Last news in Fakti

10 Март, 2022 14:28 2 918 11

Руснаците използват емотикони, за да избегнат цензурата

  • емотикони-
  • русия-
  • цензура-
  • протест-
  • социални мрежи

Емотиконите са кодово название, използвано от години в Русия, за обозначаване на протести

Руснаците използват емотикони, за да избегнат цензурата - 1

След началото на инвазията в Украйна, на 24 февруари, в руските социални мрежи, започна да се разпространява изображение – снимка на руския поет Пушкин, числото седем и емотикони на разхождащ се човек, повторени на няколко реда, съобщават от Би Би Си.

Смисълът за повечето е ясен – място (площад "Пушкин" в Москва), време и призив за протест срещу действията на правителството.

Емотиконите са кодово название, използвано от години в Русия, за обозначаване на протести.

Тези протести са забранени в страната от 2014 г. и нарушаването на правилата може да доведе до 15 дни задържане за първо нарушение. Повторните нарушители могат да получат присъди до пет години.

Оттогава е обичайно активистите да използват различни кодирани фрази за онлайн организиране на протести.

Би Би Си съобщава за задържания, основани единствено на активност в социалните мрежи, включително на една жена, арестувана за туит.

На 24 февруари тя публикува: „Не съм ходила в центъра от дълго време“ и цитира туит на друг акаунт, съдържащ по-категоричен призив за митинг.

Пет дни по-късно била арестувана, докато пътувала с метро.

Тя вярва, че е била открита от софтуер за лицево разпознаване, активен в системата на московското метро и на нейното съдебно заседание бил представен документ, съдържащ нейния туит, който показва, че властите са му направили снимка почти веднага след като тя го е публикувала.

Почти 14 000 души са били задържани в цяла Русия от началото на конфликта, главно заради участие в протести. Досега повечето са държани за няколко часа или дни.

„Закриването на независими медии, блокирането на Фейсбук и ограниченията върху руснаците да публикуват в ТикТок, отнеха ключови маршрути за достъп до информация“, казва координаторът на „ОВД-Инфо“, Леонид Драбкин, „и хората ще се самоцензурират от страх“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тука

    16 10 Отговор
    така правим щото сме свободна и демократична страна

    Коментиран от #5, #6

  • 2 2loop

    16 3 Отговор
    Много кодово направо енигма....
  • 3 XYZ

    21 20 Отговор
    Руснаците трябва да съберат смелост и да се освободят, освен ако робството не им харесва!
  • 4 Нее

    17 8 Отговор
    Та какво казваш, Симона, протестите са забранени в Русия от 2014?!? Някои хора наистина не мислят, преди да пишат...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аха и затворите

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "И тука":

    са пълни с протестиращи дето са се разхождали с плакати в ръце,щото не е останало място за "протестиращи" хвърлящи бомбички и камъни по полицията,и щурмуващи инсттуционални държавни сгради и сега спокойно си пият бирата щото сме либерастка диктатура!.Пробвай пак!Може да измислиш нещо по-добро.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дългият

    5 7 Отговор
    Недейте да лъжете хората...ако в Алкашия няма свобода на личността,къде другаде да има....
  • 9 шипков чай

    3 1 Отговор
    ⚧️☃️🎆 кой разбрал, разбрал ;))
  • 10 Олимпи

    10 5 Отговор
    Боже Господи колко мъка има в тази скапана Русия. Лошото е че репресиите се засилват.Но те са свикнали той и Другаря Сталин така ги третираше а още има хора дето си го обичат. Накрая от много емотикони и шифри ще трябва да станат телепати. Това ще бъде няколко стотин години от когато на протестиращите ще им зашиват устите с тел.
  • 11 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    2 1 Отговор
    "Тя вярва, че е била открита от софтуер за лицево разпознаване, активен в системата на московското метро и на нейното съдебно заседание бил представен документ, съдържащ нейния туит, който показва, че властите са му направили снимка почти веднага след като тя го е публикувала." - това идва и тук. Заедно с "Великото" НУЛИРАНЕ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания