да не ти стигнат за сметката за телефона ама живота е прекрасен... Заминавай. Аман от лицемери ползвате благините на запада и после плюете. Като толкова обичате Русия, карайте си ладата купете си руски смартфон опааааа то няма такъв.... И бягайте на рахат. Русия Ви зове!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания