Last news in Fakti

21 Август, 2022 07:05 1 242 0

Пуснаха от затвора лидер на неуспешно въстание в Перу

  • перу-
  • затвор-
  • освободен-
  • въстание-
  • националист-
  • антауро умала

59-годишният Антауро Умала, брат на бившия президент Олянта Умала, е лидер на т.нар. Етнокацеристко движение, което се застъпва за завземане на властта в страната от маргинализираното коренно население на Перу

Пуснаха от затвора лидер на неуспешно въстание в Перу - 1
Снимка: andina.pe

Перуански лидер на неуспешното етнонационалистко въстание от 2005 г. беше освободен от затвора вчера, след като излежа присъда за ръководене на бунта и Перу беше разтърсен от възможността той отново да се превърне във влиятелен политически лидер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

59-годишният Антауро Умала, брат на бившия президент Олянта Умала, е лидер на т.нар. Етнокацеристко движение, което се застъпва за завземане на властта в страната от маргинализираното коренно население на Перу. Групата е вдъхновена от древната империя на инките, от военен герой от 19-ти век, както и от генерал от левицата, който ръководи преврат през 1968 година.

През 2005 г. Антауро оглавява въстание в град Андахуайлас, където заедно със своите последователи превзема полицейски участък за няколко дни. По време на акцията са убити четирима полицаи, а Антауро след това е вкаран в затвора.

"Сега очевидно сме навън и мога да ви кажа, че всички се чувстваме много горди от това, което направихме по време на (въстанието ни в) Андахуайлас", каза Антауро, след като беше освободен.

Оланта беше президент между 2011 и 2016 г. и многократно отказа да помилва брат си. Той управляваше като центрист, като се разграничи от политическите позиции на Антауро. Двамата братя израстват в дом на семейство от заможната средна класа в Лима, където баща им Улисес ги подтиква да станат политически лидери.

Антауро правеше опити да запази политическата си значимост от затвора, като сключваше съюзи с перуански партии. Той все още има последователи и според местните медии шепа поддръжници са чакали пред затвора за освобождаването му. Настоящият президент Педро Кастильо се изказа положително по време на предизборната кампания за възможността да го помилва, въпреки че перуанската затворническа администрация заяви, че решението е било взето самостоятелно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА